Skocz do zawartości

Nieuwzględnienie faktury Adwords w kosztach a VAT

thojro

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jeśli nie biorę faktury czyli nie wliczam tego w koszty to w czym problem? Choć US może prawie wszystko ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ale jeśli nie biorę faktury czyli nie wliczam tego w koszty to w czym problem? Choć US może prawie wszystko ;)

ale masz nakazane rozliczyć to w Polsce jeśli masz wystawianą fakturę netto :) VAT płacisz w Polsce ... no co ja poradze, że tak jest.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Kurczę, nie wyrobiłeś jeszcze jakiegoś wejścia? Konto na adwords mam od stycznia 2008 to się pewnie uzbierało :)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zgred -> nie strasz ludzi takimi karami :D

Jak się komuś zdarzyło raz czy dwa to przejdzie, co innego jak nagminnie "łamią prawo" :D

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

C_Tomasz -> jaka rada ? Doradzać to można jak coś WYKONAĆ, a nie jak coś jest WYKONANE. Czytanie ze zrozumieniem się kłania :D

Napisałem, że jeśli ZDARZYŁO SIĘ(czas przeszły) to trudno, wiadomo że jeśli można złożyć korektę to jest to najlepsze rozwiązanie, ale zapominasz że nie zawsze można to zrobić.

Szczególnie pozycjonerzy kupując "duperelki"(proxy, serwery, captcha itd.) przez internet, gdzie faktury przychodzą elektronicznie dopiero po jakimś czasie mają ciężki los :D

Mając miesięcznie 5-10 faktur na kwoty 5$-20$ nie trudno coś pominąć(sam tak kilka razy miałem, a później niestety księgowa opier... o głupie 5$ bo korekta ;)

I jak zwykle nie popadajmy w skrajną paranoję, to że ktoś zapomniał wliczyć fakturę na 5$ - zdarzyć się może każdemu(i o tym pisałem). Ale jeśli ktoś "zapomina" systematycznie to i 5$ będzie problemem.

Dodatkowo duża część osób myśli, że nie wliczając takiej faktury "nic się nie stanie" bo co prawda nie zapłaca VAT'u ale też nie odliczą dochodowego. I wydaje mi się że na pio także takich osób nie brakuje(wystarczy poczytac niektóre wypowiedzi szczególnie "nowych").

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

Nie chcę bić tu piany ale właśnie o takie wypowiedzi mi chodzi.

Jak ktoś przeczyta wątek to nie będzie się zastanawiał czy to był wypowiedzi donoszące się do przyszłości czy przeszłości - spojrzy na temat ogólnie i jakie wnioski wyciągnie ? ... że jak weźmie fakturę na małe kwoty to może kilka razy "zapomnieć" ująć ich w deklaracji i tym samym zaoszczędzi kilka złociszy na VAT.

Przekaz powinien być prosty - robić ("zapominać") można co chcesz i ile razy chcesz ale w powyższym wypadku jesteś zobowiazany VAT zapłacić w Polsce.

@straseusz myślisz, że to "...bo co prawda nie zapłaca VAT'u ale też nie odliczą dochodowego." jest jakimś tłumaczeniem ? - jak ktoś sobie nie ujmie w kosztach faktury to już jego a nie US strata ale jak nie naliczysz VAT'u do zapłacenia to już tylko US strata (czytaj - nie oddałeś nam tego co nasz i teraz zapłacisz z nawiązką :-) )

@Tomasz jak ktoś czyta wątki na pio to niestety musi czytać dokładnie, bo jak zapewne wiesz, 99% wiedzy przekazujemy tu "między wieszami" :D

Dodatkowo nie lubię systemu "kar", wolę system "informacji" :D Straszenie bardzo często wywiera odwrotne od zamierzonych skutki :D

Natomiast chyba źle zrozumiałeś mój przekaz :D

@straseusz myślisz, że to "...bo co prawda nie zapłaca VAT'u ale też nie odliczą dochodowego." jest jakimś tłumaczeniem ? - jak ktoś sobie nie ujmie w kosztach faktury to już jego a nie US strata ale jak nie naliczysz VAT'u do zapłacenia to już tylko US strata (czytaj - nie oddałeś nam tego co nasz i teraz zapłacisz z nawiązką :-) )

Akurat mnie informować nie trzeba, co jest tłumaczeniem w US a co nie, dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego odnosisz się do mnie w swojej wypowiedzi :D

To, że dla Ciebie wszystko może być jasne i proste, nie znaczy że takie jest dla wszystkich. I to właśnie starałem się przekazać.

Zwróć uwagę na pytanie autora postu:

"W mojej ocenie, pytanie jest banalne... ale dzisiaj księgowa mnie zaskoczyła - dlatego próbuje dowiedzieć się odpowiedzi z innych źródeł."

1. "W mojej ocene, pytanie jest banalne" - czyli autor zdaje sobie sprawę z tego że pytanie jest banalne, ale nie zna rozwiązania.

2. "Księgowa mnie zaskoczyła" - czy myślisz że tylko jego ? Nie, wiele osób z którymi rozmawiam/rozmawiałem było zaskoczonych, i to osoby prowadzące działalność po 2 czy 3 lata. Może komuś to się wydać śmieszne(ta niewiedza), ale tak to wygląda. I nie zawsze jesteś w stanie wykazać wszystkie faktury. Oczywiscie, te które możesz wykazujesz i to jak najszybciej(rzecz jasna z "czynnym żalem"...)

Dlatego nie "bijmy piany" bo nie ma po co. Ale też nie straszmy ludzi niepotrzebnie - wyspany przedsiębiorca jest dziś dla Państwa na wage złota.

Natomiast bez przedsiębiorcy US nie istnieje.

mmarek -> nam tu chodzi o przypadki kiedy kupujesz coś w EU, odliczają Ci VAT(czyli płacisz mniej o VAT) i nie wykażesz tej faktury wcale w kosztach.

Ale jak dajesz faktury księgowej to w ogóle temat nie dla Ciebie :D

Kupując coś na firmę (Firmy z Unijnym NIPem) nabywamy usługi/towary z zerową stawką VAT, nie płacimy Vatu w kraju gdzie nabywamy usługę/towar. Vat ten jednak zgodnie z przepisami Unijnymi należy zapłacić u siebie w kraju. De facto wygląda to chyba tak (mam księgowość zewnętrzną więc głowy za to nie dam), że wystawia się faktury wewnętrzne i Vatu się nie płaci. Nie wiem jednak co w przypadku gdy ktoś "jedzie" na stracie, jak wtedy to wygląda. Ale to takie moje myślenie, może ktoś zna się tutaj na tym lepiej i mnie poprawi.

A potem dostaniesz infomrację (coś jak ja) po 4 latach, że brakuje VATu. Skarbówka w PL dostała pełne info ze skrobówka w IR o moich rozliczeniach z Adwords za lata 2004-2008 i w zeszłym roku łaziłem wyjaśniać po co i dlaczego...

I co wyjaśniłeś? Oddałeś VAT? Duże były problemy? Generalnie świadomość jest minimalna, ludzie płacą i zapominają o sprawie.

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

jakubwlodarczyk -> jest dokładnie jak piszesz, tylko trochę inaczej to napisałem :D

Oczywiście nie odliczają VAT przy zakupie, lecz go po prostu nie naliczają :D

• 4 tygodnie później...

A powiedzcie co w przypadku, gdy mam konto firmowe, biorę fakturę, mam nr VAT/NIP UE ale nie jestem VATowcem w Polsce?

Muszę zapłacić wtedy jeszcze VAT w Polsce?

W Poznaniu mieszka wielotysięczna rzecza użytkowników komputerów stacjonarnych i laptopów. Wiele osób, które miało problem z komputerem, wie jak trudno znaleźć profesjonalny serwis komputerowy w Poznaniu, któremu można zufać i powierzyć bez obaw swój sprzęt i dane.
Jeśli zdarzyło się Wam np. skasować przez przypadek bezcenne zdjęcia albo dysk nagle przestał działać, zapewne wiecie, że odzyskiwanie danych z dysków odzyskiwanie danych z dysków twardych jest możliwe i przynosi tym lepsze efekty im prędzej zabezpieczycie dany nośnik przed dalszym uszkodzeniem (nadpisaniem).

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności