Skocz do zawartości

Jakość linków wg GWT

mmllmm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pozycjonowaniem zajmuje się można powiedzieć hobbystycznie ale trochę irytuje mnie fakt, że na jednej z domen poleciały w niebyt proste frazy, takie które nie mają dużej konkurencji.

Z ciekawości sprawdziłem w GWT jak widoczne są linki do mojej strony i zauważyłem że np robiąc jeden wpis do pewnego katalogu (PR5) GWT widzi 150 linków (po wyglądzie linków wygląda to na jakieś losowe automatyczne generowanie strony przez katalog) z tego katalogu.

Czy tego typu działania mogą mieś negatywny wpływ na pozycje?

Czy lepiej pozbyć się tego linka?

Jeśli byłoby dobrze pozbyć się to jak najlepiej? disavow?

Jak dodajesz do kata jakiś link premium to jest on pokazywany przeważnie w sidebarze jako ostatnio dodane, albo promowane i masz na wielu podstronach linka. Proste frazy to proste frazy - ich się dużo nie linkuje, trzeba zoptymalizować stronę pod nie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Tak wygląda link generowany w katalogu (jeden z kilkuset

https://www.domena.pl...4964,2013-01-30

Podejrzewam że nie jesst on "długowieczny" i mam watpliwości jak google może go interpretować.

Oczywiście domena.pl zastepstwo za właściwą domenę katalogu.

Nie ma to znaczenia jak jest link generowany, chodzi o to, że nie jest to tylko podstrona z wpisem a inne miejsca w katalogu. Takie linki też są dobre, ale domyślam się, że nie zrobiłeś go tak jak trzeba.

No ale jak sam piszesz

Pozycjonowaniem zajmuje się można powiedzieć hobbystycznie

To hobbystycznie możesz też na własnej skórze odczuć, że przynajmniej dzisiaj pozycjonowanie to nie ślepe walenie linkami. Ogólnie uważam, że nie można takich rzeczy robić hobbystycznie jeżeli jest to jakaś strona firmowa, jeżeli robisz sobie stronę "po godzinach" z mptrójkami to ok, możesz się bawić i testować, a być może coś dodatkowo wpadnie, ale jeżeli ktoś hobbystycznie chce sobie skopać firmową domenę... to już jego problem. Jeżeli jest to strona jak pisałem wyżej to kup nową domenę i testuj dalej, może akurat posiądziesz topy ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jeżeli jest to strona jak pisałem wyżej to kup nową domenę i testuj dalej, może akurat posiądziesz topy ;)

Czy to oznacza, że raz stracone pozycje trudno odzyskać i lepiej nie zawracać sobie tym głowy tylko postawić coś nowego?

Usunięcie linków do strony niewiele da?

Moja strona ma nieco ponad 2300 (wg GWT) linków w tym kilka takich sytuacji z katalogami gdzie jeden wpis pomnożył się wraz z kontentem jak się domyślam i pewnie Google z trudem to łyka jako coś naturalnego.

Usunięcie linków do strony niewiele da?

Zdobycie nowych powinno pomóc.

pewnie Google z trudem to łyka jako coś naturalnego.
postawić coś nowego?

Biorąc pod uwagę to co piszesz i tak nie będzie to miało sensu.

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności