Skocz do zawartości

Skrypty blogowe

WI777

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że Wordpress jest najlepszy i nie ma co na ten temat dyskutować. :)

Natomiast ostatnio bardzo mnie zainteresował numer 2 w tej konkurencji.

Oto kandydaci:

1. b2evolution
  2. OpenBlog
  3. BuddyPress
  4. Dotclear
  5. Sharetronix
  6. Chyrp
  7. Pivotx

Pytanie do doświadczonych blogerów, które powyższe ustrojstwo będzie tym numerek drugim i dlaczego?

Oczywiście patrzymy się na temat pod kątem SEO i nie interesuje nas wyższość jednego nad drugim w innych kategoriach.

Dokładne rozejrzenie się w temacie to ładnych parę godzin na każdy powyższy wynalazek, razy 7 pozycji to już robi różnicę. Myślę, że do wypowiedzenia się wystarczy znajomości kilku z powyższych, niekoniecznie wszystkich. Przy okazji przydałoby się nakierowanie na najważniejsze rozszerzenia dla hipotetycznego numeru drugiego w platformach blogowych.

A może zapomniałem napisać o jakimś zawodniku? To proszę rozszerzyć listę.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Nie mam pojęcia na czym nabiłeś te 832 posty :(

Zawsze myślałem, że skrypt (CMS) tylko wywala dane, mamy przecież model MVC. To co pod kopułą (po stronie serwera) jest Twoje, liczy się to jak wyrzucasz dane z CMS-a, a to obsługują motywy graficzne.

Po drugie BuddyPress jest dodatkiem do Wordpress-a....

Po trzecie zabrakło dwóch oczywistych skryptów, które są za Wordpress-em -> Drupal oraz Joomla

Innymi słowy mamy dwie opcje: za dużo wypiłeś albo ten wątek ma drugie dno,

(o co chodzi w tym pytaniu? czego jest tak dziwnie zadane? 832 posty, zarejestrowane konto 7 lat temu, a pytanie jakby ktoś rejestrował się dzisiaj).

uwaga liczne multikonta

Nie wchodzę w dyskusje ad personam, szkoda czasu.

Joomla i Drupal to klasyczne CMSy, jest takich ich więcej, można się upierać że Wordpress i wszystko powyżej to też CMS, ale jak nie chcesz zrozumieć pytania i spróbować odpowiedzieć z sensem to zawsze możesz zignorować wątek.

P.S. Naprawdę tak trudno jest sprawdzić co kto napisał kilka lat temu? :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

brak odpowiedzi innych osób sugeruje tylko marną wartość wątku, zrobię to co inni i go oleję, pozdrawiam :)

ale dla przyszłych, popularność Wordpress-a nie oznacza, że jest taki taki mega, do drupala mu nadal daleko. Przykładowo Drupal znacznie łatwiej się skaluje, kto widział API ten wie :)

uwaga liczne multikonta

odpowiedzi brak bo to forum spamerów a nie blogerów

zobacz sobie wappalyzer.com/categories/blogs czy opensourcecms.com/scripts/show.php?catid=2&category=Blogs

drupal to świetny framework (CMF) a wordpress to CMS dedykowany szczególnie dla blogów - to zupełnie różne rzeczy i takie porównywanie ich to pomyłka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności