Skocz do zawartości

Metoda tworzenia strony internetowej, która lepsza?

STaN007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja w zamierzchłych czasach robiłem strony w czystym html + javascript. Potem odkryłem PHP i słynne już include, które bardzo upraszczało sprawę, wystarczyło zbudować sobie szablon i łatwo ładowało się poszczególne treści. A adres podstrony wyglądał: www.firma.pl/index.php?id=oferta1. itd...

Ale jak wiadomo, takie url-e się dużo gorzej pozycjonują. Teraz używam wordpressa i jest cacy :)

1. Wszystkie pliki w katalogu głównym -> index.html, kontakt.html, firma.html itd + katalog css oraz js

Obiło mi się o uszy, że szybsze metody indexowania są skuteczniejsze w pozycjonowaniu a jeśli pliki są na wierzchu to strona w konstrukcji lżejsza dla robota bo nie musi szukać w środku

na takie

adres podstrony wyglądał: www.firma.pl/index.php?id=oferta1.

adresy są .htacces i ładniutkie linki wychodzą do pozycjonowania jak cukiereczek

śmieszne zdjęcia www.idiotyzmy.pl, darmowe ogłoszenia www.stacjabazowa.pl, stare kupony wymień na pieniądze www.kwitomania.pl

• 1 miesiąc temu...

Dokładnie, lepiej być przygotowanym na ewentualne zmiany. Szczególnie bolesne może być przerabianie kilkuletniego serwisu, który miał być tylko statyczną wizytówką.

Owocni.pl - co możesz zyskać? Projektowanie logo to nasza codzienna praca, potrzebujesz unikalnego logo - chętnie je dla Ciebie stworzymy! Chcesz więcej? Sprawdź nas na: projektowanie stron warszawa i przekonaj się o naszych możliwościach!

• 5 miesięcy temu...

CMS nigdy nie zaszkodzi, sam przekonałem się o tym jakiś czas temu, kiedy do takiej zwykłej wizytówki, trzeba było trochę treści po roku dorzucić. Pracy przez to miałem raz tyle.

Poszukujesz rozwiązań sypialnianych? Tylko u nas łóżka w dobrej cenie.

Pracy przez to miałem raz tyle.

A i moderatorzy przez Ciebie widzę też mają raz tyle pracy, chyba, że "uibiją" Cię w zarodku za to nabijanie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 3 tygodnie później...

Możecie powiedzieć, jak najczęściej tworzycie strony? Dlaczego strona na includach jest zła..? A może nie, tylko źle zrozumiałam? Pisaliście, że najlepszy jest cms, ale to jest przecież tylko system zarządzania treścią, można go podpiąć do strony zbudowanej w dowolny sposób... Czy strona (bez bazy danych) w postaci pliku php, do którego są kolejno includowane pliki meta, top, stopka, a zmienia się tylko środek strony (includowany w zależności od przekazanej zmiennej), jest zła? Jeśli tak, to dlaczego? I jak wy zwykle tworzycie strony? (mam na myśli proste strony np. firmowe, a nie rozbudowane serwisy itp.).

I czy strona, oparta na bazie, w postaci szablonowej strony z automatycznie uzupełnianą treścią zależną od przekazanego numeru podstrony jest ok, czy lepiej inaczej robić? Tzn. jest sobie jeden plik pt. "szablon_podstrony", w którym są specjalnie oznaczone miejsca np {{tytuł}} zamieniane na dane z bazy w zależności od id podstrony przekazanego w zmiennej.

Trochę mi ten wątek zagmatwał w głowie więc byłabym wdzięczna za wyjaśnienie :) I może znacie jakiś fajny poradnik, jak tworzyć strony www, bo po tym wątku mam wątpliwości, czy się nie zatrzymałam w rozwoju i coś mi nie umknęło...

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

Ja nie jestem programista PHP. Podkreslam - nie jestem programista. Tworzeniem stron zajmuje sie od 14-15 lat. Inkludy byly dobre 10 lat temu, kiedy nie bylo sensownych CMS'ow open source'owych, a koszt stworzenia takiego przez programiste dosc wysoki. Kilkanascie lat temu nawet nauczylem sie XSLT (transformacje kodu XML na HTML) zeby trzymac dane do swej strony w plikach XML i w razie zmian konwertowac na pliki HTML, bo to bylo bardziej wydajne niz ciagle zmiany na kilkudziesieciu plikach. Ale kilka lat temu poznalem CMS'a Get-Simple (www.get-simple.info), ktory jest tak banalny w obsludze i tworzeniu szablonow, ze nawet ja bylem w stanie postawic na tym strone (bez znajomosci PHP). I jest to bardzo wygodne, nawet do malych stron, ktore daly by rade jako strony w czystym HTML, bo nie musisz za kazdym razem edytowac HTML'a i wgrywac zmian na serwer.

Przy tworzeniu stron musisz stale monitorowac nowe rzeczy i warto uczyc sie developerki front end, bo to zmienia sie jak w kalejdoskopie. 2-3 lata zastoju i jestes o lata swietlne do tylu. Ale tez nigdy wczesniej nie bylo tylu zasobow open source i tutoriali co teraz. Tylko tak jak mowie - bez ciaglego rozwoju trudno jest wskoczyc do tego pociagu, ktory jedzie coraz szybciej. Strony robione 2-3 lata temu sa juz przestarzale (kiedys cykl zycia strony byl dluzszy).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

• 2 tygodnie później...

Dzięki blazejs za odpowiedź :) Tylko trochę o co innego mi chodziło - jaką metodą najlepiej tworzyć strony od podstaw. CMS to cms, służy do zarządzania stroną, a jak już treść strony implementuje do kodu, to zależy od cmsa. (nota bene w Get Simple znalazłam kilka niefajnych niedopracowań/błędów :(). Więc ja bym bardzo, bardzo chciała wiedzieć, jaka metoda tworzenia stron jest najlepsza.. Może ktoś pomóc? Szablon, jakiś wzorzec projektowy (mvc?) czy coś innego? Chodzi mi o proste, niezbyt rozbudowane strony. :)

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

Get-Simple mozna mocno podrasowac pluginami, a na wieksze strony wykorzystac WordPressa. Co ci sie konkretnie nie podobalo? Moze mam rozwiazanie.

Ja doszedlem wlasnie do wniosku, ze obecnie najlepsze podejscie to zaczac od prostej makiety juz w html (moze byc gotowy framework) i dokladac do tego grafike. Szczegolnie jesli strona ma byc responsywna. Olsnilo mnie, ze najwiecej czasu trace na projektowaniu wszystkiego w programie graficznym i kodowaniu tego pozniej do html. Szczegolnie, ze wiele poprawek szybciej robi sie w html/css niz w programie graficznym (np. pozamieniaj miejscami, zmien kolory, rozmiary fontow, kolumna szerzej, wezej itp.).

Dla wielu typow stron wybor wybor cms'a to pierwszy krok, kilka lat temu upieralem sie, ze najlepsze rozwiazanie to zawsze tworzenie cms'a pod konkretny projekt. Po paru latach (i kilku programistach, ktorzy mnie wyrolowali) uznaje, ze open source lepiej sie sprawdza.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Ja sobie zrobiłam własnego cmsa, tylko teraz się zastanawiam, jak go podpiąć pod stronę ;) W sensie, jak dane z bazy umieszczać na stronie, jaką metodą... W Get Simple widziałam, że nie jest dopracowane przesyłanie danych z formularzy przy edycji/dodawaniu stron, dane nie są odpowiednio przerabiane i jak się wpisze różne znaki nie literowe to czasem wychodzą buble :) Akurat niedawno sama miała z tym problem w swoim cmsie i sprawdziłam, czy w GetSimple coś z tym zrobili, no i widzę, że nie ;) Ale to drobiazg, łatwo można naprawić.

Tak więc ciągle czekam na rady :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności