Skocz do zawartości

Metoda tworzenia strony internetowej, która lepsza?

STaN007

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sobie zrobiłam własnego cmsa, tylko teraz się zastanawiam, jak go podpiąć pod stronę W sensie, jak dane z bazy umieszczać na stronie, jaką metodą...

imo ta magiczna metoda nazywa się zapytanie do bazy :)

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja sobie zrobiłam własnego cmsa, tylko teraz się zastanawiam, jak go podpiąć pod stronę W sensie, jak dane z bazy umieszczać na stronie, jaką metodą...

imo ta magiczna metoda nazywa się zapytanie do bazy :)

Eee... nie, nie o to chodzi ;) Pytam o metodę budowy strony :)

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

Skoro nie na includach, to jak..?
Bez includów zainteresuj się frameworkami .... Mechanizm wygenerowania kodu HTML nie ma znaczenia, więc rób tak jak potrafisz ....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Najprawdopodobniej nawet nie rozumiesz o co pytasz ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

kayman, nie wiem co masz na myśli pisząc "takich stron o które pytasz", bo ja pytam o metodę robienia po prostu zwykłych, niezbyt rozbudowanych stron ;) Ale nieważne, spróbuję popytać gdzie indziej :)

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

pytam o metodę robienia po prostu zwykłych, niezbyt rozbudowanych stron
Niezależnie od złożoności danego serwisu można wyróżnić następujące metody:

- Statyczny serwis oparty w całości o pliki HTML. Każda nowo otwierana strona musi być kompletnym dokumentem Top | Środek | Stopka.

- Serwis oparty o język programowania server-side np PHP, ASP.NET, JSP, Python itd którego wykorzystanie umożliwia dynamiczne generowanie dokumentu HTML = kodu. W tym wypadku uzyskujemy możliwość tworzenie modułowego stron wydzielając statyczne bloki jak Top | Stopka oraz dynamicznie generowany <przeważnie> środek strony. Poszczególne bloki możemy składać wykorzystując mechanizm typu include np dla php takie funkcje jak include, readfile, file_get_contents i odpowiednie sterowanie przepływem IF / ELSE.

- Serwis oparty o mechanizm MVC , HMVC + system szablonów np smarty lub szablony oparte o kod PHP w zasadzie ograniczający się do "drukowania" danych przygotowanych w kontrolerach. Mamy do dyspozycji gotowe frameworki jak Kohana, CodeIgniter, Zend Framework, Symfony itd... Źródłem danych dla modelu przeważnie jest baza danych np MySQL, ale może to być też "plik" lub nawet zewnętrzne źródło takie jak kanały RSS, XML, SOAP itd.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jak tworzyć proste strony internetowe? Jak najprościej!

Jeżeli chcesz zbudować stronę firmową, która będzie miała 6 podstron i formularz kontaktowy, to nie widzę sensu ładowania do tego frameworka czy robienia projektu na includowanym php. Walnij Wordpressa, ściągnij jeden z całej masy szablonów, przerób go do swoich potrzeb i wszystko śmiga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności