Skocz do zawartości

Czy się opłaca ?

7tomas777

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi o to, że żadna agencja nie zatrudni stolarza na stanowisko typowo biurowe.

stolarz zakłada sam agencję i po problemie :)

To chyba logiczne?

mało :)

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

żadna agencja nie zatrudni stolarza na stanowisko typowo biurowe. To chyba logiczne?

Ani trochę... :P

A jak ten stolarz będzie świetnym programistą? Przecież jedno drugiego nie wyklucza.

Zastanów się, dlaczego w największych firmach (np programistycznych) zanim ktokolwiek spojrzy na Twoje papiery, dostajesz do napisania kawałek kodu?

Odpowiedź jest prosta - zysk przynosi pracownik z wybitnymi umiejętnościami a nie wybitnymi papierami ;)

Znam osobę która z dużymi sukcesami zajmuje się pozycjonowaniem stron, a z zawodu jest betoniarz-zbrojarz.

Jakbym miał przyjąć do pracy osobę która ma papierek, a ma w głowie tylko teorię, a drugą osobę bez papierka, a ma doświadczenie biorę tą druga osobę.

Chodziło mi o to, aby nabyć doświadczenie ten papier jest potrzebny, a nie o umiejętnościach danej osoby:)

Żarty sobie robisz?

Doświadczenia dzięki paiperowi się nie zdobywa. Doświadczenie = praca. Podczas pracy zdobywa się doświadczenie.

Niemniej wiele firm już na starcie robi sito, wymagając od kandydatów do pracy wyższego wykształcenia, więc papier jest wtedy niezbędny.

Z tymi wymaganiami to nie zawsze się sprawdza. Sam zatrudniałem wiele osób, choć w innej branży. Niemniej zależało mi na osobach o wyskiej kulturze osobistej i komunikatywnych, z językiem. Więc zrobiłem sito, ograniczając listę kandydatów do tych z wyższym wykształceniem. Z 250 osób zrobiło się 100. I to był błąd. Okazało się, że właśnie te wykształcone osoby wykazywały mocne braki, zarówno w komunikatywności, jak i kulturze osobistej. Za to wiele osób bez wielkiego wykształcenia, ale z bagażem doświadczeń życiowo-zawodowych nadawało się już bardziej. I tak na ogół z około 200 osób (same dziewczyny) udawało mi się wyłowić co najwyżej 3. Z tych trzech czasem nawet jedna później nie przetrwała dłużej niż 3 miesiące. A praca była dobrze płatna, w luksusowych warunkach, wśród kulturalnych ludzi. Chyba właśnie ta kultura wykańczała najbardziej młode dziewczyny... Niektóre, jak zobaczyły naprzeciw siebie np. naszego Premiera to zapominały języka w "gębie", a tu trzeba było pogadać, zażartować, uśmiechnąć się, być na luzie.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Obecnie, aby nabyć doświadczenie studia są niezbędne. Nie trzeba chyba tego nawet argumentować

Żyjesz w innej rzeczywistości i na innej planecie. Studia to strata czasu.

W ogóle czym jest informatyka? Kim jest też pan doktor? Są specjalizacje, a nie "pan informatyk". Kiedy wchodzę do firmy i mi pani w sekretariacie mówi, że tam i tam jest "nasz Pan informatyk" to od razu mi się humor poprawia. Potem kilka pytań "specjalisty", co nie potrafił podnieść laptopa i zauważyć, że tam ma oryginalny key Windows.... no cóż. A o stronach, pozycjonowaniu to już nie wspomnę.

Ładowanie strony w 2 sekundy, polecam: Lh.pl . Test

Tylko wy nie czytacie ze zrozumieniem. On chce iśc na studia,a potem zajac się pozycjonowanie i reklamą w internecie :) . w takim razie na cholerę mu studia ?

Jezeli chodzi o programistów, to w Polsce bardzo trudno o dobrego, a programista to zawód deficytowy.

Ogólnie, sam nie wiem, jakie by to miały być studia. Dział techniczny i informatyka stosowana? Nie ma zbytnio takich studiów o pozycjonowaniu, reklamie w necie. Nie wiem, czy więcej nie nauczyłbym się sam w domu. Chciałbym jakąś pracę, nie wymagającą zbytnio dużego kontaktu z ludźmi, nie potrafię się wyluzować przy obcych. Jak chciałbym iść w kierunku programisty, to studia już chyba bardziej potrzebne, choć na pewno umiejętności też i dużo się trzeba uczyć samemu.

"W Polsce nie trzeba posiadać żadnego certyfikatu, aby być programistą. Choć na ważniejsze stanowiska techniczne takie, jak inżynier oprogramowania, pracodawcy często wymagają posiadania wykształcenia wyższego, istotne jest posiadane doświadczenie w stosowaniu wymaganych technologii.

Ministerstwo nauki przewiduje, że w latach 2010-2025 będą oni najbardziej poszukiwaną grupą spośród zawodów technicznych"

Prawda?

W takim razie sam nie wiem, czy lepiej iść na studia, czy postawić sobie cel: być dobrym w programowaniu, nauczyć się samemu co najważniejsze i potrzebne, próbować tworzyć programy. Są książki, tutoriale itp. Jest też moja głowa :)

sorrki, że w tym teamcie(mam nadzieję, że autor i inni się nie obrażą)

To ja tak na szybkości 2 pytanka:

Ktoś pisał o programowaniu, więc pytanie jaki język programowania byłby najlepszy?...

I drugie, a co Państwo sądzicie o grafice komputerowej 3D, czy by zostać takim grafikiem, wypadałoby dobrze rysować?...czy mozolną i solidną pracą można nadrobić braki w rysowaniu?...(chyba nie :P)

Ktoś pisał o programowaniu, więc pytanie jaki język programowania byłby najlepszy?...

na moje nie tyle język jest ważny co opanowanie wzorców projektowych i odpowiednie opanowanie i umiejętność dobrania/dostosowania metod, bo pisząc w takim czy innym języku zrobisz mniej więcej to samo

poza tym na pewno przyda się do wielu projektów dobra znajomość SQL

Jeśli nie sprawdzi się w tym całym programowaniu, pozycjonowaniu, będzie mógł znaleźć sobie pracę w innych branżach. Dziwi mnie, że odradzasz młodemu chłopakowi edukacji.

typowe spostrzeżenie pracownika najemnego nastawionego na ładne CV i list motywacyjny -> na pewno nienastawione na to co się chce robić i co będzie przynosić kasę i zadowolenie :)

skończ już z tymi stereotypami, studia warto robić wtedy kiedy masz na celu w tym pracować co studiujesz a tak to szkoda czasu :)

przy zawodach "internetowych i okołointernetowych" trzeba się uczyć cały czas bo wszystko zmienia się co chwilę więc wiedza z przed kilku lat uzyskana na studiach będzie w wielu przypadkach mocno przeterminowana jak nie wręcz błędna :)

Typowa reakcja osoby pozbawionej aspiracji. Polemika mija się z celem.

tu -> https://www.edarling.pl/ masz ile chcesz lebieg z aspiracjami :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności