Skocz do zawartości

Czy się opłaca ?

7tomas777

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@7tomas777:

Ja jestem po informatyce.

Pracowałem jako programista (w dużej mierze jeszcze w czasie studiów), teraz jestem "na swoim".

Kilka uwag (odnoszę to do dobrej informatyki, pójście na studia dla papierka jest bez sensu):

- bez studiów można się obyć, naturalnie wymaga to wytrwałości i umiejętności nauki we własnym zakresie

- po studiach informatycznych możesz bez problemu być programistą, administratorem, sieciowcem, projektantem systemów, inżynierem oprogramowania, project managerem itd.

- na studiach informatycznych raczej nie uczą "zarabiania w internecie" czy "reklamy internetowej" - jak przekuć zdobyte umiejętności na biznes, musisz wymyśleć we własnym zakresie

- duża część pracowników (nawet na najlepszych uczelniach) żyje w dużym oderwaniu od komercyjnych realiów, wielu nie nadąża za postępem informatyki (chociaż są też naprawdę pozytywne wyjątki)

- nawet na najlepszych uczelniach są też pracownicy, którzy gdyby nie praca na uczelni nigdy nie znaleźliby roboty w IT...

- w moim przypadku pierwsze 3 lata studiów były zdecydowanie wystarczające, 4. i 5. rok to raczej zabawy "akademickie" dla większości ludzi bez przełożenia na pracę "zawodową" (no chyba, ze ktoś chce zostać na uczelni)

- przygotuj się na to, że na dobrej informatyce będziesz miał dużo przedmiotów matematycznych, studia dają szeroki pogląd na daną dziedzinę, a nie uczą wprost jak zostać "klepaczem"

- większość ludzi na 3. roku lub po 3. roku studiów zaczyna pracę zawodową (i to ma sens, bo w pracy będziesz się uczył nieporównywalnie szybciej, niż na studiach)

- zasadnicza różnica między projektami uczelnianymi a komercyjnymi to to, że w przypadku tych drugich będziesz robił tylko i wyłącznie to, co ma sens, jest wartościowe i potrzebne

Podsumowując:

Pamiętaj, że studia są środkiem, a nie celem samym w sobie. Zastanów się, co mógłbyś ze studiów "wyciągnąć" i jakie to da Ci możliwości. 2-3 lata na studiach i warto iść do roboty. Naturalnie już wtedy można liczyć na niezłe zarobki. Pamiętaj też, że na Informatyce nie nauczysz się raczej jak prowadzić biznes, to musisz zrobić we własnym zakresie. Jeśli nie potrzebujesz typowo technicznych umiejętności to być może studia nie są Ci potrzebne.

Napisałem maturę i właśnie się zastanawiam. Myślę o pozycjonowaniu i reklamie w internecie.

Chwytałem się różnych zleceń informatycznych, w internecie, od grafiki, konczac na tekstach itp.

Najgorsze to, iż we wszystkim jestem średni. Nie wiem na co się nastawić. Co może być najbardziej przyszłościowe? Moglibyście mi doradzić?

Polecam studia z pogranicza biznesu i informatyki. Ja skończyłem Informatyke i Ekonometrię, specjalność Informatyka ekonomiczna na UEK w Krk.

Nie daje jakiejś głębokiej wiedzy (programistą nie zostaniesz, chyba że sam się nauczysz), ale wszechstronną, przydatną w życiu. No i znajomości w różnych gałęziach biznesu, które się mogą później przełożyć na karierę :-)

Odradzam natomiast kierunki typu zarządzanie i marketing, same pierdoły. :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Mi się wydaje, że podstawą w SEO jest super płynny angielski - bardzo ułatwia naukę i pozwala na świadczenie usług na rozsądnym poziomie. Większość testów i ciekawych wniosków publikowanych jest po angielsku więc żadne studia bez języka tu nie pomogą.

Druga sprawa, że studia umożliwiają realny wybór zawodu, często komuś się coś wydaje jak wygląda w praktyce i potem może być tragedia :P

Czyli albo programowanie albo pozycjonowanie. Na pewno programowanie byłoby lepsze, gdyż nie może upaść, jakoś gwałtownie się zmienić, dobrzy programiści będą potrzebi, a pozycjonowanie ciągle się zmienia i chyba może nastąpić jakaś gwałtowna zmiana, nie wiem też, czy nie jest tłoczno. Aby być programistą, na pewno musiałbym się bardzo dużo uczyć i na razie raczej tylko inwestować w nie (książki, czas), a o pozycjonowaniu i reklamie w internecie można powiedzieć iż mam już jakieś doświadczenie i bardziej się na nim znam, tylko właśnie nie wiem, czy jest to pewny rynek.

Jak tak czytam fora i oferty pracy, to wszędzie liczy się doświadczenie, które musiałbym jakoś spróbować zdobyć, np. pozycjonując jakieś strony do TOP1 lub tworząc programy. Czasami jest jednak w wymogach to wykształcenie wyższe, ale niezbyt często.

Wszystkim dzięki za liczne posty i pomoc.

Z tą inwestycją w naukę programowania to chyba trochę przesadzasz. Robisz kilka projektów dla siebie samego - żeby się nauczyć. Później przyjmujesz zlecenia - często spędzasz nad nimi więcej czasu niż zakładasz, bo brakuje Ci doświadczenie, ale to własnie w takich projektach je zdobędziesz. Programowanie to, podobnie jak pozycjonowanie, dziedzina która bardzo szybko się zmienia. Nowe technologie powstają codziennie i nie sposób je wszystkie ogarnąć w trakcie 8h pracy dziennie. Trzeba poświęcać swój wolny czas na dalszy rozwój.

Przez kilka postów przewijała się praca w korporacjach. Może i jest to dobre miejsce na zarobienie $$$, ale jednocześnie jest to miejsce gdzie programista najszybciej się wypala. Z powodu braku wyzwań będziesz szukał nowej pracy w krótkim czasie, ale jeśli takie życie Ci odpowiada to zostaniesz na swojej ciepłej posadce i będziesz miał spory problem ze zmianą pracy za kilka lat.

Odnośnie studiów w CV to jest mit w IT. Nikt na to nie zwraca uwagi - jest zbyt duże zapotrzebowanie na specjalistów,żeby pozwolić sobie odrzucić kandydata, którym może być dobry (jeśli firma tego nie rozumie, to raczej nie jest to dobre miejsce dla Ciebie). Studia dają podstawową wiedzę, ale nie zagwarantują Ci pracy, jeśli sam nie weźmiesz się za rozwój to nie liczyłbym na duże sukcesy.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności