Skocz do zawartości

Blog o html5 i css3 - ogólnie o nowościach

Hagen

Rekomendowane odpowiedzi

Tamten blog był treningowy, kiedyś został zrobiony przeze mnie żeby po testować parę rzeczy... tematy są już dawno usunięte które istnieją na htmlhelp.pl, widocznie tego zapomniałem usunąć...

Możesz jaśniej bo nie widzę co widzisz w tym fragmencie -.-

Piszesz, że

Na danej stronie może znajdować się jeden lub więcej nagłówków. Każda sekcja strony albo artykuł także może posiadać swój własny nagłówek, dlatego warto jest definiować dla każdego nagłówka dodatkowy atrybut ID, jak w przykładzie, który jednorazowo zidentyfikuje konkretny element. Unikatowy identyfikator ID ułatwi zdefiniowanie stylu dla tego elementu w kaskadowym arkuszu stylów CSS.

To teraz powiedz sobie, ile razy może wystąpić "header" w jakimś elemencie, że warto im (znaczy nagłówkom) nadawać ID...

Przecież masz to napisane na początku "Na danej stronie może znajdować się jeden lub więcej nagłówków. Każda sekcja strony albo artykuł także może posiadać swój własny nagłówek, dlatego warto jest definiować dla każdego nagłówka dodatkowy atrybut ID"

Nie wiem co masz na myśli pisząc "że warto im (znaczy nagłówkom) nadawać ID...". Chyba normalne jest to, jak chcesz sformatować nagłówek to po prostu to robisz... :o. Normalne jest też to że każdy znacznik semantyczny na stronie powinien mieć swój własny ID.

Serio nie wiem o czym prawisz....

Dzięki TRENS oczywiście pod względem graficznym jest nie skończony, można powiedzieć że to projekt wyjściowy ;), ale będzie coś w ten deseń ;)

masz to napisane na początku

błąd - w danym elemencie (nie na danej stronie) może być tylko 1 header.

Normalne jest też to że każdy znacznik semantyczny na stronie powinien mieć swój własny ID

nie znajduję uzasadnienia dla takiego zachowania

Postaraj się zrozumieć semantykę, kaskadowość, dziedziczenie itp. a okaże się, że aby uzyskać inny wygląd nagłówka strony, sekcji i artykułów nie musisz stosować id, klas czy innych cudów...

masz to napisane na początku

błąd - w danym elemencie (nie na danej stronie) może być tylko 1 header.

czy Ty czytasz do konca co tam jest napisane ? "Na danej stronie może znajdować się jeden lub więcej nagłówków." / "Każda sekcja strony albo artykuł także może posiadać swój własny nagłówek"

Więc mistrzu podaj mi przykład jak sformatować dwa różne nagłówki na stronie beż użycia id, klas oraz wewnętrznego formatowania.

Jeden nagłówek ma 24px jest czarny i przylega do lewej, natomiast drugi nagłówek ma 12px ma odcień różowy i jest wyjustowany, oraz jego waga czyli font-weight jest równa 700. Oczywiście wszystko w html5

czytasz o co pytałem? ile nagłówków może posiadać każda sekcja, każdy artykuł itd.

jak zrobić inne nagłówki dla strony, inne dla sekcji a inne dla art. itd. już Ci pisałem:

Postaraj się zrozumieć semantykę, kaskadowość, dziedziczenie itp

chcesz nadawać id dla każdego header, footer, hx, p itd. to sobie nadawaj, nie moja sprawa...

dla mnie EOT.

Akurat dla mnie nie musisz tłumaczyć takich rzeczy, gdybym nie miał o Tym zielonego pojęcia to bym o Tym nie pisał, a mój blog nie był by zakodowany w html5 i css3 -.-, a co chodzi o "semantykę", kaskadowość i dziedziczenie, to z całym szacunkiem ale to chyba nie ja muszę zrozumieć sens tych zagadnień ;)

Moim zdaniem zbyt mała czcionka, która zmusza do wysiłku moje oczy. Troszkę zbyt prosto jak na stronę, która ma oferować tego typu porady. Dodatkowo podstawą tego typu stron (których jest mnóstwo) jest umieszczanie darmowych do pobrania demonstracji zaprezentowanych informacji. Suche wiadomości mnie nie przekonują. Oprócz przedstawienia znaczników w jednym zdaniu można o nich mnóstwo napisać. Nie stawiaj więc na ilość artykułów, ale na ich jakość.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności