Skocz do zawartości

Sklep internetowy a serwer i duplicate content

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam 4 sklepy internetowe i wszystkie sa postawione na jednym serwerze.

Jeden najstarszy sklep działa dobrze i klientow przybywa a w 3 pozostalych ruch jest taki sobie i nie ma raczej ruchów zwyżkowych mimo dzialań stumulujacych wiekszy ruch

Teraz pytanie czy to, że są one na jednym serwerze ma wpływ na to, że google uznaje nowe 3 sklepy jako duplicate content?

Czy przeniesienie każdego z tych 3 sklepów na 3 osobne serwery zmieni tak znaczaco sytuacje aby był sens to zrobić?

Będe wdzieczny za odpowiedź osoby, ktore się na tym znają co zrobiły by w tej sytuacji

dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam

@Presta ale autor nic nie mówi o takich samych treściach..

wielkie G nie uzna sklepów stojących na jednym serwerze jako DC, o ile to DC tam rzeczywiście nie występuje.

[edyta] przestudiowałem nocanka.pl i pokrewne.. i zgadzam się z Darek1970 - jest gorzej niż źle.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Totalny DC. Ten sam tekst na początku, te same teksty opisów. Te same meta.Ten sam znacznik GA dokładnie w tym samym miejscu. Można wymieniać długo. No i najlepsze: taadaaan - wszystko linkuje ze stopki do wszystkiego z tym samym anchorem.

Kliniczny przykład jak tego nie powinno się robić :)

No i najlepsze: taadaaan - wszystko linkuje ze stopki do wszystkiego z tym samym anchorem.

Chyba nie chcesz powiedzieć, że trzy linki z takim samym anczorem załatwiły sprawę.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Linkowanie sidewide wzajemne trzech sklepów z tym samym anchorem

do tego stojących na jednym IP, z tymi samymi DNSami, na te same dane.. miszczoszczfo seło

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Gwoździem do trumny jest też taki sam skrypt. :)

A na poważnie, to są mało znaczące kwestie. Podstawowym problemem jest DC.

Przy tak małej ilości produktów należy pokusić się o unikalną treść dla każdego sklepu.

Skrypt sklepu też nie jest rewelacyjny jeśli chodzi o seo.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Rzadko który skrypt sklepu jest dobry pod seo ;)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

• 5 tygodni później...

Ja mam 2 sklepy postawione pod jednym dachem oparte na Magento, z tym że pierwszy jest dla mnie mało ważny bo służy jedynie za łącznik pomiędzy eBay a mną (automatyzuje zamówienia). Magento ma możliwość zmiany opisów, meta, tytułów, wszystkiego tak by nie było DC, po prostu przełączasz na kolejny widok sklepu (w przypadku wielojęzycznych) lub kolejny sklep. Jeden z moich sklepów sprzedaje cały mój asortyment a drógi tylko jego podzbiór, w nim dbam by opisy nie powielały się z tym z pierwszego ani ze sklepami konkurentów. Jeżeli Twoje oprogramowanie posiada taką możliwość to wymień opisy i resztę informacji tak by były unikalne. To, że sklepy stoją na tym samym serwerze nie ma najmniejszego znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności