Skocz do zawartości

Różnice w pozycjach - strony pozycjonowane na rynek USA

5il3nt

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem dotyczy różnicy w pozycjach stron, które pozycjonowane są na rynek USA.

Mianowicie wygląda na to, że google prezentuje inne wyniki w zależności od tego z jakiego IP wysłane zostało zapytanie do wyszukiwarki.

W panelu z monitoringiem pozycji wyniki są takie, że strona pojawia się w top30 na daną frazę (monitoring wskazuje na google.com - nawet dokładnie na Data Center zlokalizowane w USA), sprawdzając natomiast poprzez webproxy zlokalizowane w USA to strony nie ma nawet w top100 na tą samą frazę. Tak samo poprzez amerykańskie programy do monitoringu pozycji takie jak https://rankwatch.com/ https://serpscan.com/ - strony nie ma w top100 na daną frazę.

Chciałbym aby w panelu z monitoringiem pozycji była widoczna taka pozycja jaką widzą klienci w USA.

Czy to jest realne, że google prezentuje inne wyniki w zależności od tego czy IP z którego było wysłane zapytanie pochodzi z PL lub USA?

Do tej pory, gdy chciałem sprawdzić jak naprawdę wyglądają wyniki wyszukiwania w USA wchodziłem w AdWordsy i tam w podglądzie reklam wybierałem lokalizację USA.

Web tools w wersji serwerowej mają możliwość ustawienia lokalizacji. Tylko nie wiem czy nie dotyczy to wersji google.pl. W każdym razie przy pozycjonowaniu witryny w google.de pokazuje wyniki prawidłowo - czyli to co widzi Helmut w deutschlandzie :)

Czy to jest realne, że google prezentuje inne wyniki w zależności od tego czy IP z którego było wysłane zapytanie pochodzi z PL lub USA?

Może być - tak samo jak w PL łączysz się z IP z Warszawy to mogą pokazać się inne wyniki jak dla osób łączących się z Krakowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności