Skocz do zawartości

[onet] zmiana alogrytmu czy co?

Versis

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

U mnie też nie najlepiej. Z 1 do 3 miejsc spadłem pod koniec pierwszej strony, a niekiedy jeszcze gorzej :evil:

Czy już ktoś ma jakieś przemyślenia nad nowym algorytmem Oneta?

Ja na razie nie widzę nawet cienia w tym logiki. Dosłownie tak, jakby dodali do rankingowania kolejny czynnik "zmiena losowa", którą przyporządkowują na jakiś czas :), a która decyduje przez ten czas, na którym miejscu dana strona "siedzi" w wynikach ;)

Ilość podstron ma chyba dość spore znaczenie, bo w górę poszły duże serwisy, ale ilość linków do strony to nie wiem. Znalazłem wiele stron na pierwszych miejscach z bardzo małą ilością linków.

Title ma znaczenie.

Za to duży przyrost słów kluczowych w tekście już nie. Mam stronę na dość dobrej pozycji, dla słowa, gdzie występuje tylko dwa razy w <body></body>.

Inna strona dla tego słowa kluczowego, która ba słowo w <h1> i takich miejscach, które lubił do tej pory Onet, jest obecnie niżej od tej z dwoma słowami na stronie. Mało tego. Do tej z dwoma słowami w body prowadzi dużo mniej linków, a jest wyżej!

Istny mętlik :?

największe znaczenia ma ilość linków do strony

Dosyć prawdopodobne. Strona główna (mówię o mojej stronie) wyświetla się na wyższej pozycji mimo tego, że podstrony bardziej pasują do zapytania.

oraz ilość podstron strony

Też możliwe, ale jakiś konkretny dowód?

nadal duże znaczenie ma title

Ale czy większe?

Teraz pytanie: czemu moja strona jest na 1. pozycji pod hasłem "Kochanowski"? Może Onet patrzy na anchor tekst, bo mam kilka linków z moim nazwiskiem. A może to:

<meta name="author" content="Rafał Kochanowski">

Jak już wcześniej wspomniałem meta keywords nie ma na mojej stronie. Description mam.

A może liczą się słowa kluczowe z całego serwisu? Na dole każdej podstrony jest moje nazwisko.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

oraz ilość podstron strony

Też możliwe, ale jakiś konkretny dowód?

Źle się wyraziłem, chodziło mi o ilość subdomen (im więcej tym więcej ilość linków).

Ja ogólnie nie jestem zadowolony ze zmian w onecie, z tego powodu że za niedługo znikną z wyników wyszukiwania normalne strony, a pozostaną same dzwonki, sex, zakłady..... Onet idzie w złym kierunku :?

A ja zauważyłem, że systematycznie dzień po dniu obniża się pozycja kilkunastu moich serwisów - zarówno tych pozycjonowanych standardowymi technikami, jak i tymi wypromowanymi na link populatiry, jak i takich, w których użyto obu technik.

Wyjątek: strony, które istnieją w bazie Onetu conajmniej 4 lata... niby wysuwa się z tego wniosek, ze ktoś genialny wpadl na pomysł punktowania trwalości serwisu... ale z drugiej storny zauwazyłem, że na kilku hasłach, na których spadały moje serwisy (a spadały szybko, tak po stronę wynikową na dziennie) w ścisłej czołówce (pierwsza dziesiątka) pojawiały się świeże strony (które często niewiele miały wspólnego ze słowem kluczowym).

Co ciekawe, jeden z serwisów mneij więcej równomiernie pozycjonowany na dwa różne słowa kluczowe na jednym spadł bardzo ostro, a na drugim lekko (choć na obu słowach jest ostra konkurencja).

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności