Skocz do zawartości

Prośba o konsultację strony - spadek po PANDZIE ?

sphinx

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczymy czy klient będzie zainteresowany stworzeniem poprawnej strony.

A nie masz w umowie zagwarantowanej możliwości ingerowania w treść strony, aby zoptymalizować ją pod kątem SEO? Albo czy klient nie ma obowiązku nanosić zalecanych przez Ciebie zmian? Bo tu nie chodzi o jakąś większą przebudowę, tylko zadbanie o odpowiedni content.

Ja mogę doradzić tylko jedno, moja strona też padła ofiarą pandy, i do dziś się nie wyświetla, i mam to w gdzieś bo jeśli masz stronę która dużo osób zna to niepotrzebna ci top 1, dla przykładu podam bylem w top3, top10, top15, i chyba z 30 fraz w top 20, panda mi wywaliła wszystko poza top 50, tylko jedna została w top 15, teraz przed pingwin 2 frazy powróciły na 4 dni i znów spadło poza top50. To jest normalne Google miesza.... i to bardzo. Przyczyną może być zbyt duży przyrost linków z podobnymi anchorami. I jak na razie nie robie z tym nic ponieważ nie urzekło mnie to. Zrobiłem następną stronę która się ma ok jak na razie.

W pierwszej kolejności sprawdź:

Czy treść jest unikatowa na stronie, czy się nie powtarza, na innych.

czy masz tytuły h1 h2, h3 , strongi....

czy treści jest odpowiednio dużo,

czy linki prowadzące do strony są dobrej jakości,

treść na stronie się nie powtarza nagminnie, i słowa kluczowe.

Można wróżyć z przysłowiowej szklanej kuli ile problemów zrzucanych jest na algo G a które są efektem słabej (delikatnie mówiąc) optymalizacji serwisu (dobór fraz, przyjazną treść po zróżnicowane likowanie). 30/70? Ile tematów powstaje tutaj w zasadzie niepotrzebnie?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

ile problemów zrzucanych jest na algo G

Szczerze mówiąc jeśli data spadków pokrywa się z datą którejś z głośnych aktualizacji, to zazwyczaj problem wynika właśnie z niej. A w takim przypadku jest przynajmniej punkt zaczepienia, gdzie szukać powodu spadków - Panda = treść, Pingwin = głównie backlinki, ale też keyword stuffing. Na https://www.eioba.pl/a/47dh/przeglad-najpopularniejszych-updateow-google wrzuciłam jakiś czas temu małe podsumowanie i to naprawdę się sprawdza.

Nie, Panda bardziej patrzy na unikalność i oryginalność treści, a nie nasycenie jej słowami kluczowymi. U mnie przykładowo w wyniku Pandy ucierpiał sklep z opisami od producentów.

Panda nie patrzy na linki przychodzące, tylko na zawartość strony. A 16 stycznia to faktycznie był okres krótko przed oficjalnym ogłoszeniem Pandy i ja na kilku stronach widziałam spadki właśnie w dniach 16-17 stycznia mimo potwierdzenia jej dopiero 22-go.

Ja nie dostrzegłem żadnej korelacji między styczniowymi spadkami a jakością czy unikalnością treści na stronach. Były zarówno przypadki spadki stron ze złą treścią, jak i tych, do których nie można było mieć żadnych zastrzeżeń. Ba, na topy podchodziły strony firm dalekie od jakiejkolwiek optymalizacji, bez treści czy z treściami pokopiowanymi do różnych katalogów firm.

Za to spadki były akurat dokładnie na te frazy, na które było linkowanie.

Więc albo to nie była Panda, albo Panda zwraca też uwagę na linki.

Albo też Panda zaszkodziła pośrednio, poprzez słabą jakość stron linkujących.

W każdym razie, ja bym raczej problemu szukał w źródłach linkowania oraz w tym: https://www.majesticseo.com/reports/site-explorer/anchor-text?folder=&q=kolport.pl&oq=kolport.pl&IndexDataSource=F

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności