Skocz do zawartości

Wynagrodzenie Pozycjonera

goblinek

Jestem Pozycjonerem, moje miesieczne dochody (netto) wynoszą:  

155 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dla przypomnienia netto - "na reke".

• 0 zł - 499 zł
      11
    • 500 zł - 999 zł
      7
    • 1000 zł - 1499 zł
      1
    • 1500 zł - 1999 zł
      3
    • 2000 zł i więcej
      28

Rekomendowane odpowiedzi

generalizowac mozna, jeszcze na rynku liczą sie "samotne wilki", ale juz za niedługo bedzie mozna tylko w grupie coś zdziałac. A to wcale nie znaczy że ktoś bedzie u kogos pracował, tylko że beda wspólnie pracowąc pod jednym szyldem.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Niestety taka jest prawda, miejsc jest cały czas tylko 10 a firm chcących sie pozycjonować coraz wiecej

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Odnośnie zarobków, nie rozumiem dlaczego tak bojkotujecie tych co biorą za "pozycjonowanie" 9.99 zł - niech biorą nawet złotówkę - pozwólmy aby to rynek zweryfikował, kto czego potrzebuje, ja osobiście nigdy bym takiej kwoty nie zaproponował, bo pozycjonowanie to koszt rozmowy z klientem, koszt analizy jego branży(tym samym fraz je otaczających), koszt utrzymania zaplecza(w tym pracowników), koszt kooperacji z innymi firmami pozycjonującymi, koszt co miesięcznego sprządzania raportów, koszt monitorowania, itd itd - to jak dla mnie nie może kosztować 9.99 - i teraz wasza w tym rola żeby klienta przekonać, że to musi kosztować tak samo jak inne usługi na rynku - WIĘCEJ NIŻ 9.99 - jak to robić, chociażby zadając pytanie klientowi:

- Co Pan pomyśli jak powiem że położę Panu płytki w kuchni za 4.35 zł za dobę pracy. Gościu nie odpowie sobie w głowie - super okazja - tylko: to jakiś partacz, za takie pieniądze to by mi się nie chciało narzędzi umyć - bo ma świadomość co to za praca, ile to kosztuje czasu, wiedzy itd. Podobnie jest z każdą inną usługą, ale nie zawsze klient ma świadomość co się na nią składa i wasza rola żeby go uświadamiać - jak dla mnie klient którego ktoś obsłużył za 5.55 zł jest lepszym klientem, bo zapewne takie pozycjonowanie nie przyniosło rezultatów i tym samym Twoja praca będzie bardziej doceniana, kiedy zaczniesz dla niego pracować. Jeżeli pojawi się sytuacja, że ktoś za 9.99 zł zrobi to dobrze i klient będzie zadowolony, to nie pozostaje nam nic jak odpowiedzieć sobie na pytanie, czy branża nadal jest opłacalna(tutaj każdy odpowie sobie sam ;) )

Tak więc ankieta nie trafiona - kogo nazywasz pozycjonerem - szefa w firmie który zajmuje się logistyką, pracowników co klepią zaplecze, a może osoby zajmujące się "katalogwaniem" - można również pozycjonerami nazwać osoby sprzedające takie usługi na allegro za wsponiane 5 zł.

pozdrawiam

anas

----------------------------------------------------------------------------

Tadam :)

@ jimmi - nie wiem czy do końca zrozumiałeś o co mi chodzi ;) odniosłem się do zdania o zarabianiu kasy,

moim zdaniem sposób zatrudnienia (własna firma czy praca u kogoś) nie świadczy wcale o możliwości ich

zdobywania (poprzez seo), może i na rynku liczą się "samotne wilki", ale miejsce w wyszukiwarce nie musi

świadczyć o poziomie zarabianych pieniędzy, bo sposoby na pozyskiwanie klientów są różne, no i nikt mi

nie powie, że koleś startujący z własną firmą (bez doświadczenia w kontaktach firma-firma) pozyska

kontrakt na paręnaście tysiaków, bo do tego trzeba wiedzy, umiejętności i doświadczenia

no i nikt mi

nie powie, że koleś startujący z własną firmą (bez doświadczenia w kontaktach firma-firma) pozyska

kontrakt na paręnaście tysiaków, bo do tego trzeba wiedzy, umiejętności i doświadczenia

A ja Ci powiem, że ktoś bez legalnej firmy, bez możliwości kontaktu do siebie innego niż email, za dnia nieosiągalny zdobył kilka takich kontraktów. I, żeby było ciekawiej, na pogardzanym allegro.

A bzdury o 10-ciu tylko miejscach może pisać osoba, która nie potrafi przekonać klienta do innych, równie nośnych słów/fraz.

że koleś startujący z własną firmą (bez doświadczenia w kontaktach firma-firma) pozyska

Stare chińskie przysłowie mówi:

"Mierz księżyc a ustrzelisz orła"

Ja mam dosyć młodą firmę i wiesz co. Nie mam problemów z pozyskaniem klientów tylko ze znalezieniem kompetentnych ludzi do pracy.

Ludzie biadolą, że ciężko pracy nie ma a tak naprawdę w 90% przypadków dostaną zlecenie to i tak go nie wykonają bo są leniami i brak im umiejętności.

Opowiem Ci pewną historyjkę.

Pewien młody kreatywny przedsiębirca poszukiwał osoby do współpracy przy tworzeniu portalu.

Znalazł innego ambitnego młodego człowieka. Przedstawił swoje oczekiwania na co ten powiedział no problem.

Dogadali się co do kasy - projekt miał zająć 2 m-ce.

Po dwóch miesiacach dzwoni ten informtyk i mówi naszemu młodemu przedsiębiorcy, że są problemy, że coś tam nie wychodzi ble ble. Na co ten mu odpowiada dam Ci 2 razy tyle ile uzgodniliśmy tylko to zrób.

Po kolejnym m-cu ten młody ambitny informatyk przestał odbierać telefony i po prostu wyparował, a nasz młody kreatywny przedsiebiorca został na lodzie.

Morał: Klienta zawsze znajdziesz, ale kompetentnych ludzi w tym kraju to ze świeczką szukać.

To tak trochę off-topic

OT.

A bzdury o 10-ciu tylko miejscach może pisać osoba, która nie potrafi przekonać klienta do innych, równie nośnych słów/fraz.

a takie bzdury pisze osoba która nie ma żadnego pojęcia o tym temacie bo jeżeli fraza jest konkurencyjna i przynosi zysk to trzeba na nia pozycjonować.

Pełno jest pozycjonerów nie potrafiących wprowadzić strony na konkurencyjne frazy i w zamian proponujących inne niby "nośne"

efekt - zamiast przyprowadzic firmie 1000 klientów przyprowadza się 100 i przy okazji wciskając kit o nośności innych fraz.

Pozycjonowanie profesjonalne to też pozycjonowanie na wszystkie frazy które powinny przynieść jakiekolwiek korzyści klientowi - oczywiście w ramach budżetu.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

OT.

a takie bzdury pisze osoba która nie ma żadnego pojęcia o tym temacie bo jeżeli fraza jest konkurencyjna i przynosi zysk to trzeba na nia pozycjonować.

Pełno jest pozycjonerów nie potrafiących wprowadzić strony na konkurencyjne frazy i w zamian proponujących inne niby "nośne"

efekt - zamiast przyprowadzic firmie 1000 klientów przyprowadza się 100 i przy okazji wciskając kit o nośności innych fraz.

A jeśli fraza, którą klient jest zainteresowany przerasta twoje mozliwości (oczywiście ciebie to nie dotyczy, ty jesteś king kong)? Powiedzmy, że "aparaty cyfrowe" robi 10 najlepszych z tego forum. Zatem twój klient ma czekać aż będziesz na siłach, tak? Nie zaproponujesz mu pochodnych: "aparaty", "cyfrowe", "cyfrowe aparaty", "aparat cyfrowy", "canon", itp. (pomijając aspekt prawny), "aparat foto", "aparaty foto", itp, itd... Tych fraz są setki, tysiące. I dadzą twojemu klientowi dużo więcej wejść niż cała dziesiątka "aparaty cyfrowe".

Pozycjonowanie profesjonalne to też pozycjonowanie na wszystkie frazy które powinny przynieść jakiekolwiek korzyści klientowi - oczywiście w ramach budżetu.

W końcu gadasz do rzeczy. Ale sam sobie przeczysz.

ps. Bądź łaskaw być bardziej konsekwentny niż ja i traktować mnie jak powietrze.

A jeśli fraza, którą klient jest zainteresowany przerasta twoje mozliwości

to wchodzę we współpracę z innymi albo się nie podejmuję.

(pomijając aspekt prawny),

tego nigdy nie pomijam (ostatnio odmówiłem paru klientom pozycjonowania na frazy znanych brandów i ostrzegłem ich przed ewentualnymi konsekwencjami prawnymi)

Ale sam sobie przeczysz.

Bzdura

i koniec już w temacie trolowania

Morał: Klienta zawsze znajdziesz, ale kompetentnych ludzi w tym kraju to ze świeczką szukać.

Prawda. Szczególnie w kwestii SEO.

Ja na to forum co jakiś czas podsyłam znajomych z nadzieją, że któremuś się temat spodoba i będzie chciał to robić zawodowo. Niestety - w większości przypadków można zaobserwować "słomiany zapał".

Bądź tu później mądry i prowadź dużą firmę bez ludzi :brawa:

Czwarty wątek chyba dziś musiałbym do kosza

posłać.

Kto to jest 'pozycjoner'? Czy to ktoś kto ciągnie

w firmie jej własne stron w górę, czy ktoś kto

pracuje w firmie pozycjonerskiej i jest jednym

z 'katalogerów' (piękne słowo ;P), czy to ktoś

kto sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem

- ma własny biznes pozycjonerski dla ludzi

z zewnątrz, czy może ktoś również z własnym

biznesem, ale pozycjonujący tylko dla siebie,

swoje serwisy, pod AdSense?

No i, skoro tutaj najwyższa kwota nawet

do średniej krajowej nie dochodzi, a mówimy

o jakby nie było bardzo perspektywicznej

branży...

... to o czym w ogóle mowa? :]

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności