Skocz do zawartości

Pozycjonowanie Portali ogłoszeniowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nigdy nie pozycjonowałem zadnej strony typu portal ogłoszeniowy. Ale nurtuje mnie pytanie czy naprawde tak cieszko jest wypozycjonowac taki portal czy poprostu własciciele tych portali sa tak leniwi?? Rózni sie to tak bardzo od zwykłej strony? Rozumiem ze sa umieszczone tam strony nie chciane przez google ale to było by az tak wielkie znaczenie? Widze na paru przykładach, ze strony które chociasz ja pozycjonuja przebijają sie wyżej niz portale ogłoszeniowe w tej dziedzinie. Ostatnio pozycjonowałem klientowi pokoje gdans na pierwszych miejscach były portale z paru set ogłoszeniami z wynajeciem pokoi. Strona która pozycjonowałem wskoczyła na pierwsze miejsce a nie uwazam sie za jakiegos super pozycjonera... Co prawda tylko były 3 frazy na stronie klienta a na tym portalu pewnie ponad 30 no ale ta fraza powinna byc jedna z wazniejszych u nich. Dodam ze fraza wskoczyła po 3 miesiacach. Dosyc ostrego ataku i utrzymuje sie juz 2 miesiac na tym pierwszym miejscu.

Pozycjonował ktos z Was taki portal? Ma ktos jakies doswiadczenie w tym czy naprawde tak trudno?

multikonto

jest takie słowo pierdyliard błędów:)

a na temat masz coś do powiedzenia ??? czy kolejny już raz chcesz zrobić z siebie idiotę ??? :)

Zajmuję się pozycjonowaniem portali ogłoszeniowych od 8 lat, od 2005 roku i jest jedna rzecz, która sprawia, że pozycjonowanie takiego portalu jest znacznie trudniejsze od "zwykłych" stron. Tą rzeczą jest: wielotematyczność. Portale ogłoszeniowe zazwyczaj mają wiele, niepowiązanych ze sobą tematycznie kategorii, typu Nieruchomości, Motoryzacja, Oferty pracy, do tego dochodzi rozbudowana struktura kategorii miast. Bardzo trudno jest stworzyć efektywne zaplecze (trzeba stawiać osobną część zaplecza dla każdej tematyki), co znacznie zwiększa koszt pozycjonowania. Kolejnym problemem jest duplicate content, zarówno ze względu na bliźniaczy wygląd kategorii miejscowości, jak i treści ogłoszeń dodawanych przez użytkowników w niezmienionej postaci na wielu portalach.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Zajmuję się pozycjonowaniem portali ogłoszeniowych od 8 lat, od 2005 roku i jest jedna rzecz, która sprawia, że pozycjonowanie takiego portalu jest znacznie trudniejsze od "zwykłych" stron. Tą rzeczą jest: wielotematyczność. Portale ogłoszeniowe zazwyczaj mają wiele, niepowiązanych ze sobą tematycznie kategorii, typu Nieruchomości, Motoryzacja, Oferty pracy, do tego dochodzi rozbudowana struktura kategorii miast. Bardzo trudno jest stworzyć efektywne zaplecze (trzeba stawiać osobną część zaplecza dla każdej tematyki), co znacznie zwiększa koszt pozycjonowania. Kolejnym problemem jest duplicate content, zarówno ze względu na bliźniaczy wygląd kategorii miejscowości, jak i treści ogłoszeń dodawanych przez użytkowników w niezmienionej postaci na wielu portalach.

Tak jak mowi "fahofiec" wielotematycznosc to juz nie przelewki i ogromne ilosci dupogodzin.

To nei sztuka spamować forum (na swoim skutecznie wytępiłem wszystką zwierzynę :P ) sztuką jest tak zostawić linka aby go nie usunęli :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nie powinienem tego zdradzać, ale tak szeptem, w tajemnicy powiem, że powyższa wskazówka z forami jest jak najbardziej na miejscu. Najskuteczniejszy trik w pozycjonowaniu portali ogłoszeniowych polega właśnie na wykorzystaniu forów dyskusyjnych. Jak? Bardzo prosto. Wybierasz, albo sam dodajesz ogłoszenia na swoim portalu, następnie szukasz wszystkich forów, które mają dział typu "Kupię, sprzedam, wymienię"/"Giełda"/"Web bazar" itp., następnie umieszczasz w tych działach ogłoszenie o sprzedaży z linkiem do oryginalnego ogłoszenia w portalu. Np. dodajesz ogłoszenie o sprzedaży jakiegoś auta, w stosownym dziale na forach motoryzacyjnych zakładasz wątek, w którym wstawiasz link do tego ogłoszenia, dodajesz ogłoszenie o wymianie monet kolekcjonerskich, zakładasz taki sam temat na forach numizmatycznych z linkiem do oryginalnego ogłoszenia w portalu itd. Wszystko jak najbardziej zgodne z regulaminem większości forów, naturalne, bezpieczne i skuteczne. Upsss... nie powinienem był tego pisać.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

zależy jak sprawdzasz pozycje jeśli u siebie to nie jesteś pierwszy ponieważ jak wpisuje frazę "pokoje Gdańsk" to mam nocowanie 1st

To był tylko przykład taka fraze. Nie jestem zwolenikiem pisania o pozycjonowaniu a juz napewno nie o swoich stronach. Dostałem po łapach od google i to mnie nauczyło nawet nie dawac sygnaturki.

Co do tematu. Ok to by wyjasniało sprawe zwiazana z pozycjonowaniem takich portali ale tu tez wchodza takie portale jak np otomoto które zajmuja sie tylko motoryzacja... czy cos takiego jak otowakacje gdzie pozycjonowanie jest poniżej normy samego katalogowania. Broń Boże nie chciał bym mędrkować tutaj ale mysle ze leprze pozycje miał bym w przeciagu 4-6 miesiecy na te same frazy co oni robia od 3 lat...

multikonto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności