Skocz do zawartości

Złe linki - pytanie.

Tenden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Prowadzę portal internetowy, taki średniej wielkości, który generuje mi dochód z reklam.

Ostatnimi czasy portal mój został zaatakowany przez hakerów/pozycjonerów stosujących dość radykalne metody. Zaatakowana została strona główna, do kodu html wstrzyknięto kilkadziesiąt linków prowadzących do zaplecz. Dodatkowo na jednej z wielu subdomen które posiadam dodano podstrony, każda z kilkoma linkami wychodzącymi.

Poprzez ahrefs.com zauważyłem, że podstrony te linkowane są z zaplecz, kilkadziesiąt bardzo silnych linków (według ahrefs.com).

Atak na 99% pochodzi ze skradzionego hasła do ftp z filezzilli. Reinstalacja systemu na komputerze i mój błąd, zapomniałem o tej "dziurze" w programie.

W każdym bądź razie, strona główna została oczyszczona z linków, podstrony usunięte, hasło zmienione, filezilla wywalona.

Linki z zaplecz do tych podstron ciągle są... i w tym jest właśnie problem i moje pytanie. Dlatego, że dzięki tym linkom, portal bardzo wysoko skoczył w googlach, na czołowe pozycje dla najtrudniejszych fraz.

Co byście mi doradzili w takiej sytuacji? Zgłosić te linki? Wydaje mi się, że portal tak jak nagle skoczył do góry, nagle spadnie, gdy google wyczuje te linki. Obawiam się, że spadek może być duże większy, niż na pozycje z przed ataku.

Może ktoś już doświadczył czegoś takiego i zechciałby podzielić się doświadczeniem?

Wszystko zależy od wielu różnych czynników, ale skoro efekt jest pozytywny, serwis wskoczył na wysokie pozycje, to pozostaje tylko się cieszyć, że ktoś za darmo dopala Twoją stronę, a Ty czerpiesz z tego zyski i mieć nadzieję, że Google nie uzna te linki za "złe". Co sprytniejszy pozycjoner nie kasowałby podstron, tylko zrobił stałe przekierowanie np. na stronę główną, samodzielnie zarządzając i dowolnie kierując moc tych linków.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Co sprytniejszy pozycjoner nie kasowałby podstron, tylko zrobił stałe przekierowanie np. na stronę główną,

Czym by sobie rozpieprzył profil linkowania :D a potem dziwił by się skąd padniecie długiego ogona, skąd wypad stron kategorii z wyników, skąd jaja, że pokazuje się raz strona główna raz kategorii i tak dalej i tak dalej :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

teraz wygląda to tak,

że zamiast tych podstron, ładuje się strona z błędem 404, na której jest link do strony głównej, wydaje mi się, że jest to naturalne rozwiązanie.

Na Twoim miejscu dodałbym linki do kategorii głównych i ważniejszych subkategorii .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności