Skocz do zawartości

[opinie] nazwa.pl to są jakieś kpiny!

kszynka

Rekomendowane odpowiedzi

E tam VPS, nazwa to jest porażka, jakikolwiek inny serw. Na swoim malutkim resellerze mam 3 klientów z nazwa.pl co im blokowali konta za nadmierne obciążanie zasobów, i co? Nawet nie odczułem. No ale nazwa jest pro bo nie dają limitów transferu, tylko co z tego jak z pojedynczymi wordpressami, które prawie nie generują obciążenia sobie nie radzą.

• Odpowiedzi 295
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pewnie słyszeliście o małej wpadce NOVEM z wyciekiem baz danych. Jak się okazało dostęp do bazy był możliwy, bo

W przypadku serwerów dedykowanych każda z platform bazodanowych MySQL oraz PostgreSQL uruchamiana jest na publicznym adresie IP, co daje możliwość połączenia się do serwera baz danych z dowolnej lokalizacji. Konfiguracja ta jest domyślna i możesz ją zmienić, co najmniej na dwa sposoby

Oczywiście chodzi tu o serwery w kei.pl , bo tam novem hostuje swoje zasoby.

Pytanie, więc o nazwa.pl jak zabezpieczyć bazę danych, aby nie był możliwi dostęp do bazy z publicznych IP. Wiem, że, np. dałoby się tak:

Ustawić IP, z których można się logować na użytkowników bazy danych w serwerze baz danych.

Ale jak mam dynamiczny adres IP trochę to ciężko ustawić jeden stały. Wiec jak sensownie to zmienić, aby właśnie nie było takich sytuacji jak w novem? Ma ktoś pomysł?

Podziękowałem nazwie za 2 kolejne serwery, które tam miałem. Mimo ich wspaniałomyślnego rabatu, serwer kosztujący 300 zł (netto) o takich parametrach nie przystoi do realiów rynkowych. Po pierwsze co z tego, że dają dużą powierzchnie skoro ograniczają maksymalną liczbę plików. Po drugie memory_limit 32M.... żart?:) tam się nawet drupal wzbogacony kilkoma modułami wykłada dając WSOD. Obecnie korzystam z LINUXPL i jestem zadowolony z wydajności, wsparcia, oferty. W nazwie został jeden serwer, kończy się w grudniu i też podziękujemy za współpracę całkowicie.

Nazwa ma totalną zlewe na klienta nie stara się go utrzymać tak odszedłem osobiście cena jaką zaproponowali była masakra wcześniej płaciłem 250 nominalnie było 300 netto a tera zakrzyczeli mi 420 nominalnie 450 za rok. Choć miałem u nich 4 serwery + około 20 domen, na obecną chwilę domeny częściowo w ovh, home, az tak jak i serwery lepiej odchodzić puki jeszcze serwerowni nie wyłączyli bo im klienci odeszli. Poza tym nazwa miała problemy jak na dany serwer było zbyt dużo zapytań naraz nie raz serwer się zdławił, co dziwne wszystko przeniosłem do HOME z tego serwera ( musiało stać w polsce) i na ich serwerach jakoś przeciążeń nie ma nie przekracza limitu dziwne co ?

Galeria zdjęć https://www.nl2.pl, Schematy https://www.tranzystor.pl

Ja tam zawsze walczę o możliwość dostępu z dowolnego IP :P Z takich podstawowych zabezpieczeń do skomplikowane hasło i niestandardowy port

Portu raczej nie możesz definiować na hostingu współdzielonym. Swoją drogą na bazie nie pracuje się non stop z dynamicznego Ip., dlatego musi być na "sztywno" określone Ip, właśnie z powodów bezpieczeństwa. W przypadku dostępu typu wilcard, boty niezmiernie "jeżdzą" po serwerze.

• 2 tygodnie później...

Zgadzam się też mam hosting w nazwa.pl i z każdym rokiem ceny o wiele wyższe rok temu przedłużałem za ponad 400 zł teraz wysłali fakturę za ponad 500 zł. Czy ktoś może polecić coś dobrego w rozsądnej cenie.

Sam aktualnie nie mam zbyt wiele czasu by poszukać i dostęp do neta też mam ograniczony.

Czy ktoś może polecić coś solidnego???

nazwa ostatnio zrobiła się faktycznie droga, mam u nich kilka serwerów i też się zaczynam zastanawiać a i jakość usług zaczyna lekko podupadać wydaje mi się, polecam lh.pl, mam u nich chyba z 8 serwerów w tym clouda (2 rdzenie, 2gb ram, monitorowany non-stop) i chodzi jak maybach, pracuje z nimi od 8 lat i awarie na palcach jednej ręki można policzyć a najpoważniejsza (o jakiej wiem) trwała godzinę, wiec z czystym sumieniem mogę Ci polecić ich usługi a i ceny maja rozsądne ;)

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności