Skocz do zawartości

Nieklikalny link, który ma szansę być zaindeksowany ?

kos

Rekomendowane odpowiedzi

no bo skoro nie pozwalasz klikać ludzikom i przenosić ich na stronkę docelową, to dlaczego miałby tam iść robaki ? (spidery). Co one lepsze są ? :]

A co powiesz na takie zastsowanie:

Chcę zliczać statystykę kliknięć w link więc muszę zmodyfikować odnośnik. Niestety w takim przypadku nie zostanie on zaindeksowany przez roboty. Skolei umieszczenie surowego linka nie daje możliwości zliczania kliknięć. Można oczywiście zliczać liczbę odsłon (np. jak w katalogu webwweb.pl) ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie.

W przypadku linku z obsługą zdarzenia onclick można połączyć wodę z ogniem. "Href" zawiera surowy link dla robotów a zdarzenie "onclick" obsługuje statystykę kliknięć przez ludzi. "Oddajcie cesarzowi co cesarskie a bogu co boskie" :)

Zastaniawiam się jednak nad tym, czy nie będzie to potraktowane jako spam. Zamiary są jednak jak najbardziej uczciwe.

Już się wstydzę. Uświadom mnie tylko z jakiego powodu bom jakoś ociemniały dnia dzisiejszego roku pańskiego 2004

Utrudnisz tylko życie osobom, które będą odwiedzać Twoją stronę i przez ten link będą chciały odwiedzić stronę Michała.... [-X

P.S. Dlaczego chcesz, żeby ten link był "nieklikalny"?

Widze, ze się spóźniłem ze swoim postem... :P

Live Free or Die

Utrudnisz tylko życie osobom, które będą odwiedzać Twoją stronę 

i przez ten link będą chciały odwiedzić stronę Michała....

Adres www.optymalizacja.com był tylko przykładem :) Nie stosuję takich praktyk na mojej stronie a powód zastosowania tego typu linku wyjasniłem o jeden post wcześniej. Był to taki pomysł "na gorąco", żeby nie klikać w link ale tak naprawdę po namyśle stwierdziłem, że obsłużenie statystyk (zamiasta nieklikania) będzie bardziej pożyteczne. Głupio by się jednak stało gdyby dostać za coś takiego bana od Google.

Mam podobny przypadek na swojeje stronie, roboty jeszcze nie zaindeksowały tego, ale to dlatego że narazie zabroniłem im indeksacji strony.

Chodziło mi o otwieranie okienka bez pasków narzędzi itp. itd. ale okienka miały być odpowiednio wielkie w porównaniu do ustawionej rozdzielczości monitora.

Przez same "proste" linkowanie nie dało sie tego zrobić, wiec użyłem JS.

W href daje strone do zaindeksowania, w a onclick adres strony z parametrami do wyświetlenia w oknie przeglądraki.

Na 99% roboty indeksują to co jest pod href.

onclick robot może potraktować jak dodatkowy atrybut.

Jeśli nie miesci sie w atrybutach linków, które dany robot indeksuje, wtedy taki "atrybut" jest poprostu odrzucany.

Live Free or Die

No i wtedy wszystko pięknie by zagrało :) Mamy surowego linka a jednocześnie zliczamy kliknięcia. Jest nieźle.

Pozostaje jednak kwestia potraktowania tego jako spamu. Załóżmy, że roboty zaczną sprawdzać href z zawartością onclick. Jeśli stwierdzą różnicę to wywalą stronę za "niecne" praktyki. Nie wiem. Może za bardzo się przejmuję?

Nie wiem. Może za bardzo się przejmuję?

Dokaldnie, za bardzo sie przejmujesz.

To jest normalna technika, ktora niekiedy jest uzywana nawet przez Google, wiec nie masz sie czym przejmowac.

Dla wyjasnienia dlaczego niekiedy przez Google:

Od czasu do czasu jak sie spojrzy w zrodlo strony z ynikami google, to widac takie rzeczy. Podejrzewam ze testuja wtedy cos. Tak sie zdarza rzadko, ale sie zdarza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności