Skocz do zawartości

Jak mam znaleźć dobrą firmę pozycjonującą

Geo-Szkic

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, blazejs napisał:

Będzie, że się czepiam, ale...

Jest OK, twoja wypowiedź przynajmniej coś wnosi do tematu. Co do kwestii dwóch członów, masz rację, w takich przypadkach większość wpisuje po prostu "Jastrzębie".

Co do kwestii ekonomicznych Jastrzębia-Zdroju, muszę przyznać nie wiedziałem, ale mimo wszystko nie pozycjonuję swojej głównej strony na jakikolwiek rejon - działam zdalnie i wolę być widoczny słabo ale wszędzie niż skupiać się na danym obszarze. Akurat w moim przypadku ma to wiele plusów no i satysfakcja jest większa.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dnia 7.08.2017 o 19:16, lemans88 napisał:

Jak znaleźć fachowców w pozycjonowaniu? Tutaj raczej nie działa zasada "szewc bez butów chodzi". Proste, sprawdź w Google kto jest pierwszy na zapytanie "pozycjonowanie" lub "pozycjonowanie [dana miejscowość]". Czy naprawdę na to tak trudno wpaść? ;) Masz od razu na tacy ranking firm pozycjonerskich. Jest to chyba jedyna branża na świecie gdzie pozycja w wyszukiwarce odpowiada 1 do 1 kompetencji.

Chyba każdy kto jest w branży kilka lat miał do czynienia z tematami robionymi przez firmy z czołówki wyników i doskonale wie, że w wielu przypadkach pozycjonowanie ich własnej strony nie idzie w parze z jakością pozycjonowania klientów. Nie trudno chyba na to wpaść, że wiele z tych firm ma duże budżety na własny marketing i poświęca na to mnóstwo czasu, jednocześnie ma masę zleceń i nie ma czasu na pozycjonowanie klientów bo liczy się $$$. Gdybyś lepiej znał branżę to byś wiedział, że tutaj bardzo często działa zasada "szewc bez butów chodzi".

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Być może, że i tutaj jest "szewc bez butów chodzi" - masz rację, przecież wyjątek potwierdza regułę, wyciągnąłem pochopne wnioski, z tymi kompetencjami 1 do 1 to faktycznie przesada - tutaj się przyznaję.

Mimo wszystko ja bym stawiał na firmy z topów na zasadzie skrótu myślowego "widocznie potrafią" niż korzystać z firmy X tylko dlatego że gdzieś się natknąłem na reklamę, poradzono mi na forum lub podobał mi się copywriting na stronie. A tak na marginesie, nie wierzę, że firmy oferujące SEO nie mają ambicji bycia w TOP.

Albo się ma wyniki albo wymówki.

@lemans88, nie wszyscy tego potrzebują, czasem po prostu szkoda zasobów. Jeśli ktoś chce robić sensowne seo, za sensowne budżety, a nie jest agencją to nie leci na masówkę, bo i tak jej nie obsłuży. Pojedynczych klientów z odpowiednim budżetem jest stosunkowo łatwo pozyskać. W topach zazwyczaj są agencje, które muszą przerabiać spore ilości klientów żeby budżet się spinał, a jednocześnie ich własny budżet reklamowy może być bardzo duży bez uszczerbku dla ogólnego zarobku firmy :) Ja na swojej 'stronie firmowej' nie mam nawet oferty tylko sam formularz kontaktowy i więcej mi nie trzeba. Nie mam też chęci ani ambicji tworzenia X osobowej agencji, bo podoba mi się tak jak jest.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

14 minut temu, Vanitas napisał:

coś za dużo się czyta o cwaniakach w branży

A dokładnie to gdzie się czyta?

Dnia 10.08.2017 o 09:23, Aleksiejs napisał:

Ja na swojej 'stronie firmowej' nie mam nawet oferty tylko sam formularz kontaktowy i więcej mi nie trzeba.

Być może właśnie duże agencje muszą przerabiać duże ilości, ale w moim przekonaniu, mniejsza firma bardziej indywidualnie podejdzie do zadania. Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdyby osoba zajmująca się pozycjonowaniem mogła mieć minimalną wiedzę na temat produktu lub usługi, którą chce promować. Nie wydaje mi się, aby w dużej firmie komuś się chciało. Nie dawno rozmawiałem z przedstawicielem jednej firmy, która zleca działania marketingu internetowego firmie zewnętrznej. Budżet ok. 100 tys zł / rocznie. I co w zamian dostają? Jakąś bardzo mierną szeptankę na forum, w minimalnym zakresie, bez merytorycznych tekstów i linki sponsorowane. Nikt z dużej agencji nie zadał sobie trudu, aby opracować jakąś strategię, aby zaplanować działania, nikt nie zadał pytań w stylu: co dla was jest ważne? co chcecie osiągnąć?

Mało tego! Ze względu na to, że "chwycili" klienta z takiej branży to teraz na rynku reklamują się jako specjaliści z tej branży i pozyskują inne firmy, które w stosunku do ich klienta są w jakimś sensie konkurencją. Osobiście uważam, że takie działanie jest po prostu do niczego, nie może dać rezultatów w dłuższej perspektywie, tym bardziej, że firmie nie zależy na zyskaniu pozycji TOP3, ale o zbudowanie wizerunku.

Miałem kiedyś kontakt z dwiema firmami pozycjonującymi i właśnie .... klapki na oczach spowodowały, że postanowiłem to robić w ramach swojej firmy. Gdybym jednak miał jedną domenę, a nawet dwie do wypromowania to zrobiłbym tak: znalazł na tym forum jakąś osobę, prowadzącą działalność gospodarczą, umówił się na uczciwe warunki (uczciwe dla dwóch stron) i nie martwił się o zaplecza, fora, FB i inne takie. Oczekiwałbym sensownego raportu, który dałby mi świadomość, że w temacie coś się dzieje, że strona idzie w górę. Nie ograniczałbym się do 3 fraz, ale oczekiwałbym ogólnej promocji witryny.

Może jestem idealistą, ale wierzę w uczciwą pracę, realizowanie zadań krok po kroku, a taka firma od pozycjonowania (może nawet i jednoosobowa) powinna się zaangażować tak, jakby właśnie miała promować swój własny biznes. Tak ja bym zrobił. :)

Tymczasem czytam, zbieram informacje, kupuje i sprawdzam narzędzia, odkrywam coraz więcej i w konsekwencji zrobię pozycjonowanie dla swojej firmy i dla 2, może 4 moich przyjaciół, który będą wiedzieć, że trzeba się ze mną podzielić potencjalnym sukcesem. :) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

40 minut temu, Vanitas napisał:

@Toto a na facebooku na grupkach i na innych forach.

No to nieźle. To ja teraz dowiaduje się takich rzeczy, że są jakieś grupy na FB i inne fora.

Wczoraj wpisałem w wyszukiwarkę, jedynie słuszną :) frazę "forum o pozycjonowaniu" i znalazłem tylko jedno sensowne. Już chciałem się zalogować, ale okazało się, że mam już tam konto :) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

11 godzin temu, Toto napisał:

No to nieźle. To ja teraz dowiaduje się takich rzeczy, że są jakieś grupy na FB i inne fora.

Wczoraj wpisałem w wyszukiwarkę, jedynie słuszną :) frazę "forum o pozycjonowaniu" i znalazłem tylko jedno sensowne. Już chciałem się zalogować, ale okazało się, że mam już tam konto :) 

No proszę, ale wiesz że są działy na forach o innej tematyce przeznaczone na seo ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności