Skocz do zawartości

Wasze zarobki w AdSense

Daniel82

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie wiesz, czy masz porządny serwis i duży ruch, to znaczy, że nie masz ani jednego, ani drugiego.

Bo gdybyś miał jedno i drugie, to reklamodawcy waliliby do Ciebie drzwiami i oknami, by obejść pośrednictwo Google'a i płacić za wartościową reklamę u Ciebie mniej.

Mam porzadny ruch, mam porzadny serwis i jakos nie bija drzwiami i oknami i mysle ze nie jest to tylko moj problem tylko wielu osob wlasnie z serwisami sredniej klasy.

Również należę do tego grona, mój serwis generuje dość ciekawy ruch jednak przerobiłem kilka agencji i wszystkim podziękowałem gdyż po pierwsze nie pokrywali wszystkich odsłon, po drugie stawki CPM (bo takie głownie proponują agencje) przy jednej płaskiej formie reklamowej kiedy nie chce się zalać użytkowników reklamami top layer i innym wkurzającym badziewiem nie są rewelacyjne - ja przerabiałem format doublebillboard. W rezultacie na 3 formach reklamowych AS dwa wieżowce plus mały kwadrat generowałem 10-20 większy przychód za CPC niż za CPMy z agencji które dodatkowo także pochłaniały kliki (za które nie płacą dodatkowo) - każda z jednostek AS generowała znacznie większe przychody niż ww. jednostka dbillboard. Więc powiem szczerze wolę AdSense...

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No ale koledzy... przecież tak działa cały rynek reklamy w Polsce. Ten większy też.

Serio sądzicie, że na onet.pl czy wp.pl ktoś wykupuje 100% wyświetleń jakiegoś konkretnego miejsca reklamowego? Oczywiście, że nie -- zawsze są np. cappingi (limity odsłon na usera), limitowanie do konkretnych typów podstron albo działów tematycznych i potem okazuje się, że gdzieś nic nie wyświetla.

Więc po stronie wydawcy jest takie zorganizowanie sobie życia, żeby się to zgrywało. Się kupuje adserwer, wstawia do niego w kolejkę reklamy, które się potem wyświetlają według priorytetów: od tych z najwyższymi CPMami.

Naturalnie reklamodawcy mogą kupić cały ruch na stronie (np. do kampanii brandingowej), ale wtedy dadzą odpowiednio niższą stawkę za odsłony, bo zwyczajnie im się to nie będzie opłacać.

A że się lepiej zarabia w modelu bardziej zbliżonym do performance, płatnym za podejmowane przez usera akcje? To też nic dziwnego -- reklamodawca woli płacić 1 PLN za wizytę na stronie (czytaj -- 0,85 za klika), niż 10 PLN za 1 000 odsłon bannera, który nawet nie wiadomo gdzie się wyświetli. Więc dobre serwisy będą mieć lepsze zarobki z programów partnerskich, sieci afiliacyjnych, czy właśnie reklam za kliki. Takich, jak w AdSense.

Przewagą AdSense nad sieciami jest olbrzymi zasięg i gigantyczna wprost liczba reklam, które się w systemie mielą. Ale są systemy, które pozwalają wciągać w jedno miejsce reklamy z kilku źródeł i rywalizować im na rynkowych zasadach -- czyli świeci się ta reklama, która lepiej zarabia. A czy została sprzedana przez dział sprzedaży, ktoś kupił ją sobie sam przez linka "kup reklamę tutaj", czy przyszła np. z sieci kontekstowej, to już jest kompletnie nieistotne.

Ja bym Wam polecił zainteresować się reklamami w modelu RTB, w którym to reklamodawcy płacą za wyświetlenie konkretnej reklamy konkretnemu ODBIORCY. Wiedząc o nim więcej (np. że wcześniej odwiedził ich sklep, coś dodał do koszyka, ale nie sfinalizował zamówienia) mogą płacić większe stawki za reklamę. Czymś takim w Polsce zajmuje się np. IQad (https://iqad.pl). A jak lepszej oferty nie będzie, to system może sam wstawić AdSense'a.

• 3 lata później...

Witajcie,wiem ze temat archiwalny ale czytam i mnie to dziwi,ze mając 3 blogi które osiągają 250 000 wyświetleń pokazuje mi 19zł ;-/ średnia długość sesji to 4/5 minut czy ustawia się stawki? czy ma znaczenie waluta? bo mam w zł? może ktoś odpowie..dziękuję ;-)

Stawek się nie ustala - każdy ma w walucie swojego kraju (chyba, że nie ma jego kraju w rozliczeniach). Polska od kilku lat jest już rozliczana w zł.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności