Skocz do zawartości

Google Update: Frazy Mocno Spamowane

kpt.nemo

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym Amazonem to wogole jest ciekawa sytuacja. Na moje oko maja jakies porozumienie o wymianie danych. Odpalcie sobie chrome, wyczysccie historie, private browsing itd. Teraz wyszukac cos w google, najlepiej nazwe jakiegos produktu a potem wejdzcie na amazona. Ktos mi wyjasni skad nagle w amazonie widze sugerowane produkty powiazane z fraza uzyta wczesniej w google? (zauwazylem to na niemieckich wynikach w google.de i amazon.de - nie sprawdzalem na innych).

@MORGI myślęże sedno sprawy jest gdzieś indziej, zrób sobie test użyj innego urządzenia np smartphone i podłącz się do tego samego np wifi, i zacznij latać najpierw na jednym , a potem na drugim, personalizacja reklam i stuffu do spylenia powinna być bardzo zbliżona na obu urządzeniach poruszających się po innych zakamarkach .

e##Adres ip ie ma tu żadnego znaczenia

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

• Odpowiedzi 630
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dave84 chcesz powiedzieć od 5 lat nie wiesz jak podglądać linki konkurencji z poziomu GWT (było pisane i mówione na tym forum)?

Mozesz sprecyzowac? Nie musze udawac wszechwiedzacego guru wiec mowie bez bicia, ze bladego nie mam jak to zrobic.

morgi : nie testowałem, ale https://dejanseo.com....d-blowing-hack/

Ktos mi wyjasni skad nagle w amazonie widze sugerowane produkty powiazane z fraza uzyta wczesniej w google? (zauwazylem to na niemieckich wynikach w google.de i amazon.de - nie sprawdzalem na innych).

@morgi: Wyjaśnię Ci choć ja tam ponoć ciemny jestem a z Twoich wcześniejszych wypowiedzi można by wywnioskować, że wiesz wszystko o wszystkim :P

Uzyskują to w taki sam sposób jak Piwik uzyskuje dane o frazach z których weszło się na stronę podpiętą do niego (gdybyś nie wiedział Piwik to taki opensource'owy Analytics).

Jak bardzo chcesz to możesz nawet w kodzie podejrzeć jak to robią.

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

@up to chodzi o coś innego. Rano korzystasz z Google i coś wyszukujesz, wieczorem nie przez Google ale wejściem bezpośrednim wchodzisz na sklep i masz produkty z porannego wyszukiwania. W PL też to jest zauważone w księgarniach.

Cookies/ id przeglądarki/OS, adres IP

... albo kombinacja powyższych

Sprawdziłem - wyszukiwanie dire straits - wlazłem na youtuba, i 10 innych stron z szukajki po czym bezpośrednie wejście (z tego samego okna przeglądarki Chrome) na amazon.com - 0 wyników czy podpowiedzi z dire straits zarówno na głównej jak i w kategorii muzyka.

Dopiero po wejściu z szukajki z frazy "dire straits amazon" dostałem wyniki z dire straits

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

Cookies/ id przeglądarki/OS, adres IP

... albo kombinacja powyższych

Nie chcesz chyba powiedzieć, ze amazon korzysta z cookies googla zapisanych.

Po za tym, id przeglądarki/os adres ip albo kombinacja powyższych nie daje takich możliwości.

Uprzedzę Cię i napiszę, że Piwik korzysta z innych mechanizmów.

Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest np. posiadanie toolbara (lub innej aplikacji amazona) lub wcześniejsze odwiedziny i zapisanie informacji w cookies amazona.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Mozliwe, ze niezbyt jasko sie wyrazilem.

Nie chodzi o wyszukanie czegos w google i klikniecie w amazona z wynikow google.

1. Szukam w Google.de informacji na jakis temat.

2. Wchodze BEZPOSREDNIO na amazon.de i widze sugerowane przedmioty zwiazane z fraza ktorej szukalem chwile temu.

Cookies sa przypisane do domeny z ktorej zostaly zapisane. Amazon nie moze sobie odczytac cookiesa zapisanego przez inna domene (sa triki z javascriptem pozwalajace odczytac historie ALE dlatego mowilem aby wlaczyc tryb prywatnosci gdzie owej historii nie ma i nie ma co odczytac).

Bajer polega na tym, ze Google musi przesylac informacje na bierzaco do Amazona. Nie wiem czy leci to po IP, ustawieniach sprzetowych, konfigoracji pluginow, wersji OS czy wszystkim na raz - wazne jest to, ze jest wymiana danych pomiedzy dwoma firmami. Ktos byl na tyle zdesperowany aby przeczytac dokladnie polityke prywatnosci obu firm? :)

A to dopiero najbardziej jaskrawy przyklad...

Bajer polega na tym, ze Google musi przesylac informacje na bierzaco do Amazona.

Czyli w/g Ciebie konkurenci na rynku ecommerce wymieniają się danymi? :) Bardziej prawdopodobnym jest pobieranie informacji bez wiedzy drugiej strony lub błędna Twoja analiza.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Możliwe też, że są to fajnie ustawione AdWordsy. Matras ma takie coś, że np interesuje mnie konkretna tematyka (nie wchodziłem wcześniej do nich do księgarni tylko szukałem w Google). Trafiłem na jakiegoś bloga kilka dni później i miałem ich reklamę z konkretnymi tytułami, które mnie interesują.

Mozliwe, ze niezbyt jasko sie wyrazilem.

Nie chodzi o wyszukanie czegos w google i klikniecie w amazona z wynikow google.

1. Szukam w Google.de informacji na jakis temat.

2. Wchodze BEZPOSREDNIO na amazon.de i widze sugerowane przedmioty zwiazane z fraza ktorej szukalem chwile temu.

Próbowałem wielokrotnie i nic, absolutne zero związku. Mi się pokazuje głównie reklama Kindle, potem inne tablety, aparaty cyfrowe ... i nic związanego z muzyką którą wyszukiwałem, w ogóle muzyki nie widzę oprócz czegoś dla dzieci ... po nieniecku a ja nie szprecham :)

Próbowałem też na amazon.com, wynik jak wyżej.

Prawdopodobnie masz zainstalowane jakieś użyteczne g...wno i tyle.

Edit: Blokuję adwordsy może o to chodzi?

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności