Skocz do zawartości

Procentowy udział fraz w wyszukiwarkach...

pchel

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś przy okazji dyskusji z szookpl obiecałem, że poszukam statystyk procentowego udziału fraz w wyszukiwarkach ze wzgl. na ich "długość".

Znalazłem nareszcie te dane :)

Oto one:

2 - wyrazowe frazy ___ 32.58%

3 - wyrazowe frazy ___ 25.61%

1 słowo ____________ 19.02%

4 - wyrazowe frazy ___ 12.83%

5 - wyrazowe frazy ___ 5.64%

6 - wyrazowe frazy ___ 2.32%

7 - wyrazowe frazy ___ 0.98%

Dane pochodzą z: Magazyn internet 4/2004 - źródło: OneStat.com

Jak widzicie, użytkownicy coraz częsciej precyzują swoje zapytania, więc coś takiego jak targetowanie czy rozbudowa serwisu (content) jest dość ważne.

Live Free or Die

To sa bardzo przydatne informacje podczas dobierania slow kluczowych i fraz. Szkoda, ze tego nie podaja polskie wyszukiwarki razem z wykazelm popularnych fraz ....

Owszem, przydatne.

Co do podawania popularnych fraz to wkońcu mamy: https://boksy.onet.pl/ranking.html - pierwsza trójka to frazy dwu wyrazowe.

O dziwo zastanawia mnie fakt, że "sex" jest dopiero na 33 miejscu :!:

Czyżby internauci zaczęli poznawać się na wynikach zwróconych przez wyszukiwarki i częściej precyzują swoje zapytania.... :?:

Chodź przyszła mi też do głowy inna myśl.

Być może onet sam ustawia te wyniki....

Po zmodernizowaniu boksów, nagle w rankingu wszsystko zaczyna się odwracać.... :neutral:

Live Free or Die

no wlasnie cos dziwny ten ranking onetu, praktycznie 'sex' z dnia na dzien spadl, po prostu inaczej jakos to licza, ale nie dokopalem sie szczegolowych informacji

Z kolei na wp 'sex' ma sie całkiem dobrze od długiego czasu, więc raczej mało prawdopodobne aby zniknęło zainteresowanie :)

https://szukaj.wp.pl/najpop.html#Wszystkie

może wcześniej liczyli tak że jak ktoś wpisał 

"sex kobiety" to trafiało jako sex a teraz już nie. 

a teraz tylko np sam "sex" jest traktowany jako wejście z tej frazy

Ale wtedy takie zapytania jak:

nieruchomosci warszawa

nieruchomosci szczecin

nieruchomosci wroclaw

nieruchomosci krakow

itp. itd. byłyby zliczane do nieruchomosci, przez co ranking byłby mocno przekłamany. Dla osób, które poważnie myślą nad płatną reklamą w onecie, taki ranking byłby wtedy niezłym naciągastwem....

Wtedy takiego przekłamania nie zauważyłem, natomiast teraz widze duże rozbieżności w stusunku do wp/netsprint .... :neutral:

Coś mi tu brzydko pachnie.... :?

A Wam :?:

P.S. Napisałem własnie maila do onetu z prośbą o wyjaśnienie takich rozbieżności w rankingu w porównaniu do konkurencji i poprzedniej wersji statystyk (czekam na ich odpowiedź..... ;) )

Live Free or Die

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności