Skocz do zawartości

Zetowka.pl - Daj sobie wygrać! [w trakcie tworzenia...]

Gutyo

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli dzięki temu masz poczuć się lepszy i fajniejszy, to proszę bardzo.

ja i tak jestem fajny a ty zabezpiecz skrypt bo ktoś faktycznie z czymś pojedzie :)

• 2 tygodnie później...

Ach te kafle! Kafle wszędzie!

Ale tutaj w miarę dobrze wyglądają, chociaż zastanowiłbym się nad zmianą tego, co użytkownik widzi gdy wchodzi na stronę - bo tutaj trochę zbyt dużo różnorodności

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Czas na rozwiązanie zagadki. Jak się okazało udało mi się wymyślić ją zbyt trudną, lecz jest 10 szczęśliwców, którzy wraz ze startem serwisu otrzymają kubek z logiem strony:

www.zetowka.pl/

Przypomnę treść wyżej wspomnianej łamigłówki:

Zastanawiałeś się kiedyś czy w zdjęciach znajdują się ciekawe informacje?

zaczarowane_zdjecie.jpg

Screen przedstawia kod: LoMTjJZ - Dla informacji dodam, że są to pierwsze litery słów z inwokacji Adama Mickiewicza (Litwo ojczyzno Moja ty Jesteś jak Zdrowie)

Mamy podaną informację, o "wnętrze zdjęcia", także trzeba tam zajrzeć:

1. Pobieramy obrazek lokalnie

2. Otwieramy np. Notatnikiem

3. Schodzimy na sam dół

zagadka1.png

Otrzymujemy informacje, aby użyć podanego niżej ciągu znaków. Dla podpowiedzi dopisane jest B***64 - Base64 -> Metoda kodowania.

Aby odkodować ciąg znaków tworzymy skrypt np. w php (base64_decode($str)), lub wchodzimy na dowolony dekoder online.

zagadka2.png

Odkodowana informacja to link do strony:

https://www.zetowka.pl/cos_dzienego.php

Po przejściu na odkodowany adres należało podać w polu kod z pierwszego obrazka (LoMtJjZ)

zagadka3.png

Następnie otrzymujemy podpowiedź, aby zajrzeć do źródła strony. W środku widzimy w komentarzu, aby przy rejestracji użyć adresu email:

proste_zadanie@zetowka.pl

zagadka4.png

Wpisujemy, a następnie podajemy nasz prawdziwy adres email.

zagadka5.png

Na stronie był też "backdoor" który umozliwiał dodanie zwycięzkiego emaila, bez konieczności przechodzenia przez te wszystkie kroki.

Jeżeli trafił się jakis programista web od frontu to gdy zajrzymy do źródła strony możemy ustawić styl dla elementu blokowego "more4" - "display: block" (domyślnie jest none, który jest zmieniany przez Javascript po podaniu emaila, proste_zadanie@zetowka.pl)

zagadka6.png

To by było na tyle. Więcej informacji dotyczące serwisu podam w sierpniu.

Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą być kimś wyjątkowym.

dw_sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności