Skocz do zawartości

Breadcrumbs w sklepie, jeden produkt w kilku kategoriach

awd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad działaniem breadcrumbs w sklepie internetowym (testuję akurat Magento).

Mam przykładowy produkt, który umieszczam w dwóch podkategoriach, oraz dodatkowo na podstronie, na której wyświetlone są wszystkie produkty wybranego producenta.

Url produktu jest za każdym razem ten sam np.: jakissklep.pl/przykladowy-produkt-5.html, ale na podstronie produktu wyświetlane są różne breadcrumbs zależnie od tego jak klient tam trafi:

1. Z bezpośredniego linku do produktu:

(wyświetlane 'okruszki')

Strona główna / Podkategoria / Przykładowy produkt 5

2. Z katalogu sklepu:

Strona główna / Druga Podkategoria / Przykładowy produkt 5

3. Z podstrony poświęconej producentowi:

Strona główna / Producent / Przykładowy produkt 5

Pytanie, jak patrzy na to Google? Niby ta sama treść, ten sam url, ten sam produkt, a za każdym razem breadcrumbs wyglądają inaczej.

Pozdrawiam

A jak ma niby patrzeć ? To są mało istotne kwestie... Ważne ze strona produktu jest jedna tj pod jednym URL'em.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

jeżeli jest w kilku kategoriach to nei przeszkadza bo masz URL: jakissklep.pl/przykladowy-produkt-5.html

Wtedy breadcrumbs jest

[ strona główna -> produkt ]

Jeśli skrypt sklepu umożliwia dostęp do scieżki kategorii będziesz musiał się zdecydowac na jedną i tylko jedną ściezkę canonical !

[ strona główna -> kategoria -> produkt ]

Innej możliwości nie ma.

Jeśli sklep ma tylko tak jak piszesz na początku to niestety okruszki stosujesz tylko:

[ strona główna -> kategoria ]

[ strona główna -> produkt ]

edit: nawet jak masz tak jak piszesz Google sobie poradzi jeśli okruszki będą zaimplementowane rozdzielnie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wg. mnie breadcrumbs jest tylko pomocne dla odwiedzającego sklep, łatwiej się po nim poruszać. Tak jak mion napisał, dla wujka ważne są adresy url z jednym produktem :)

Kiedyś też testowałem magento i nie miałem takiego przypadku z różnymi "okruszkami chleba", musisz coś mieć skopane w configu.

Wg. mnie breadcrumbs jest tylko pomocne dla odwiedzającego sklep

Błąd - jest to jedna z istotnych rzeczy jak nauczyć wyszukiwarkę "drzewa" kategorii i produktów w sklepie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dziękuję, trochę mi się temat rozjaśnił :).

Ścieżka do produktu niezależnie skąd wejdzie klient wygląda tak samo:

jakissklep.pl/przykladowy-produkt.html

Nie ma w niej uwzględnionych podkategorii itd.

Standardowo Magento w tym przypadku, po wejściu na strone produktu z bezpośredniego linku wyświetla breadcrumbs w postaci:

[ Strona główna / Produkt ] (tak jak by produkt nie był w żadnej kategorii, to trochę mylące dla klientów)

Udało mi się jednak trochę podłubać i wymusić wyświetlanie breadcrumbs dla pierwszej kategori w której jest umieszczony produkt i teraz po wejściu z bezpośredniego linku wygląda to tak:

[ Strona główna / Podkategoria / Produkt ]

Wszystko fajnie i poprawie wyświetla się dla klienta, może się zorientować gdzie jest, itd.

Zastanawiało mnie tylko jak zareaguje Google, dostając różne 'okruszki' dla tych samych podstron, ale jeśli sobie z tym poradzi to wszystko ok. Wilk syty i klient nie zagubiony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności