Skocz do zawartości

Mniejszy zus z partnereu.info

wmp3

Rekomendowane odpowiedzi

służy tak naprawdę tylko usprawiedliwieniu konkretnych ludzi

Nie, system tworzą właśnie konkretni ludzie.

Ja też czuję się winny (po części) za taki stan jaki mamy. Winny z tego powodu, że mało skutecznie reagowałem.

Każdy z nas budował ten system chociażby swoim przyzwoleniem i biernością.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Te firmy od tańszego zusu, jadą po bandzie w jawny sposób, nie czając się z tym. Na to wszystko są paragrafy i bardzo łatwo wykazać, że całość jest robiona w fikcyjny sposób. Prokuratury interesują się tematem od dawna, kontrolują takie firmy (co porządniejsze zniknęły z rynku bo zobaczyły, że nie da się tego sensownie robić, te najgorsze zakosiły pieniądze klientów i w życiu na Słowacji żadnej składki za nich nie zapłaciły). Są przesłuchania na policjach, kontrole w firmach itp. Jeśli dla 200-300 zł miesięcznie lubicie się pierdzielić w takie rzeczy to droga jest wolna. Ale lepiej ten czas przeznaczyć na zarobienie tych dwóch stówek, niż na spędzanie 6 godzin na komisariacie i składaniu wyjaśnień (kilkukrotnie ;)).

Do tego pamiętajcie jak u nas działa zus/us. Wymyślą sobie nagle, że te składki są nieważne, wystawią nakaz zapłaty zaległych składek z odsetkami w ciągu 7 dni - nie zapłacisz, to wjazd na konto. I dopiero potem miesiącami możesz sobie praw dochodzić. Tyle, że firmy już dawno nie będzie.

Prawne argumenty pojawiają się w tym filmie (nie sugerować się tytułem, że chodzi o Anglię, argumenty są ogólne) -

Jedyny legalny i sensowny sposób na ominięcie zus, to spółka zoo, tylko wtedy wpada się z deszczu (zus) pod rynnę (pełna księgowość, kontakty z krs, notariuszami itp). Wszystko inne omijajcie szerokim łukiem. Odpowiednik spółki zoo w innym kraju (np. ltd w anglii), w sytuacji kiedy żyjecie w pl i działacie głównie dla klientów z pl to też poroniony pomysł i lepiej od niego stronić (pomijam już totalnie głupie kombinowanie z sole trader).

Z jednej strony uciekanie przed zusem jest nie patriotyczne i szkodzi krajowi i jego gospodarce przez co mniej zarabiamy , ceny w sklepach są wyzsze i wynagrodzenia stoja, z drugiej strony trudno sie dziwic że ludzie nie chcą europejskiej Ugandzie płacic więcej niz w Niemczech czy Angli. Pozostaje albo byc nie poatriotyczny i szkodzic swojemu krajowi albo być frajerem i płacić darmozjadom

Więc dochodząc sedna tematu, pozostaje płacić wysoki zus i nie kombinować...

Nie!! Opcją jest ruszenie d.upy, wypieprzenie naszych podwładnych z urzedów i wreszcie zebranie się razem i zaczęcie się wreszcie interesować swoim krajem w którym sie mieszka jak to robią wszystkie inne kraje na świecie oprócz Polski!!!!!

uciekanie przed zusem ... szkodzi ... gospodarce przez co mniej zarabiamy

Nie wychodź już na słońce bo widzę, że nadmiar zaczyna szkodzić.

Lepiej gospodarka by na tym wyszła gdybym mógł ten zus oddać pracownikowi. I ja i on byśmy byli zadowoleni. On, że dostaje więcej na rękę (i w związku z tym może więcej wydać) a ja, że mój pracownik ma większą motywację do pracy i pracuje efektywniej. A skoro pracownik wydał więcej (bo dostał więcej) to i ja zarabiam więcej. Koło się zamyka, czego nie można powiedzieć o zusie, gdzie pieniądze lecą w czarną dziurę.

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

mbinować...

Nie!! Opcją jest ruszenie d.upy, wypieprzenie naszych podwładnych z urzedów i wreszcie zebranie się razem i zaczęcie się wreszcie interesować swoim krajem w którym sie mieszka jak to robią wszystkie inne kraje na świecie oprócz Polski!!!!!

To mogłoby stać się tylko w jednym przypadku. Gdyby każdy płacił ZUS i podatki osobiście. Jakby ludzie zobaczyli, że zaraz po wypłacie muszą oddać 50% urzędnikom to zaczęliby myśleć. A tak czego oczy nie widzą tego sercu nie żal i wszyscy walą w pracodawców że mało płacą.

Lepiej gospodarka by na tym wyszła gdybym mógł ten zus oddać pracownikowi

Tak tylko że połowa z nich by sama nie płaciła tych składek i w razie czego musielibyśmy pozostawić taką osobę samemu sobie lub wszyscy się składać na nia.Rozumiem że ty będziesz pierwszy do dawania ze swoich pieniędzy :)

A to że zus jest taki a nie inny to nie jest wina darmozjadów z Zusu tylko nas obywateli amatorów którzy nie potrafią zadbać o własne państwo ani wymusić na rządzących zmiany jego funkcjonowania więc pretensje możesz mieć do siebie co najwyżej a nie do nich .

A jeśli chcesz być taki wspaniałomyślny dla pracowników to oddaj im częśc zysków firmy zamiast samemu ze stołka brać główne zyski które masz dzięki pracownikom, bo to oni tworza firmę głownie a nie ty. co na to się zgodzic nie możesz więc nie narzekaj na zus.

A ja jestem najwiekszym przeciwnikiem zusu jesli byś chciał wiedzieć. Niestety jestesmy narodem który należy zmuszac do pewnych rzeczy bo sami do tego dojśc nie potrafimy a potem lament i skowyt jest :)

Tak tylko że połowa z nich by sama nie płaciła tych składek

Kompletnie nie zrozumiałeś mojego posta. Może kiedyś dostrzeżesz w nim sedno sprawy.

A to że zus jest taki a nie inny to nie jest wina darmozjadów z Zusu

To właśnie po części jest wina tych "darmozjadów".

50tys. zatrudnionych w zusie, gdzie średnie wynagrodzenie sięga ok 4000 zł a w zusie (na przykładzie placówki w moim mieście) 6 okienek do obsługi gdzie pięciu "darmozjadów" popija kawkę lub układa pasjansa a w jednym okienku przyjmują interesantów.

pretensje możesz mieć do siebie co najwyżej a nie do nich

Pretensje mam do nich i zaczynam mieć do Ciebie, za te herezje.

A jeśli chcesz być taki wspaniałomyślny dla pracowników to oddaj im częśc zysków firmy

Gdybym nie musiał płacić tak dużych składek zus, to chętnie tą różnicę przeznaczyłbym na wypłaty pracowników.

bo to oni tworza firmę głownie a nie ty

Ja tworzę swoją firmę. Ode mnie się to zaczęło i na mnie się skończy. Jeżeli Ty w swojej firmie nie masz nic do powiedzenia a zwykły pracownik "tworzy Twoją firmę" to obudź się w końcu bo przyjdzie dzień, że ten pracownik Ciebie zwolni.

A ja jestem najwiekszym przeciwnikiem zusu jesli byś chciał wiedzieć

Po tym co piszesz (nie wspominając o przyzwoleniu na kradzież w innym wątku) śmiem wątpić.

Nie potrafię zrozumieć Twojego uwielbienia do zusu, wysokich podatków i kradzieży w imię lenistwa.

Jedynym wytłumaczeniem mogłoby być to, że żyjesz "na koszt Państwa" pobierając różnego rodzaju zasiłki/zapomogi/stypendia/renty/itp i boisz się, że bojkot o mniejsze składki zus, czy podatki zmniejszą Twój "dochód".

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności