Skocz do zawartości

BL w majestic i google webmaster

Hagen

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Google, jak i Majestic mają roboty, które spacerują po stronach zbierając linki.

Każdy z nich pokazuje tyle, do ilu dotarł.

Zazwyczaj Google widzi ich znacznie więcej ze względu na większe moce przerobowe (większe prawdopodobieństwo dotarcia w określonym czasie do Twoich linków).

Każdy z nich pokazuje tyle, do ilu dotarł.

Mylisz się.

G pokazuje to co w danej chwili chce, dokładnie i z premedytacją manipulując tymi wynikami!

Pozdrawiam,

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Duża różnica to nic dziwnego - wyobraź sobie, że na swoim komputerze uruchamiasz robota spacerującego po stronach i zbierającego linki. Ile linków do swojej strony znajdziesz przechodząc od strony do strony powiedzmy w miesiąc? Jestem skłonny stwierdzić, że o ile nie zostawiłeś linka np. na stronie głównej wikipedii to najprawdopodobniej wyłapiesz 0BL.

Google zwykle łapie najwięcej, bo ma tych robocików odpowiednio dużo i w przygotowanej do tego celu architekturze. Majestic ma X razy mniejsze moce przerobowe (ile wynosi X możesz sobie poszukać lub spróbować oszacować) dlatego prawie zawsze pokazuje mniejszą ilość.

Praktycznie rzecz ujmując, w zasadzie możesz przyjąć, że linków masz co najmniej max(Majestic, GWT, Ahrefs, ...) z dokładnością do tego, że część z nich może już nie istnieć, o ile na przykład zostały pousuwane od momentu ostatniego odwiedzenia strony, na której się znajdowały przez robota, a z kolei inne jeszcze nie zostały "odkryte" przez wyżej wymienione narzędzia.

Pytanie, po co Ci wiedza na temat ilości BL prowadzących do Twojej domeny? Jeśli do SWL to i tak dany SWL opiera się na ilości BL widocznych w konkretnym narzędziu, więc tylko ono Cię interesuje.

Google zwykle łapie najwięcej, bo ma tych robocików odpowiednio dużo i w

Tak jak pisał Mariusz wyżej, G pokazuje co chce, kiedy chce i ile chce. Dlatego z wiarą w narzędzia G trzeba ostrożnie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Tak jak pisał Mariusz wyżej, G pokazuje co chce, kiedy chce i ile chce. Dlatego z wiarą w narzędzia G trzeba ostrożnie.

Jasne, Google może celowo ukryć pewne dane, ale też nie przypuszczam, żeby pokazywali linki których nie ma - zmierzam do tego, że GWT może zaniżyć ilość BLi, ale raczej nie zawyża (z dokładnością do tych, które faktycznie zniknęły z sieci od czasu odwiedzenia strony przez robota).

Poprawcie mnie, jeśli jestem w błędzie, ale z manipulacją "w górę" w GWT się nie spotkałem (to już by chyba za mocno biło po oczach? :) ).

Jasne, Google może celowo ukryć pewne dane, ale też nie przypuszczam, żeby pokazywali linki których nie ma - zmierzam do tego, że GWT może zaniżyć ilość BLi, ale raczej nie zawyża (z dokładnością do tych, które faktycznie zniknęły z sieci od czasu odwiedzenia strony przez robota).

Poprawcie mnie, jeśli jestem w błędzie, ale z manipulacją "w górę" w GWT się nie spotkałem (to już by chyba za mocno biło po oczach? :) ).

Ja też nie spotkałem się w swoich działaniach z tym żeby google zawyżało BL. Zawsze trzeba brać poprawkę na GWT - zresztą trzeba też troche doświadcenia żeby wypośrodkować intuicyjnie co pomogło a co nie - oczywiście intuicja musi być poparta sporą wiedzą - bez tego można sobie 'pogwizdać'

:)

Pracuje... pracuje... pracuje... ZIBICOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności