Skocz do zawartości

Faktura za projekt - Firma

jezol

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam

Mam pytanko odnośnie wykonywania usługi tj. projekt strony internetowej od strony biznesowej.

W jaki sposób firma musi rozliczyć się z w/w usługi, jakie koszty musi ponieść podmiot wykonujący usługę.

Problem tkwi w tym, że mam zlecenie na stronę internetową, niestety nie posiadam własnej działalności gospodarczej, a klient wymaga faktury. Znam osobę która prowadzi działalność gospodarczą świadcząc wszelkie usługi związane z pozycjonowaniem, projektowaniem stron itp.

Ile taka osoba musiałby zapłacić fiskusowi za moje zlecenie np. za kwotę 1000 PLN? Jaka obowiązuje stawka VAT, 19 czy 23%?

Pozdrawiam

Ściema powiadasz :D

200 zł brutto to 162,60 netto i 37,40 VAT, który oddajesz, od 162,60 podatek 18 lub 19%, czyli - 30,90 i zostaje 131,70.

Czyli w sumie ściema, chciał jeszcze zarobić :)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Wydaje mi się, że większy problem może być z dogadaniem się miedzy Panami, do tego co znaczy "wykonując zlecenie np. za 200 PLN". Jeżeli 200 zł było kwotą brutto to masz w tej kwocie 41/42% podatków (23% + 18/19%) + 8/9% za przysługę i wychodzi połowa.

O kurde, podwójnie dopłacać na Państwo! Którą z tych kwot usługobiorca, może sobie doliczyć do kosztów i dostać zwrot podatku? Czy usługodawcy również przysługuje prawo do zwrotu? No i jeszcze ile taka osoba mogłaby sobie zażyczyć za wystawienie faktury, tak powiedzmy po znajomości :)

Którą z tych kwot usługobiorca, może sobie doliczyć do kosztów i dostać zwrot podatku

23% VAT

Czy usługodawcy również przysługuje prawo do zwrotu?

A czy usługodawca ma zysk?

No i jeszcze ile taka osoba mogłaby sobie zażyczyć za wystawienie faktury, tak powiedzmy po znajomości

IMO to jest nielegalne?

laczego nielegalne, przecież to on ma dochód, a ja byłbym murzynem robiącym za darmo

To, że coś takiego się praktykuje, to nie znaczy że jest to legalne. Może samo "wystawienie" faktury za obcą osobę nie jest zabronione ale już do twojego zarobku bez podpisanej umowy może przyczepić się US.

...może przyczepić się US.

Trochę zbaczamy z tematu, ale spoko, pochwalam Twoją postawę obywatelską :) Czyli tak jak kolega wyżej napisał, dajmy kwotę 1000 PLN brutto to firma zapłaci: 187 + 157. Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedzi i życzę chłodnego wieczoru :)

>85k netto masz dochodowy 32% bodajże, może gość już przekroczył tę kwotę i nic na Tobie nie zarobi... :D

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Powyżej 82k podatek 32% dochodowy, ale tylko od tego co powyżej 82k (na rok).

Jeżeli masz podatek liniowy to zawsze płacisz 19%, niezależnie od kwoty.

Jeżeli progresywny to 18%.

Załóżmy, że twój kolega ma podatek progresywny.

od 1000 zł musi:

187 zł podatku Vat.

98 dochodowego.

W ręku zostaje mu: 715 zł.

Nie wliczając tego, że Musi płacić Zusy, księgowego itd.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności