Skocz do zawartości

Linkowanie z zaplecza - kiedy?

rwtrb

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry :)

Słuchajcie kiedy można uznać, że zaplecze jest warte na tyle, aby zacząć z niego linkować do strony, którą tam sobie pozycjonujemy?

Opierać się na PR? Alexa? Ilości linków przychodzących? ilości domen linkujących? Odczekać, aby domenie wskoczył jakiś wiek?

Przekartkowałem: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/21254-budowanie-zaplecza/ ale kiepsko

Dobra, inaczej zadam pytanie. Czy linkowanie na kategorie z słabej jakości zaplecza szkodzi stronie docelowej?

uwaga liczne multikonta

dzięki za informacje, myślałem, że tutaj w dziale dla początkujących rozmawia się już tylko o rowerach...

Ja zaczynam równomiernie linkować po około miesiącu, przy zapleczach na WP z unicontent nawet słabo podlinkowanych, bez linków side-wide na wszystkich stronach i jeszcze nie było problemu.

no tak, fajnie ale zależy od fraz, albo tego co rozumieć przez słabe podlinkowanie, jeżeli mówimy tylko o prostym katalogowaniu i kilkuset linkach do głównej/kategorii to muszę coś źle robić bo jak dotąd udaje mi się wyciągnąć tylko w ten sposób nic nie warte frazy

pomęczę dalej:

- czy na zapleczu powinien być ruch? traktować alexa jako coś co ma sens, czy lepiej czepić się linków przychodzących?

- czy dopalać wpisy SWL rotacyjnym, czy wystarczy wrzucić link na jakieś forum do stopki żeby się zindeksowało? tu rodzi się pytanie czy taki SWL może rozwalić stronę do której linkuje zaplecze, struktura jest przecież wtedy oczywista

uwaga liczne multikonta

U mnie na konkretnym przykładzie gdzie przy około 50 zapleczach na każdym około 20 k pisanych z palca znaków), na 5 mocnych fraz udało się wbić stronę w TOP5, po kilku miechach. Metodyka taka:

- Stawiam 50 zaplecz z uni tekstami na WP (kilka było na innych systemach) + obrazki, alty sitemapy i inne pierdoły.

- Odpalam aktualizację po kilka tekstów miesięcznie dla wszystkich zaplecz na rok żeby się samo dodawało.

- Następnie automatem podlinkowanie zaplecz

- Podlinkowanie części linków z automatu rotacyjnymi swlami

- W między czasie podlinkowanie zaplecz ręcznie z jakiś questbookow z pr z kafeterii i takich innych pierdół + trochę dobrych katalogów dla zaplcz.

Całość w większości na domenach TLD i dwóch seo hostingach, ale w sumie nie umiem powiedzieć na ile automaty, tutaj przyniosły skutek, a na ile różne ręczne linkowanie tych zaplecz, bo mam na tych zapleczach boty poblokowane.

W kwestii twoich pytań, to moim zdaniem alexa ma sens, ale nigdy nie testowałem z zachowaniem jakiejś sensownej metodyki, na moich zapleczach na ogół ruchu wg. alexy nie ma.

A na czym stawiasz zaplecza? Na wp się indeksuje samo, czasami dodaje gdzieś jeden link. SWLi rotacyjnych jakoś nie lubię. Zaraz ci podeślę na PW testowego spama którego postawiłem wczoraj koło 21 właśnie na WP żeby zobaczyć jak szybko mi się na WP zaindeksuje totalny duplicat content.

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Stawiam wordpress.com + bloggery (najprościej to zaindeksować, czasem wchodzi wyżej od innych domen) + własne domeny na rozsianych hostingach, czasem też subdomeny pod konkretny temat, ale ciągle powiązany z domeną główną.

No właśnie też się zastanawiałem ostatnio czy alexa ma znaczenia, mogłem coś przeoczyć, ale odnoszę wrażenie, że link ze stron (podstron, mówimy o jednej konkretnej podstronie) z nawet znikomym ruchem ma większe znaczenie niż link z strony bez ruchu.

Jeszcze odnośnie CMS-a. Wszyscy jadą na WP ja też, ale słyszałem, że trzeba to mieszać, jak wezmę 10 z nich na drupalu, a 5 na joomli, to co? Lepiej będzie?

uwaga liczne multikonta

Polecam Ci Microsite Managera jako jeden z CMSów, na wersji Basic szybko stworzysz sobie kilkadziesiąt stron i zapoznasz się z oprogramowaniem, które być może w przyszłości częściej będziesz wybierał.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Tylko, że np przy niewielkiej ilości domen to najłatwiej postawić WP + opcja Multisite : https://codex.wordpre...reate_A_Network, gigantyczna ilość szablonów, łatwość instalacji i dodawania treści.

E: Co do ruchu na zapleczu - wbrew opinii, że Google jest wstanie wykryć brudną skarpetkę schowaną za szafą - zaplecze z generowaną treścią póki jest w odchłani serpów praktycznie nie zostanie zbanowane.

Spróbuj też postawić na snews - fajnie się stawia bo jest na Sqlite.

Też zaobserwowałem, że z zaplecza z jakimś tam ruchem są trochę lepsze efekty.

Zamiast alexy możesz podpiąć jakiś skrypt do analiz np. piwik-a i na nim robić analizy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności