Skocz do zawartości

Pozycjonowanie pośrednie - założenia - czy poprawne?

SobiePan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

oto drugi z moich banalnych testów. Dla niektórych wynik pewnie oczywisty ale chciałbym przetestować to na własnym poletku.

Kwestię, jaką chciałbym sprawdzić to to, czy mając stronę B linkującą do strony A (B -> A) i linkując tylko stronę B dla się wzmocnić linka na niej do strony A w takim stopniu, aby strona A szła w górę w wynikach. Innymi pozycjonowanie pośrednie strony A poprzez stronę B. Może to być poniekąd test na zasadność budowania zaplecza.

Oto moja propozycja testu:

teza: linkując stronę B, na której jest link do strony A wzmacniamy tego linka i tym samym podnosimy stronę A w wynikach wyszukiwania

założenia:

- strona A i B są w indeksie, mają podobną tematykę ale inne hasła, na które są pozycjonowane

- hasło na które pozycjonowana jest strona A b.łatwe ale nie wskakujące samo do topów

przebieg:

1. Ustalenie pozycji strony A w wynikach przed umieszczeniem linka do niej na stronie B

2. Umieszczenie linka na stronie B do strony A

3. Ustalenie pozycji strony docelowej po umieszczeniu linka

4. Linkowanie strony B + monitoring pozycji strony A

Proszę o poradę, czy powyższe założenia są poprawne.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdr

p

- hasło na które pozycjonowana jest strona A b.łatwe ale nie wskakujące samo do topów

Nie wiem, czy efektem nie będzie przeskoczenie strony A przez stronę B w wynikach na tą frazę, jeżeli jest b. łatwa. Przynajmniej tymczasowe.

Test ciekawy, ale nie wiem czy cokolwiek zbadasz linkując jedną stronę tylko, zwłaszcza przy obecnych, średnio stabilnych wynikach wyszukiwania :-)

Lepszy byłby wg mnie test 1A+ np. 10B.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

• 2 tygodnie później...

Wydaje mi się, że uzyskane wyniki mogą być niemiarodajne pod żadnym względem. Pozycja strony A może się zmieniać niekoniecznie ze względu na linkowanie strony B a po prostu z powodu roszad w wynikach pod wybraną frazę. Myśle podobnie jak porpzednik, ze więcej stron typu B dałoby lepszy wynik.

Strony na wordpressie na zamówienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności