Skocz do zawartości

Nowa domena - .com czy .pl?

tenodstronek

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post także witam wszystkich :)

Mam pytanie, czy chcąc załozyć własną stronkę i prowadzić na niej np. bloga, lepiej opłaca się wziąść domenę z końcówką .com czy .pl? (głównym kryterium jest SEO i jej pozycjonowanie, najprawdopodobniej stronka będzie po polsku, ale możliwe jest że będzie też po angielsku)

Co o tym sądzicie?

moim zdaniem .pl powinno wystarczyć. A ja już wiesz, że na 100% za jakiś czas będziesz robił wersje anglojęzyczną to kup dwie domeny. Początkowo pozycjonuj sobie .pl, a następnie możesz robić pod. com wraz z przekierowaniem 301. Ja tak bym zrobił. Chociaż początkowo skupiłbym się na .pl

Jakiś czas temu Matt Cutts stwierdził, że domeny narodowe częściej pojawiają się w wynikach wyszukiwania dla danego kraju. Czyli w wynikach polskiego Google stronki w domenie .pl będą wyżej niż z inną domeną narodową (więcej). Trudno powiedzieć czy taka sama różnica jest pomiędzy .pl a .com.

Aktualne promocje na domeny i hosting. | Blog o domenach, który da się czytać.

Sorki, że pytam, ale czy com.pl to jest domena tld? Bo na moje oko, to tld jest wtedy gdy jest jedna kropka w nazwie (staram się obrazowo to napisać :)

.com.pl to domena drugiego poziomu (second level domain) a domeny z "jedną kropką" to domeny najwyższego poziomu (top level domain - TLD). Czyli domena .com.pl nie jest TLD, bo jest podrzędna wobec .pl.

Co do angielskich skrótów, to można się też spotkać ze skrótem ccTLD (country code top level domain). To nic innego jak domeny narodowe (.pl, .de, .cz i inne).

Aktualne promocje na domeny i hosting. | Blog o domenach, który da się czytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności