Skocz do zawartości

Migracja sklepu na nową wersję oprogramowania

jarekk

Rekomendowane odpowiedzi

Temat aktualny dla wielu osób,

co się dzieje po migracji sklepu z pozycjami w wyszukiwarkach?

no to moje spostrzeżenie.

stan wejściowy

Strona solidnie podlinkowana stabilne pozycje na wiele fraz kluczowych dla branży, wiele na pierwszych pozycjach. Jak wiadomow w przypadku sklepu liczy na produkty z unifikowane liczy się cena a w tej brażnyceny sa podobne. stąd np tarcze do cięcia mogą byc sprzedane tylko jak się jest na pozycji 1-3 oczywiście tej firmy produkcyjnej. wiem ogólnie opisałem.

A więc pytanie czy migrować i jak, ewentualne straty mogą byc znaczne, ale jest ryzyko jest zabawa.

problemem jest to że zmienią się adresy podstron. do dyspozycji mamy dwie mozłiwości: 301 lub dostosowanie adresów nowej wersji programu do starych adresów. czyli jak było abcd.pl/tarcze.html to ma być abcd.pl/tarcze - to przykład

Opcja dwa odpada robota niestety jest ciezka i pracochłona bo trzeba i tak je wyłapac i zmienić w oprogramowaniu, zostajemy przy 301 pozostaje tylko wyłapanie adresów, z pomoca przychodzi dodatkowe oprogramowanie - które wyłapuje błedy 404 robi raport i sugeruje inny adres, mogę go zatwierdzić i lub wskazac nowy, potem robi regułe 301

Wybieramy opcję przekierowania 301

Migracja wykonana.

Ilośc adresów na których nam zalezało jest ogromna, ilośc podstron serwisu też znaczna, niby proste zatwierdzić regułe lub wskazac inny adres ale czas płynie. ale większośc adreesów poszło pierwszego dnia. zresztą sami klikaliśmy, operacja wykonana w w weekend.

W poniedziałek klienci zobaczyli nowa wersję sklepu. i co???

no i klapa, ruch spadł drastycznie. do 40% pierwotnego ruchu.

odrazu dało się odczuć po telefonach i meilach.

Odczekaliśmy tydzień i sytuacja bez mian. co dziwniejsze pozycje wzrosły na niektóre trudne frazy na inne spadły np na fraze pasy........ spadła, ale na razę taśmy...... wzrosła

hm....

piszę to dwa tygodnie po migracji. ruch lezy, pozycje na frazy kluczowe jest róznie jedne do góry inne w dół

co jest?

1. kryzys w branzy przemysłowo warsztatowej - ludzi emarudza że nie ma co robić np gośc z warsztatu zajuje sie obróbką nierdzewki mówi że nie miał takźle do kilku lat

2. długi ogon który nie przekierowalismy generował tak dyży ruch

3. a może jednak coś jeszcze? pomysły

pz

Wydaje mi sie ze 2 tygodnie to troche przymala dla Google aby przetrawic strone rowniez ciezko cos poradzic bez wiedzy z Google Analytics. Czy ilosc wejsc na strone jest taka sama jak przed migracja? Jaki jest wspolczynnik ludzi idacych na inna strone (bounce rate)?

idcreate-small.png
Projektowanie stron dla małych firm w UK.

Witam

jarekk - Z treści co napisałeś wychodzi mi że mocno zaburzyliście linkowanie wewnętrzne i logistyke serwisu, jeśli stwierdziliście że praktycznie zaraz po zmianie url-i ruch spadł o 40% a w G..... nie dzieje się to tak szybko to tak mi właśnie wychodzi.

Troszkę się dziwie bo napisałeś że ruch wam spadł, masz na myśli organika i jego spadek praktycznie natychmiast po zmianie url-i ?

Większość pisząc o spadku ruchu ma na myśli wejścia z wyników wyszukiwań G.... ale tak jak to opisałeś że spadek był drastyczny i odczekaliście tydzień i sytuacja bez zmian, z doświadczenia wiedząc że tak szybkie zmiany w G.... nie następują wnioskuje że dotyczy to ruchu wewnętrznego.

I tu właśnie leży problem w dokładnym opisywaniu problemu, postaraj się proszę o precyzyjne opisanie w jakim czasie wystąpił spadek ruchu no i jakiego ruchu z organika czy wewnętrznego ten spadek dotyczy.

Po twoim opisie mogę wywnioskować że dotyczy ruchu wewnętrznego i to że zastał zaburzony stary układ linkowania wewnętrznego.

SEO i SEM - www.rwnet.pl

Bo odwaliliscie fuszerke...

Nie robi sie tak migracji duzych serwisow!

Trzeba bylo odpalic nowa wersje rownolegle i uzyc tagu canonical, wskazujacego pierwsza strone jako zrodlo. Sprawdzic porzadnie czy strony produktow dobrze sa zmapowane (od pelnej mapy strony rozpoczal bym cale przedsiewziecie) i czy jako taka struktura zostala zachowana. Sprawdzic w analu (czy innych statach) gdzie sa kluczowe miejsca ladowania i przeplywu ruchu przez strone. Sprawdzic kazda mozliwa podstrone 1 do 1 z nowym serwisem czy wszystko sie zgadza. Napisanie automatu do czegos takiego to bzdet dla byle programisty.

Jak wszystko zostanie sprawdzone to wtedy wskazac nowa strone jako zrodlowa ale tylko na jednym podfolderze/kategorii czy jakiejs wydzielonej grupie podstron z mniej istotnym ruchem. Poczekac, sprawdzic, poprawic co trzeba i kontynuowac przejscie stopniowo.

Z tego co piszesz odwaliliscie wolna amerykanke a teraz nie macie bladego pojecia co poszlo nie tak a pojsc moglo wiele :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności