Skocz do zawartości

Kilka pytań do nowego WordPressa :)

djspam

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak, wcześniej w WP można było ustawić na stronę głowną swoją stronę startową a nie ostatnie wpisy, na nowym WP nie widzę po prostu tej opcji. Chce po prostu zrobić stronę głowną np. z SITE (strony) i umieścić w tym slider (tylko nie mam opcji, aby wyświetlać na głownej właśnie wpis ze SITE)

Dodatkowo, jak zrobić by w każdej kategorii umieścić własny tekst a następnie wyświetlały się pod nim wpisy w kategori? :) Jak rozumiem, muszę stworzyć menu każdego działu (podstronę w page.php) tyle że kategoria1.php / kategoria2.php (jak to zrobić)

Trochę tam podstaw znam, ale mam z tym problem. Najprostszy jest 1 pkt, ale nie mogę tego znaleźć i aż wstyd pytać mi o to. Zaś drugi, parę razy się bawiłem więc myślę, że bym sobie poradził z tym szybko. Może zna ktoś jakis tutorial video?

Dzięki z góry za merytoryczne odpowiedzi i poświęcenie mi chociaż chwili czasu na wyjaśnienia :)

EDIT: aby robić stronę startową, trzeba utworzyć wpierw SITE i można utworzyć wtedy w reading :)

A więc tak, wcześniej w WP można było ustawić na stronę głowną swoją stronę startową a nie ostatnie wpisy, na nowym WP nie widzę po prostu tej opcji. Chce po prostu zrobić stronę głowną np. z SITE (strony) i umieścić w tym slider (tylko nie mam opcji, aby wyświetlać na głownej właśnie wpis ze SITE)

Ustawienia - Czytanie - Statyczna strona

Dodatkowo, jak zrobić by w każdej kategorii umieścić własny tekst a następnie wyświetlały się pod nim wpisy w kategori? :) Jak rozumiem, muszę stworzyć menu każdego działu (podstronę w page.php) tyle że kategoria1.php / kategoria2.php (jak to zrobić)

Opis kategorii, który ustawiasz przy jej tworzeniu chyba (nie wiem czy nie w zależności od theme) pojawia się w kategorii. Pod nim normalnie posty które zakwalifikujesz do tej kategorii.

https://mediae.pl/category/wydarzenia/ <- Tak jak tutaj, w opisie kategorii ustawione jest: Konferencje, spotkania, wykłady związane z tematyką mediacji, i to wyświetla się ponad wpisami z tej kategorii.

Dzięki dzięki, ze stroną statyczną poradziłem sobie. Musiałem w SITE dodać i było :)

Odnośnie kategorii. Chcę zrobić to tak

a) aby każda katagoria miała na stronie własny tekst (np. każde miasto opisać a pod spodem posty aby się wyświetlały, przy tworzeniu CATEGORY w POST niestety niema takiej opis. Tylko description. A chce właśnie aby na górze newsów wyświetlał się tekst a pod spodem newsy dodane i mam właśnie z tym problem. Bo jak się orientuje, przy kategoriach w EDYTORZE niema nawet strony jak (page, index, post). W tym problem :(

Chyba, będzie trzeba zlecić poprawki komuś obcykanemu bo ciężko mi z tym idzie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności