Skocz do zawartości

Czy linki "nofollow" posiadają wartość?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Aktualnie lepiej indexować dobre linki właśnie za pomocą nofollow.

Szukałem w głowie argumentów na potwierdzenie tego co piszesz, ale nie znalazłem, wydaje mi się ,że to nie ma znaczenia. Możliwe, że bezpieczniej jest indeksować przez nf jakieś spamowate zaplecza pod swle.

Wg. moich obserwacji link nofollow to nie "noindex" czyli google chodzi sobie po tych linkach.

Druga sprawa - przekazywanie mocy - uważam, że jeśli normalny link ma 100% mocy to nf X% tej mocy. Wierze w to, że tak jest, może to 10% może 5% nie wiem. Na pewno to dotyczy PR, ale nie wiem czy ma jakąś moc względem SERPów. Nigdy nie robiłem testów, ani nie zdecydowałem się pozycjonować strony samymi linkami nf obserwując pozycje :) Chociaż dopalają świeżą domenę bazą linkami nf strona pojawiała sie czasem gdzieś wysoko nawet, ale to może kwestia optymalizacji i prostych fraz.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

W założeniu nofollow jest dla reklam oraz niezaufanych witryn.

1. Obecnie reklamy to przede wszystkim flash.
  2. Webmasterzy (w obawie przed Google) nawet linkom do zaufany witryn dają nofollow.
  3. Niezaufane witryny są przez Google już "flagowane" inaczej i nieważne, czy prowadzą do nich linki nofollow czy dofollow. Z kolei samo nadanie nofollow linkom wychodzącym nie wzmacnia linków dofollow .

Jeśli dodać do tego nofollow ze społecznościówek (a one najlepiej oddają ideę, o której można przeczytać w Wiki w artykule o PR:

PageRank jest rozwinięciem znanej od dawna heurystyki, wedle której jakość tekstu jest proporcjonalna do liczby tekstów na niego się powołujących. Ulepszenie zaproponowane przez autorów Google polegało na ważeniu jakości odnośników wskazujących na rozpatrywany tekst ich własną wartością PageRank. Innymi słowy: jeśli na dany tekst powołuje się artykuł, który sam ma wysoką ocenę, ma to większe znaczenie, niż gdy na ten sam tekst powołuje się mało popularna strona.

) oraz kwestię "profilu linków", to mozna się pokusić o stwierdzenie

Nie, raczej nie przenosi PR.

<po co nam PR :) >

Tak, raczej przenosi "moc".

Jak pisałem kiedyś, 1 link nofollow z profilu na FB mającego PR4 (albo PR3, nie pamiętam dokładnie) + content wstrzeliły moją podstronę na klikanaście fraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności