Skocz do zawartości

meta description

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele stron używa mniej lub bardziej rozbudowanego systemy szukania,

Wiele stron uzywa też stroniconiwania, czy to do wyników szukania, czy to do produktów.

I tu pytanie. Co z meta "description" ? Co z meta keywords?

Wiadomo, że nie da się generować unkalnego opisu (oprócz numeru strony czy szukanej frazy).

W przypadku stronicowania można użyć ajaxa, ale pozbywamy się wtedy wielu wyników w szukajce.

W przypadku szukania to już nie ma żadnej opcji.

Co więc robić? Pominąć całkowicie meta description,keyword, czy jednak coś tam generować na bazie szukanej frazy albo numeru strony. No ale wiadomo, będzie multum bardzo podobnych opisów. Co z kluczowymi "keywordami" w taki generowanym opisie? Czy to może szkodzić w Googlarce?

Kiedyś nie było z tym problemu, waliło się opisy podobne, z drobnymi różnicami i grała muzyka, Google się nie czepiał. A jak to jest dziś?

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Moim skromnym zdaniem, jeżeli masz wyszukiwanie produktów, to warto dać na wyszukiwarkę noindex'a i pozamiatane. Co do pagerów, tu faktycznie jest problem, ja pominąłbym description na kolejnych pagerach, a do tytułu dodałbym numer strony. Zrezygnowałbym także z pagera nr 1 - byłaby nim domyślna strona kategorii - a jeżeli zależy Ci na pagerze nr 1, to canonical z 1 na domyślny.

P.S. meta keywords możesz wywalić

Keywordów nie używam, to logiczne.

Na stronicowaniu używam tylko title z unikalnym numerem strony. Tyle, że jak Google ma zaindeksować stronę be "description"? Jak będzie wyglądać taki link w Goglarce?

Z wyszukiwaniem to zgadka. Na pewno nie indeksuję wyszukiwań gdzie jest niewiele albo nic wyszukane.

Ale ciężko zrezygnować z indeksowania wyszukiwań gdzie jest dużo wyników. Takich podstron może być naprawdę multum. Np Google zaindeksował mi ok. 20 tys. takich stron.

meta title wygląda wtedy coś w ten deseń:

"Zapytanie - wynik wyszukiwania na Nazwa strony" (ja mam to po angielsku)

A co z meta description? To samo nie wypada, pozamieniac kolejność słów to podpada, dodać jakiś dodatkowy tekst, to będzie zawsze jednakowy. No przecież nie jestem w stanie zbudować 20 tys. różnych dodatkowych tekstów, w obrębie jednego tematu. Więc póki co, wywaliłem meta description kompletnie.

Używacie jakichś innych technik?

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Odpowiednie zastosowanie kanonika ze zmiennymi tytułami i descr w stronnicowaniu a w przypadku listy wyszukiwań descr krótkie "zapytanie - wynik - strona" google sam będzie podmieniał descr w zależności od zawartości danej podstrony wyszukiwania - tak bym zaryzykował.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Odpowiednie zastosowanie kanonika ze zmiennymi tytułami i descr w stronnicowaniu a w przypadku listy wyszukiwań descr krótkie "zapytanie - wynik - strona" google sam będzie podmieniał descr w zależności od zawartości danej podstrony wyszukiwania - tak bym zaryzykował.

Mogl bys rozwinac temat? Od jakiegos czasu mam problemy z paroma duzymi portalami, domyslam sie, ze duza czesc problemu wiaze sie z gownianymi linkami ;]

Zastanawiam sie nad kiloma opcjami:

- odpalic nowa domene i zrobic 301 albo canonical 1 do 1 na kazda podstrone

- wyindexowac kompletnie i odpalic na nowej domenie, powoli budowac wartosciowe linki

- disavov wszystkie smieci i budowac dobre linki

Dodatkowo kombinuje co mozna ugrac wewnetrznie, jak rozwinac linkowanie wewnetrzne - szczegolnie na longtaila, do wynikow wyszukiwania itd. W planie mialem zrobic linkowanie wewnetrzne na lokalizacja + fraza do wynikow wyszukiwania, jakis systemik do lapania fraz robiacych ruch i generowania takich 'dodatkowych' zapytan w locie zeby bocik mial co szamac. Do tego osobna sitemapa z tymi wynikami. Troche strona oberwala (ruch polecial o jakies 70% ale nie padla calkiem wiec mysle, ze spokojnie do odratowania).

PS. Wyczysc skrzynke, PMki nie da sie wyslac ;)

Od jakiegos czasu mam problemy z paroma duzymi portalami,

Zastanawiam sie nad kiloma opcjami:

- odpalic nowa domene i zrobic 301 albo canonical 1 do 1 na kazda podstrone

- wyindexowac kompletnie i odpalic na nowej domenie, powoli budowac wartosciowe linki

Co to jest duży portal w/g Ciebie? Jakaś stronka o grach online?

Dla dużego portalu (w/g mnie), powyższe opcje są błędne.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W przypadku dużych serwisów dajesz kanonika na pierwsze strony listingów kategorii/subkategorii jednocześnie z dynamicznymi titlami i descr dla kolejnych podstron listingu. W przypadku indeksowania po jakichś parametrach czy wyników wyszukiwania robisz podobnie dając jednocześnie "noindex" dla kolejnych stron listingu szukań/parametrów.

Co do kłopotów z linkami to wszystko zależy od tego gdzie one idą, jeżeli idą głębiej na poszczególne kategorie / subkategorie to spróbowałbym "reindeksacji" - zmiany adresów stron (bez zmiany treści) tak aby te złe linki dostawały 404 na stronie docelowej (źle linkowanej) oczywiście związana z tym jest modyfikacja wszystkich linków wewnętrznych . Jeżeli poza tymi złymi linkami posiada też i mocne linki to reindeksacja powinna w miarę szybko przejść.

Zastrzegam, że tak zrobiłem w przypadku jednego serwisu gdzie miałem "zaatakowanych" góra 20 podstron i pozycje się podniosły także z całą pewnością skuteczności tego tricku nie mogę potwierdzić

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Duzy serwis dla mnie to taki powyzej kilku milionow zaindexowanych. Moj dla przykladu ma niecale 16,000,000 wiec jakiekolwiek operacje na takiej kobyle robi sie stopniowo, jednoczesnie testujac co i jak zareagowalo. Proces zmian moze trwac i kilka miesiecy wiec tu nie ma zbytnio miejsca na 'a zobaczymy co sie stanie'.

@Beerbant linki szly glownie na homepage i kategorie. Troche w losowe podstrony ale tego akurat byly male ilosci. Zastanawiam sie czy bawic sie w usuwanie wszystkich linkow (czy to fizycznie czy disavov), zrobieniu jakis ladnych, mocnych i poslac reconsideration request. Powiadomienia a zlych linkach zadnego nie bylo w GWT ale longtail oberwal strasznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności