Skocz do zawartości

Czy jest sens poszukiwać jeszcze darmowych katalogów?

Kamysto

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów wytłumaczyć, jaki jest jeszcze sens dodawania stron do darmowych katalogów? Ja rozumiem, że sens jako taki jest – im więcej wartościowych linków zdobędziemy tym mamy większe szanse na zdobycie wysokiej pozycji w wyszukiwarkach. Natomiast pytanie jest takie, jak dotrzeć do tych darmowych katalogów. Przeglądając internet, przeglądając różne katalogi katalogów ma się doczynienia z jednym trendem. To, że większość katalogów jest płatnych w tym takie z PR 0, świeżych katalogów, które kompletnie nie mają siły większość z Was pewnie wie. Jest to zupełnie bezsensowne, ale nie to jest tutaj najważniejsze. Trend ten jest taki, że znalazienie darmowych katalogów wartych chociaż małej uwagi to jakieś 5% całości.

Gdyby ktoś chciał dodać strone do darmowych katalogów, to musi się przebić nie dość, że przez gąszcz właśnie tych płatynych, których jest tak na oko 60% z czego ponad połowa jest bezużyteczna. To do tego dochodzą katalogi krzaki – te w których jest ogromna liczba oczekujących stron. Czasem wchodząc na katalog, dodamy strone a nawet nie wiemy przecież czy zostanie przyjęta. Tego jest około 15% a może więcej. Do tego dochodzą katalogi, wymagające rejestracji lub wymagające linka zwrotnego. Kolejne 15% katalogów. Z tego wszystko stricte darmowych katalogów zostaje nam 5 do 10%. Dobra, przyjmijmy że to jest te 10%. Ile czasu zajmuję przeglądnięcie 10 stron katalogów o przeróżnych skryptach i sprawdzeniu, czy spełniają nasze warunki? Wejście na strone, przeszukanie odpowiedniej kategorii, spojrzenie na statystki– jeśli takie są, następnie kliknięcie dodaj strone, wyszukanie czy jest to płatny katalog czy też nie, orientacja w tym jak długi opis mamy wpisać. I to by było na tyle, takie sprawdzenie czy katalog jest darmowy i sensowny zajmuję 1-2 minuty. Co 10 katalog statystycznie spełnia warunki, więc potrzebujemy około 10 minut? Przyjmijmy, że tylko 10. W 60 minut, 1 godzinę znajdziemy w ten sposób 6 katalogów wartych uwagi. Ja znalazłem 9 w tym czasie. Do tego dochodzi jeszcze stworzenie opisów – ja zrobiłem opisy wcześniej, nie są wliczone w czas.

Podsumowując. Jakie są Wasze doświadczenia korzystania z darmowych katalogów? Uważacie, że jest jakikolwiek sens z ich korzystania, czy po prostu jest to przeżytek i każdy powinien zaopatrzeć się w multikody? A może jesteście zdania, że najlepiej używać innych sposób promocji stron, np. systemy wymiany linków. Jestem ciekawy Waszego zdania.

Wiesz, ja jestem zdania, że jeśli katalog jest świeży i płatny, to jest szansa, że wpis w nim zostanie na dłużej niż tylko pierwszy rok. Ja właśnie taki posiadam, ale sporo się nad nim napracowałem i mam zamiar go zostawić sobie na stałe. Zwłaszcza, że jest w kręgu moich zainteresowań tematycznych. Postawiłem przy nim blog na którym będę pisał artykuły oraz oceny niektórych stron z katalogu. I teraz pytanie, lepiej dodać stronę do takiego jednego czy stu innych które po roku nikt nie przedłuży? Nie mówię, że wszystkie padną, ale wiadomo jak większość grup kończy o darmowych już nawet nie wspominając:P

Masz artystyczną stronę? Dodaj ją do artystycznego katalogu sztuki ARTKATALOG.PL
Jeśli nie masz artystycznej strony, nic straconego! Dodaj ją do europejskiego katalogu stron ZWARTA.EU

jaki jest jeszcze sens dodawania stron do darmowych katalogów?

jakiś ens zawsze jest - pytanie: jaki będzie tego skutek ?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@Kamysto, jak z jedzeniem- najlepsza jest różnorodność- płatne (pojedyńcze, grupy) i darmowe. Nie zapominając o innych żródłach linków.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 4 tygodnie później...

Masz racje, znalezienie pewnej ilości tych działających katalogów to jest pewien wysiłek. Niestety nic nie jest stałe i za jakiś czas lista staje się dziurawa. Dzięki temu nie ma stagnacji :) Katalog darmowy, płatny ma swoje chwile świetności (jeżeli je ma) później ..proza życia. Pytasz czy jest sens męczyć się w szukanie tych darmowych. Zależy jakie masz podejście do wydawania złotówek, ile masz czasu etc. Moim zdaniem warto szukać a jak się znajdzie - dopisywać się :)

Moderowany i bezpłatny katalog stron z szybką akceptacją unikalnych wpisów.

@Siciliano: w jednym zdaniu zawarłeś chyba 3 przeczenia :D "wartościowe" "darmowe" "katalogi" :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

no "katalog to zło" :D wartość dodana :)

Zmienili się sposoby i cele przy stawianiu katalogów. Wcześniej katalog był darmowy po jakimś czasie stawał się płatny, zazwyczaj katalogi stawiało się pod własne linki, budowanie bazy danych teleadresowych (email), rzadziej pod site, ewentualny sprzedaż, zarobek z SMS i tak dalej. Teraz nikogo nie dziwi że nowy katalog może być na starcie płatny, powstają cale grupy co po zindeksowaniu już płatne. Obecnie nie widzę sensu czemu ktoś miał by stawić darmowe katalogi jeśli domeny, skrypty, serwery kosztują a content dostarczany przez tych co "pozycjonują" katalogami w 99% przypadków jest tragiczny.

Nie i jeszcze raz nie dla darmowych katalogów. Katalogi już same w sobie są mało efektowne, ale czasami jeszcze przydatne na mało konkurencyjne frazy. Jednak darmowe... to co darmowe rzadko jest dobre. Trochę szkoda czasu.

Najlepsze pieluchy wielorazowe na świecie oraz w kilku wszechświatach.

• 2 tygodnie później...

Jest sporo ciekawych darmowych katalogów, trzeba po prostu poszukać. Ja mam listę około 600 katalogów, które są przeze mnie w 100% sprawdzone (czy zostanie dodany wpis, czy nie zbanowane, czy dobrze zaindeksowane itp). Nie wiem czy 600 katalogów to dużo - dla mnie nawet sporo, dla innego mało.

Jednym słowem "szukajcie a znajdziecie" :)

Kocham Polskę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności