Skocz do zawartości

Problem z umieszczeniem kodu reklamy

Ronin_rs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zapisałem się do adsensa, żeby samemu przekonać się czy jest to opłacalne, bo opini w necie są tysiące na ten temat. Jednak na samym początku napotkałem problem.

Swoją stronę mam opartą na szablonach SMARTY, tak więc kod javascript od adsense musze wstawić w lik *.tpl Myślałem, że nie będzie z tym większego problemu a jednak.

Wrzuciłem kod wygenerowany z adsense bezpośrednio do tego tpla gdzie chce mieć reklamę i nic. Wiem, że na początku ma to być puste, ale po pierwsze wcale miejsce się nie zrobiło na tą przyszłą reklamę. Zupełnie tak jakby tego fragmentu kodu od adsense nie było w moim kogdzie strony. Tak więc podglądnąłem źródło strony i faktycznie. W kodzie strony widzę tylko coś takiego:

<script type="text/javascript"
src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>

a powinno być jeszcze takie coś wcześniej:

<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-11256564645";
/* str_gl_300x250 */
google_ad_slot = "46364535345";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>

Zacząłem czytać, już chyba 4 godzinę nad tym siędze i nic. Wyczytałem coś o {literal} i wstawiłem ten kod pomiędzy znacznikami literal jednak to nie pomogło. A co najciekawsze to usunałem w cholere wszystkei adsensowe kody z mojego kodu zrodlowego strony a dalej to sie wyswietla:

<script type="text/javascript"
src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>

Co jest grane? Pomóżcie plz, bo ja już pomysłów nie mam :(

Nie wiem z jakiego skryptu korzystasz, ale jeżeli to jakiś publiczny cms to spróbuj poszukać do niego jakiejś gotowej wtyczki do adsese, lub chociaż includującej kod w dane miejsce na stronie. One na prawdę potrafią rozwiązać masę problemów :)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

To jest autorski CMS oparty na SMARTACH.

Póki co wstawiłem nie ten standardowy tylko ten kod BETA czyli Asynchroniczny pomiędzy znaczniki {literal} {/litera} i chyba coś drgnęło. Czyli po pierwsze inne elementy mi się odsunęly w dół, czyli tak jakby tam już była przestrzeń pod reklamy i przede wszystkim kod który wstawiłem jest widoczny w źródle strony. W adsense czytałem,że dopoki mi konta nie zatwierdza to będą wyświetlane jakieś "puste reklamy". Tylko co to znaczy. To jest to co mam teraz? po prostu nie ma nic? Białe tło, tak jak mam na calej stronie, czy znowu cos jest nie tak u mnie? I druga sprawa, długo takie zatwierdzanie trwa?

A przy okazji jako nowy użytkownik adsense miałbym kilkla pytań aby rozwiać swoje wątpliwości w kilku kwestiach:

1) Piszą, że można dodać tylko 3 jednostki reklamowe na danej stronie. Pisząc "stronie" co google ma na myśli? Na stronie głównej moge dodac max 3, a na podstronie np. galerie, moge dodac kolejne 3. Czy ograniczenie 3 jednostki reklamowe dotyczą całej domeny?

2) Jeśli chce dodac jednostke reklamowa na stronie głównej (szeroki prostokąt) i to samo na jakiejś podstronie np. "kalendarz imprez" to mam na tej podstronie stworzyc nowa jednostke reklamową, czy tamten kod z pierwszej jednostki reklamowej moge wklejac gdzie bede chcial?

3) Kanały niestandardowe - nie czaje tego tematu, po co mam je towrzyć, w czym one mi pomoga? A moze trzeba je utworzyc zeby reklamodawcy widzieli gdzie oferuje miejsce na swojej stronie? Z czym to się je?

1) Na podstronie.

2) Kod konkretnej jednostki możesz wkleić na dowolną liczbę podstron, choć nie zawsze ma to sens.

3) Nie musisz tworzyć kanałów spersonalizowanych. One są po to, by można było za pomocą jednego kanału mierzyć np. 5 jednostek.

OK, czyli jeden i ten sam kod danej jednostki reklamowej mogę wstawić zarówno na stronie głównej, na podstronie z aktualnościami, danym newsem, galerią itd. itd. Tak? Czyli po co tworzyć w ogóle druga jednostkę reklamową? To jest potrzebne chyba tylko wtedy gdy chcemy na jakiejś tam podstronie wstawić reklamę o innych wymiarach? Dobrze myślę? Jak nie to proszę o wyjaśnienie. I dlaczego napisałeś, że nie zawsze ma sens wstawianie kodu konkretnej jednostki na dowolną liczbę podstron? Tak z ciekawości zapytuje...

Możesz, tylko to jest bez sensu.

Lepiej stworzyć osobną jednostkę dla strony głównej, osobną dla podstron, najlepiej dla poszczególnych działów/typów stron. Wtedy możesz ocenić na przykład który z działów jest bardziej skuteczny pod względem CTRu.

Ale jeśli Ci na tym nie zależy, to rzeczywiście osobne jednostki potrzebne są tylko tam, gdzie chcesz mieć inny ich wygląd (kolorystykę, wymiar, ustawienia tekst/obrazki).

Dobra, dzięki rozjaśnia mi się wszystko powoli, ale raczej tak jak mówisz zrobię kilka tych jednostek, tylko wcześniej wszystko dokładnie przenaalizuje, gdzie mam największy ruch itd.

Wracając jeszcze do tych kanałów niestandardowych, to zastanawia mnie jedna rzecz, no bo to miało być niby dla mnie, żeby mieć bardziej szczegółowy podgląd na te wszystkie moje reklamy, tylko teraz wszedłem na towrzenie nowego kanalu niestandardowego i coś mnie zastanowiło. Bo tam jest taka opcja do zaznaczenia: "Pokazuj ten kanał niestandardowy reklamodawcą jako miejsce docelowe reklamy..." I tak jakby opisuje się miejsce i podstronę gdzie oferuje reklamodawca powierzchnie do wyswietlania ich reklam. Czyli co, jeśli nie utworze takiego kanału, to reklamodawcy nie dowiedza sie o mojej stronie? Czy jak to dokladnie wygląda?

No i jasne :)

Jeszcze jedna, ostatnia kwestia i wszystko co chciałem wiedzieć na początku będę wiedział...

Obecnie na koncie adsense swieci mi sie na czerwono 1 alert, ze moje platnosci sa wstrzymanei musze podjac odpowiednie kroki.. bla bla bla..

Wiem, ze chodzi im o to abym uzupelnil tam te trzy pola nazwa posiadacza rachunku, kod IBAN i BIC. I teraz moje pytanie, zanim podam google juz wszystkie dane o sobie to czy to ma cos wspolnego z naliczaniem klików czy to chodzi tylko o to ze potem kasy nie beda mieli mi jak przelac? Pytam bo banery zaczely sie wyswietlac. Co prawda od paru godzin dopiero, ja wcale nie licze na kokosy i szybki zarobek, ale tak z jedno chociaż klikniecie powinno byc mi sie wydaje. I teraz moje pytanie, czy jak sie zaloguje na konto adsense to tam na stronie glownej mam w czasie rzeczywistym podliczane klikniecia, czy to sie tam pojawia o okreslonych godzinach, czy moze w ogole sie nie pojawi dopoki nie wypelnie tych formularzy w dziale platnosci o czym przed chwila wspomnialem?

Uważaj, bo "tak z jedno chociaż klikniecie powinno byc mi sie wydaje" brzmi niebezpiecznie podobnie do "kliknąłem raz w reklamę dla sprawdzenia i nic się nie naliczyło". A klikanie we własne reklamy to gwarancja bana konta AdSense.

Kliki są zliczane mniej więcej na bieżąco. Nie ma to nic wspólnego z odblokowaniem płatności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności