Skocz do zawartości

Spadek zarobków o 91%...

BullTerrier

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

bo testuja globalnie pi*******e double kliki na reklamach tekstowych, jak trafi na twoje konto/witrynę to potrafi uwalić 80% ctr a co za tym idzie RPM

wydaje mi się, że to wyłączą bo nie ma opcji by się to opłacało

No właśnie wyglada, że moje konto to dopadło. Bo CTR w porównaniu do zeszłego roku spadł o właśnie te 70%.

Ty piszesz o reklamach tekstowych, ale u mnie cofane są również kliki z reklam flash, graficznych, animowanych.

O dziwo CTR reklam wideo pozostał na tym samym poziomie.

Możesz coś więcej napisać o tych testach double klików (jakiś link do tej informacji)

Jak sądzisz jest sens pisać do supportu adsense w tej kwestii?

Wszystko u mnie zaczeło się od 01.01.2015 roku

Niestety u mnie też lipa, co prawda mniejsza bo nie mam spadków o 50-70%, ale o ok. 20-25%, ale jednak. Też wszystko zaczęło się 1 stycznia 2015 i też we wrześniu chyba jeszcze większa lipa niż w wakacje. Nie ma co kopać się z koniem. Po prostu teraz gdy mam zapytania bezpośrednie o reklamę daje dużo bardziej atrakcyjne ceny i sukcesywnie usuwam Adsensa bo zarobki z tego już sięgają dna.

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Jak sądzisz jest sens pisać do supportu adsense w tej kwestii?

Pewnie jest, ale mogą odpowiedzieć jak mi, że "to nie święty Graal". Niemniej gdyby wydawcy pokazali swoje niezadowolenie zamiast być bezwolnymi marionetkami, które na wszystko się zgadzają, to też zawsze jakiś plus.

Robię to samo co Boyakki - reklama bezpośrednia (co za tym idzie wycofywanie Adsense) i badam w praktyce ile ludzie są gotowi za to zapłacić.

U mnie wracają wyższe dziennie zarobki w związku z końcem wakacji. Ale to będą najwyraźniej zarobki takie, jak w końcu zeszłego roku szkolnego. Czyli nadal o ponad połowę mniej, niż przed 2015 r. Trudno, widać pewna epoka się skończyła. Teraz jest w ogóle jakoś tak inaczej - nie tylko mniejsze przychody, ale jakiś algorytm dba, żeby były bardzo wyrównane, powtarzalne. Jak któregoś dnia zarobię więcej, to następnego rpm leci na łeb na szyję. W sumie, patrząc tak na to z pewnego dystansu - czy moja witryna, mająca te kilkanaście tysięcy wyświetleń dziennie, ma rzeczywiście większą siłę nabywczą? To chyba raczej reklamodawcy powinni w takim razie mieć pretensje do Gógiela, że przez tyle lat ostro ich strzygł na emisji u mnie (i nie tylko u mnie) bardzo drogich reklam. Ja z zarobkami cofnąłem się gdzieś do 2010 r. To co się działo przez kolejne cztery lata? Dziwne...

A swoją drogą - marzy mi się zobaczyć znowu chociaż raz trzycyfrowy zarobek dzienny. :) Choć pewnie wtedy następnego dnia byłby ujemny...

@Cairns, @Boyakki, @luman, @MarianG,

Chciałbym tylko zaznaczyć, że w moim przypadku chodzi o reklamy w Youtube, więc rozmieszenie reklam jest identyczne jak kiedyś . Spadek CTR jest dla mnie wyjątkowo podejrzane.

Po prostu z dnia na dzień klikalność w reklamy drastycznie spadła a cofanie klików jest teraz na porządku dziennym.

Poniżej link z dwoma przykładowymi typami reklam. Pierwsze to reklamy graficzne, a drugie to reklamy tekstowe (zestawienie miesięczne bo najlepiej wtedy widać jak drastyczny jest spadek). Widać wyraźny spadek CTR od 1 stycznia 2015 roku.

keMBm9k.jpg

EDIT: Jaki jest adres do supportu adsense aby co nieco się dowiedzieć/napisać odnośnie tego problemu

Bo jest zupełnie nieprzejrzyste. Cofnięte kliknięcia, stały RPM dla większych stron (nieważne co się robi i ile jednostek), stawka Adwords w kosmosie, a CPC w Adsense w porywach do kilkudziesięciu groszy. Jeszcze mnie straszą sugestiami o widzialności-niewidzialności reklam, kiedy wiem że miejsce na końcu ma najwyższą klikalność, a taki reklamodawca nie będzie przecież wiedział.

Co ciekawe własne statystyki mówią mi, że mam CTR w granicach 1-3%. Zależy to od reklamy (jak coś miga i się zmienia, to więcej). Ile pokazuje w panelu GA każdy widzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności