Skocz do zawartości

Spadek zarobków o 91%...

BullTerrier

Rekomendowane odpowiedzi

Adkontekst hehe to jeszcze wiekszy badziew. Trzeba szukac innych zrodel monetyzacji:) Reklamodawcy bezposredni sa najlepsi pytanie tylko czy masz im co sprzedac?

Po prostu konczy sie pewna era... era adsensa ktory kiedys byl dopasowany do strony... na ktorym sie zarobialo duze $$$, teraz ich reklamy wygladaja jak pol xxxx zza krzaka, dwa ze ludziom sie przejadly do granic mozliwosci. 

Ale nie bedzie reklam to beda platne tresci i mysle ze coraz czesciej wydawcy beda sie na to decydowac;)

• Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rzeczywiście, czasy w internecie się zmieniają. Dziś automatyczne dopasowanie reklam do słów pojawiających się na stronie nie jest szczytem tego, co da się zrobić i kupić.

Dziś można kupić na dowolnej stronie reklamę wyświetloną konkretnym osobom, o konkretnych zainteresowaniach, profilu demograficznym, planujących kupno konkretnego produktu. Po co świecić reklamę ubezpiecznia samochodu na serwisie o ubezpieczeniach (drogo), jeśli można ją kupić na serwisie z dowcipami czy forum wielotematycznym, ale tylko osobom, które mają samochód (tanio). Po co świecić reklamę aparatu cyfrowego na serwisie o fotografii cyfrowej, jeśli większość osób wchodzi tam poczytać o robieniu zdjęć, a wcale nie zamierza kupić nowego aparatu. Lepiej świecić reklamy osobom, które aparat kupić chcą, bez względu na to, gdzie się ich dopadnie. Choćby w przerwie na kawę w pracy czytali Kwejka. 

To, o czym piszę, to tzw. real-time bidding (RTB), w którym licytacja odbywa się na poziomie każdej konkretnej odsłony, a nie na poziomie każdej konkretnej podstrony w serwisie. Google działa w tym modelu bardzo prężnie, z użyciem swojego narzędzia o nazwie Google DoubleClick AdExchange (AdX).

To oczywiście oznacza, że teraz jeszcze bardziej, niż kiedyś, istotna jest jakość ruchu w serwisie -- może nawet bardziej, niż jakość samego serwisu. Jakość, czyli m.in. źródło, z którego ruch pochodzi.

Po prostu trzeba testować różne rozwiązania. Spieniężać ruch na różne sposoby. Emitować reklamy tam, gdzie podaje się użytkownikom related content do poczytania. Udostępniać do sprzedaży w RTB, zderzając z kampaniami sprzedanymi w CPMie, tymi w CPC, tymi w CPL. Sprzedawać dane o użytkownikach (np. spółdzielni Netsprintu). 

Lisie, z tego co się orientuje to zarobki spadły na wszystkich serwisach, zarówno, dużych, z "drogich" branż, jak i na wszelakich "kwejkach". Bardziej ma to związek z bardziej restrykcyjnym liczeniem klików i anulowaniem ich niż ze zmianą modelów wyświetlania. Widać wyraźnie, że chyba wszystkim tutaj wypowiadającym zarobki spadły z dnia na dzień, w dniu 1 stycznia 2015 roku.

Po prostu powoli trzeba usuwać Adsensa, zresztą, już teraz większość ludzi blokuje reklamy i ten odsetek co miesiąc rośnie więc tak cy inaczej dni tradycyjnej reklamy są już policzone.

Ja idę coraz bardziej w artykuły sponosorowane i w odnośniki tekstowe. Np. na stronie o biurowcach mam opcję odsyłania potencjalnych najemców na stronę gdzie mogą już bezpośrednio wynająć powierzchnię, Tego się nie da zablokować ani nie jestem na łasce jakiegoś reklamowego giganta. 

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Kolega pisz o Google DoubleClick AdExchange jednak jest to rozwiązanie kierowane dla dużych wydawców więc jak przeciętny Kowalski miałby skorzystać z czegoś takiego? Ja znam jedną firmę, która niedawno powstała i umożliwia taki manewr przez nich, ale czy to się opłaca i czy daje pozytywne efekty dla wydawcy nie wiem ponadto nie wiem czy mniejsze strony mogłyby generalnie brać udział w czymś takim.

Ale byłbym zainteresowany przetestowaniem czegoś takiego aby mieć przynajmniej porównanie.

Także rozwinąłbyś ten temat Krzysztofie.

W Adsense jestem od 7 lat. Pamiętam dobrze pierwszy klik za 1,20 zł, potem stały wzrost zarobków z dnia na dzień. Na konto logowałem się po kilka razy dziennie by sprawdzić stan zarobków. Aż chciało się pracować - im więcej pracy włożyłem w pozyskanie ruchu tym więcej kasy spływało.  Szczyt to rok 2012 i z jednego serwisu 3K.

Dziś mamy rok 2015 i ten sam serwis,  z tym samym ruchem wyciąga: uwaga we wrześniu będzie rekord - chyba nie przekroczy 500 zł...

Kur.....a co ja tu robię? 7 lat układam arty, pozycjonuję, tracę czas za 5 stówek...

P.S. Lis nic do ciebie nie mam, ale czytając twoje posty można dojść do wniosku, że jesteś opłacanym propagatorem Adsensa :) Ile ci dali? 60 gr za wpis?

Nie emocjonuj się :) po prostu na dużych portalach i/lub ogólnotematycznych/rozrywkowych są największe straty z tego co zauważyłem

na stronkach specjalistycznych trochę lepiej, tylko że no właśnie tam nie ma ruchu

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

@AbuDabi -- jest dokładnie tak, jak piszesz. Póki co, AdX nie jest dostępny dla małych wydawców. Trzeba znaleźć większego i się za jego pośrednictwem dołączyć. Czy się opłaci, czy nie, to się niestety nie dowiesz, dopóki nie spróbujesz. :(

Ale sam AdX wcale niekoniecznie musi być optymalnym rozwiązaniem. Można np. ustawić sobie w jednym miejscu kaskadę kilku dostawców, np. innego dostawcę RTB, któregoś z dostawców reklamy kontekstowej...

@dawidoff -- mam podobne obserwacje, przy czym ja w AdSense jestem od 10 lat. Mój ulubiony serwis w najlepszym miesiącu 2011 r. zarobił 1 200 zł przy 55 000 odsłon, a w analogicznym miesiącu 2015 r. 315 zł przy 52 000 odsłon.

Ale czy to jest wina Google'a? Według mnie jest to po prostu odzwierciedlenie trendów, które są widoczne w internecie od tych kilku lat.

5-10 lat temu reklama kontekstowa była jednak nowością. Nie była obecna na wszystkich serwisach. Przez to użytkownicy byli "mniej czujni" i chętniej w reklamy klikali. 

Czasy się zmieniają. To, co robimy, też się musi zmieniać. 

Moim zdaniem spadek zarobków wiąże się przede wszystkim z brakiem reklamodawców i wynikającym z tego dopasowaniem reklam. Czasy się zmieniają ale zachowania internautów raczej nie - jeśli ich reklama zaciekawi to w nią klikną, a w co mają klikać, jeśli z mojego spostrzeżenia, kiedy wejdę na strony to widzę reklamy Adwords ? W Adsense jestem prawie 9 lat i takiego braku tematycznych reklam nie było nigdy, a mam strony w kilku kategoriach, więc mam co porównać. U mnie spadek zarobków do najlepszych lat o ok. 70%, CTR o 2,5%. Co ciekawe na głównej mojej stronie od 7 lat mam ten sam baner reklamowy ale nie z Adsensa. Reklama jest ściśle dopasowana do tematyki strony, rozliczenie następuje na zasadzie prowizji i co ? CTR niezmienne od samego początku (wahania comiesięczne nie większe niż 0,5%), a kwota prowizji wynikająca z zakupów systematycznie coraz wyższa. Jaki wniosek - tematyczność. Tak więc albo Adsense spoczął na laurach i wychodzi z założenia, że klient sam przyjdzie do nich albo są za bardzo zachłanni i pobierają za duże prowizje.

Cos w tym moze byc w sumie... adwords byl przez dlugi czas bez zadnej konkurencji praktycznie, teraz jest chociazby facebook ads:) I co jak co ale sam przenioslem czesc budzetu z adwordsa wlasnie na facebooka... i zeby bylo smieszniej z facebooka mam lepszy ruch jak z googla;)

Prawdziwym powodem spadków zarobków, pomijając same zmiany w adsense jest ADBLOCK. Teraz to nawet  "typowa Ela" z gimbazy wie, że dzięki temu nic jej nie będzie "wyskakiwało".

https://www.frazpc.pl/aktualnosci/929271,duzy-wzrost-liczby-uzytkownikow-blokujacych-reklamy/1.html

Ja się z takimi ludźmi nie patyczkuje. Po to tworzę, redaguje i kontaktuje się z firmami aby dostarczyć najlepszy content. Za swoją pracę oczekuję wynagrodzenia, tak samo jak ci co blokują adlbockiem, a sami chodza do pracy i chcą za to pieniędzy.. W związku z tym wstawiłem skrpyt blokujący gości z adlbockiem, wraz z instrukcją jak mają zrobić wyjątek dla mojej strony.Inaczej nie wejdą. Rozwiązanie radykalne, ale polecam je każdemu. I nie myślcie, czy to dobrze czy wam spadną pozycję. Z tych ludzi, z Adsense i tak nei macie kasy. Nie podoba się wypad.

Jak ktoś chce zoabczyc działanie takiej blokady w działaniu, zapraszam na priv. Lub mogę tutaj udostępnić skrypt, za pozwoleniem moderów, lub jeszcze wpiszcie sobie "anti adblock script" w Google.

Ładowanie strony w 2 sekundy, polecam: Lh.pl . Test

Adblock nie jest przyczyną bo zarobki spały skokowo na całym świecie 1 stycznia 2015

https://www.google.pl/search?num=100&espv=2&q=adsense+earnings+drop+january+2015&oq=adsense+earnings+drop+january+2015&gs_l=serp.3...3223.5815.0.6025.10.9.1.0.0.0.132.1060.0j9.9.0....0...1c.1.64.serp..4.6.711.eRtF4bL8w3k

U mnie od ~5 dni zarobki znowu są ok, mniej więcej takie jak rok temu. Ciekawe czy na stałe czy znowu kilka dni "odwilży".

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności