Skocz do zawartości

whois

Beavis

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, i co z adsensem?

Macie tyle stron bez adsense?

Czy konto adsense dla kazdej domeny i kazdej IP?

Bardzo rzadko widzę smietnik, ahh przepraszam zaplecze pozycjonera :mellow: bez adsense.

Bo jeśli nie, to google nie potrzebuje ani verisign ani nask, bo ma baza dany adsense i ten sam id adsense pokazuje kto kontroluje tych samych stron.

I MSN i Yahoo potrzebują tylko jeden bot ktore czyta adsense id, żeby mieć te same informacje.

• 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mnie ostatnio ten temat interesuje, wiec odswieze topic. moze pojawily sie jakies nowe wnioski, wyniki testow? Nigdy wczesniej o tym nie myslalem, ale ostatnio zaczalem rozwijac swoje ubogie na te chwile zaplecze, chce dokupic kilkadziesiat domen i przyszlo mi to do glowy - dlaczego google nie pobiera info o wlascicielu strony z whois (zakladajac ze wlasciciel domeny to wlasciciel strony)? poszukalem na forum i okazuje sie, ze moze jednak pobierac.

Gadanie o jakis super mocach potrzebnych do tego wg mnie jest bez sensu - wystarczy zeby googiel sprawdzal tylko nowe domeny oraz te ktore maja zmiany w whois (zakladajac ze juz wspolpracuje z verisign, wystaczy by dostawal od nich info). Nie jest przeciez tego az tak wiele, zwlaszcza w porownaniu z instniejacymi stronami i mocami potrzebnymi do ich stalej (okresowej, cyklicznej) analizy.

Jeszcze jedna sprawa - jak to wszystko ma sie do naciskow na ICANN, aby utajnic informacje o wlascicielach domen (nie pamietam, wiec nie przytocze zrodel, wyczytalem w ktoryms Computerworld)? Czy to w ogole jest mozliwe wg Was? Argumenty zwolennikow sa dosyc mocne - informacje w bazach whois umozliwiaja przestepstwa.

Jak pisalem, nie myslalem wczesniej o danych domeny, dlatego naprowadzcie mnie na to jak oszukiwac whois. Skoro googiel mialby info prosto z verisign czy w przypadku .pl z nask to chyba pozostaje po prostu podawanie za kazdym razem innych (falszywych?) danych o wlascicielu.

wystarczy zeby googiel sprawdzal tylko nowe domeny

Chyba nie tylko ale aż.

Takich domen przecież nie powstaje po 5-10 dziennie ale ich liczba idzie w dziesiątki jak nie setki tysiące domen/dzień

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

Może wrócimy do tematu?

Mamy serwis www tematyczny, na innym serwerze, ale whois tenże co www naszej firmy. Linkujemy z serwisu do naszej www, rzecz jasna linki ze słowem kluczowym. Czy google może obniżyć wartość tych linków ze względu na ten sam whois - czy może sprawdzać to - identyfikując (i słusznie) jako sztuczne?

Rozpisaliście się o IP, a Beavis ma różne IP i chodzi mu jedynie o dane rejestratora. I tu dla mnie nie powinno być wątpliwości, że Google nie bierze tego pod uwagę, a gdyby brał to chyba jakieś grube nieporozumienie.

Ileż bowiem jest domen z ukrytymi danymi? I co - wszystkie do jednego kosza wrzucić?

Ktoś też pisał, że przanalizowanie niesformatowanego tekstu to broszka. Przeanalizowanie to jedno, ale żeby móc porównać te dane z innymi, trzeba je jakoś przechować i nie sądzę by Google chciało czymś takim zapychać sobie serwery. To takie moje zdrowo rozsądkowe przemyślenia. No ale nie wszystko opiera się na zdrowym rozsądku...

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Chyba nie tylko ale aż.

Takich domen przecież nie powstaje po 5-10 dziennie ale ich liczba idzie w dziesiątki jak nie setki tysiące domen/dzień

OK, zgadza sie, jednak to nadal w porownaniu z istniejacymi stronami i danymi posiadanymi przez googla o nich (nie mowie tu juz tylko o whois, ale tresci, linkach itp), oraz ich analizie, jest wg mnie niewiele, bardzo niewiele.

Przeanalizowanie to jedno, ale żeby móc porównać te dane z innymi, trzeba je jakoś przechować i nie sądzę by Google chciało czymś takim zapychać sobie serwery.

j/w

Ileż bowiem jest domen z ukrytymi danymi?

Ukryte to one sa, ale dla nas, znajduja sie jednak w bazach rejestratorow (nask, verisign).

Nadal czekam na doswiadczonych uzytkownikow, bo wiadomo ze domyslac mozemy sie wielu rzeczy. ja tez nie stawiam za pewne mojego zdania, jednak rozwazam taka mozliwosc. wiem, ze moze byc inaczej, dlatego chcialbym, aby wypowiedzial sie ktos kto to testowal.

Mamy serwis www tematyczny, na innym serwerze, ale whois tenże co www naszej firmy. Linkujemy z serwisu do naszej www, rzecz jasna linki ze słowem kluczowym. Czy google może obniżyć wartość tych linków ze względu na ten sam whois - czy może sprawdzać to - identyfikując (i słusznie) jako sztuczne?

Oczywiście nikt na tym forum nie odpowie na to pytanie bo niby jak, wszystko zostanie w sferze domysłów i własnych subtelnych odczuć (doświadczeń), idąc tym tropem myślenia można sobie wysnuć tez inne teorie. Np. nikt z przeciętnych użytkowników nie używa site:mojadomena.pl i link:mojadomena.pl moim zdaniem google może ilość tych komend do danej domeny odnotowywać i "wiedzieć" że wokół niej jest jakieś SEO/spam. Czy też okresowe sprawdzanie PR danej domeny.

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

Czy też okresowe sprawdzanie PR danej domeny.

watpie.

kupa ludzi ma toolbara, ktory odpytuje co chwile o kazdy odwiedzany url.

Google rozróżni czy to z tolbara czy z przeglądarki. Ja np tolbara żadnego nie używam bo wiem że to zupełny brak prywatności i oddawanie za darmo cennych danych.

wrrrr. napisałem się jak głupi w odpowiedzi i "pie****ny" net zawiódł !! all to trash

Krótko....

Zastanówcie się jak whois miałby analizować google, jesli istnieją np: domeny regionalne z "milionem" subdomen, które żyją wlaśnym życiem czy np: shop.pl

A co do Nasku i przekazywania Googlowi info o danych to decyzja o tym nie należy do żadnej z tych firm bo mamy takie i nie inne prawo w Polsce (kulawe cos ostatnio ale jest! ) i nie moga sobie ot tak bo chcą przekazać moich czy Waszych danych.

Moce przerobowe też nie są czynnikiem, o którym można zapomnieć bo wcale to nie jest takie proste jak niektórym się wydaje...

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

poza tym seo w wydaniu white jest im w jakims sensie na reke.

W jakim? Jak to rozumiesz? Wiem oczywiście że są oficjalne porady od google dla webmasterów jak zadbać o stronę aby była dobrze indeksowana itp.

W jakim? Jak to rozumiesz? ...

Np. w tym, że dużo klientów oprócz pozycjonowania prowadzi kampanie AdWords bo zostali namówieni do tego przez firme SEO.

W przypadku "tąpnięcia" pozycji też ratują się AW itp itd.

To tylko takie namacalne korzyści G seo inne to np.szybsza edukacja Firm a to znowu wraca do AW.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności