Skocz do zawartości

Złośliwe oprogramowanie na mojej stronie

zxczxczxc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zoptymalizowałem swoją stronę zapleczową (dla mnie ważną), ale po pewnym czasie okazuje się, że posiada złośliwe oprogramowanie (w google narzędziach też takie info się wyświetla). Po przywróceniu poprzedniej wersji witryny nadal taka informacja się wyświetla.

Jak pozbyć się tego problemu? Czy przekierowanie 301 też może być przyczyna takiego stanu?

Pozdrawiam!

Najlepiej przejrzeć pliki strony po datach ich ostatniej edycji. Tzn. sprawdzasz np. pliki które były edytowane w ciągu ostatniego miesiąca, następnie przeglądasz je ręcznie i usuwasz złośliwy kod + usuwasz nowe pliki które się pojawiły a nie są Twoje. Druga kwestia o której piszesz - jest też opcja, że backup który przywróciłeś jest czysty, ale zanim ta informacja zniknie, minie chwila musisz zgłosić stronę w GWT, i czekać.

Glowny problem jest taki, ze nie ma tam zbyt wiele plikow

Jeden wystarczy :dirol:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli pliki /plik/ są zmodyfikowana to po zmianie hostingu będzie tak samo :]

---

Wysłano z iPhone

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

teraz jedyne co mi przychodzi to przenieść zawartość plików do nowo utworzonych na swoim komputerze... i nadpisać na serwer

nic Ci to nie da, jeżeli przeniesiesz zawartość to przeniesiesz i złośliwy kod. No ale nie pamiętasz jak wyglądały pliki oryginalne ? :)

No jak piszesz, że nie masz dużo plików, to chyba dobrze bo będzie łatwiej znaleźć. Zobacz też czy nie masz jakiegoś syfu w htaccess

Sprawdź .htaccess tak jak pisze ErgoSeo. Prawdopodobne jest też to, że dokleiło Ci się jakieś badziewie w plikach Javascript.

Zainstaluj sobie dodatek do Firefoxa User Agent Switcher, przełącz się na Googlebota i zobacz czy strona wygląda tak samo (często pojawiają się linkusie do stron z viagrą np.) Jeżeli zobaczysz coś podejrzanego to możesz pod kątem tego co widziałeś przeszukać po kolei każdy plik.

Wspolczynnik.pl - darmowy katalog stron

co widziałeś przeszukać po kolei każdy plik.

Jasne :wacko:

Jak będzie wstawiony kod to w pliku index lub .htaccess. Wystarczy otworzyć FTP, posortować po dacie zmian i już masz wstępne informacje jaki został zmodyfikowany.

co widziałeś przeszukać po kolei każdy plik.

Jasne :wacko:

Jak będzie wstawiony kod to w pliku index lub .htaccess. Wystarczy otworzyć FTP, posortować po dacie zmian i już masz wstępne informacje jaki został zmodyfikowany.

problem chyba jest taki, że został przywrócony backup ;)

Skoro nie jest to CMS to powinno pójść szybko.

Edit:

dla testów zrobiłem tak, że wyrzuciłem wszystko i wrzuciłem prostą strone w jednym pliku "Hello world" ... też tak wyskoczyło...

Musisz w GWT zgłosić fakt usunięcia wirusa żeby info zniknęło.

Wspolczynnik.pl - darmowy katalog stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności