Skocz do zawartości

Przetłumaczone wyniki w google.pl

janpos

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu obserwuję na typowo polskie frazy pojawiające się wyniki ze stron angielskich. Strony są całkowicie po angielsku i nawet nie występuje w nich słowo kluczowe. Pojawia się ono dopiero po przetłumaczeniu tekstu.Wcześniej natrafiałem na angielskie strony jedynie na zapytania, które występowały zarówno w języku polskim jak i angielskim - "laptop", "in vitro" itp. Teraz sytuacja uległa zmianie. Wyniki sprawdzanie oczywiście na czystej przeglądarce, w trybie prywatnym. Zauważyliście coś podobnego? Czemu to ma niby służyć?

Przykład - fraza "alkomaty":

3dwc6t69u9xe.png

Również to zauważyłem. Od kilku tygodni takie rzeczy się już pojawiają. O dziwo tylko na 1 stronie, na 2 i kolejnych stronach są już normalne, polskie wyniki. Zapewne te propozycje są jakoś algorytmicznie dobierane jako strony z zaufaną treścią.

Np. teraz na frazę "alkomaty" są tylko polskie wyniki, ale na zapytanie "jak działają alkomaty" 9 i 10 pozycja jest zagraniczna, ale widać, że są to strony najwyższej jakości - DomainAuthority (mozRank) powyżej 95.

Zapewne właśnie w tym celu Google podsuwa nam te strony o wysokiej jakości.

Zapraszam Cię do odwiedzenia mojego serwisu WWW związanego z uważnością oraz mindfulnessem, co jest niezwykle potrzebne w dzisiejszych zakręconych i zabieganych czasach.

Profesjonalna i skuteczna reklama zewnętrzna (outdoor) dla firm na terenie Śląska i Małopolski.
Piękne, wysokiej jakości stoły dębowe na zamówienie od profesjonalnego stolarza. Kliknij i sprawdź.

no to potwierdza w 100% co mówią uśmiechnięte ludziki z G. - "robimy wszystko, by wyniki były jak najlepsze, każdy kolejny update jest tylko po to, by zadowolić użytkowników wyszukiwarki, by dostarczać im jak najtrafniejsze odpowiedzi na zadane pytania". Wypada jedynie pochylić czoło i pogratulować :D

No ale to jest totalna głupota. Chyba, że chcą, żeby później użytkownik tłumaczył sobie te strony ich kulawym tłumaczem. Zupełnie nie rozumiem o co chodzi. Próbuję, ale nie potrafię sobie wytłumaczyć zasadności takiego działania.

Tym bardziej dziwi to w odniesieniu do faktu, że dla niektóych zapytań z pl otrzymujemy wyniki wyłącznie z naszego regionu a nage google odwala akcję i wrzuca coś w innym języku - logika niesamowita:D

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Ale to wyskakuje po ustaleniu języka na polski? Jeżeli tak to jest to rozwiązanie po prostu bezsensowne.

Nie, jest domyślnie 'szukaj w Internecie'. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bezsensowne ;) Po pierwsze szukam w google.pl, polskiej frazy. Jakim cudem Google wywnioskowało, że chcę znaleźć artykuł po angielsku tego nie wiem. Poza tym jaki procent zwykłych użytkowników wie, że może sobie zmienić na 'tylko język polski'? Tym bardziej, że po zmianie layoutu jakiś czas temu ta opcja jest bardziej ukryta niż kiedyś. Dla mnie to jest totala porażka. Już kiedyś pisałem na ich śmiesznym forum, że na zapytania, które występują w języku polskim i angielskim w google.pl wyskakują angielskie strony. Mało tego, na konkretne produkty, które są obecne na rynku światowym (modele słuchawek, radia itp.) pojawiały się wyniki węgierskie, chińskie i wiele innych mimo tego, że znałem co najmniej kilkanaście polskich sklepów, które miały je w ofercie. Ale G postanowił pójść w drugą stronę. Gratulacje.

No o tym że Google to głupia maszyna.

Maszyny są zawsze takie jak ich twórcy ... :)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności