Skocz do zawartości

Problem z domeną z polskimi znakami

akselb3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem domenę: Słoma.pl

Mam problem z pozycjonowaniem jej w google:

Site:słoma.pl w Googlu, wskazuje dziwną nazwę tej domeny ze względu na jej polskie znaki:

xn--soma-01a.pl zamiast słoma.pl

Czy ktoś miał taki problem i będzie w stanie mi pomóc w zmianie tego?

Strona oparta na Joomla 2.5.8

Wytwórnia Kadrów to profesjonalny fotograf ślubny który może Wam towarzyszyć podczas tego pięknego dnia. Fotografujemy przygotowania ślubne, ceremonię oraz zabawę aż do oczepin - sprawdź nasze portfolio.

Dziwna nazwa domeny to punycode/kodowanie IDN - to techniczny sposób reprezentacji domen posiadających znaki spoza ASCII.

Z tego, co widzę, to adres jest wyświetlany prawidłowo, tylko Google modyfikuje Twoje tytuły doklejając "branding" w postaci domeny w tytule. Niestety robi to na tyle nieumiejętnie, że pokazuje nazwę domeny kodowaną w punycode...

Tu masz o różnych sytuacjach, w których Google stwierdza, że ma ochotę "pogrzebać" w tytule

https://www.blindfiveyearold.com/google-changed-my-title

Szczerze mówiąc nie wiem, czy można "wymusić" trzymanie się przez Google Twoich tytułów. Jakaś szansa jest na to np. gdy sam rozwiniesz tytuły (w szczególności te generyczne, jednowyrazowe) + np. dokleisz do każdego z nich po '-' czy innym separatorze jakieś krótkie hasło przewodnie, może nazwę domeny (tylko tutaj nie wiem, czy google to poprawnie wyświetli - nie wiem, czy "psuje" IDNy na etapie wyświetlania czy doklejania adresu przy zmianie title).

Inna rzecz, że kiedyś miałem podobnie na domenie IDN zaraz po zaindeksowaniu, z czasem wskoczyły właściwe tytuły (chociaż od początku miałem dłuższe).

Może ktoś podsunie inny pomysł, jak wymusić na Google zachowanie title, sam chętnie bym poczytał, bo kwestia dotyczy różnych domen.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie, postaram się pokombinowac i poczekać na rozwój akcji... Gdyby jednak ktoś miał inny pomysł to będe wdzięczny za pomoc

Wytwórnia Kadrów to profesjonalny fotograf ślubny który może Wam towarzyszyć podczas tego pięknego dnia. Fotografujemy przygotowania ślubne, ceremonię oraz zabawę aż do oczepin - sprawdź nasze portfolio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności