Skocz do zawartości

Fresh Site Bonus

compunet

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witajcie, chciałbym się odnieść do tego artykułu który właśnie przeczytałem... Mianowicie "produkuje" duże ilości stron i spokojnie mogę powiedzieć że było coś takiego jak FSB i wszystkie świeżo zaindeksowane strony siedziały wysoko w serpach, oczywiście też nie na mocno obstawiane frazy (takie około 300-600 tyś wyników na frazę). Pisze że było, bo dokładnie od 1 kwietnia się coś stało i juz tego nie zauważam, strony są indeksowane lecz w serpach stoją nisko poza pierwszą 50 przeważnie. Mam do Was pytanie, czy zauważyliscie coś podobnego u siebie ?

jako, że przemaglowałem cały temat od początku do końca... śmiem się teraz odezwać:rolleyes:

konkretniej chciałem poruszyć, teorię niezwykle błyskotliwych osób, które twierdzą, że przyrost linków w czasie i ich szybkość indeksowania daje tego "powera" dla strony.

mam dla was pewien mały teścik;) skoro uważacie, że taka sprawa ma wpływ na wyższą pozycję początkową w google, to przywalcie świeżej stronie ze 300linków w ciągu miesiąca z wartościowych witryn. idąc waszym tokiem myślenia, strona powinna dostać bonusa na top5 - 1. czy tak będzie?

fakt, może przyrost linków w czasie ma znaczenie, jednak jak pisał gizmo musi być bardzo naturalny i ja śmiem twierdzić, że nie równomierny. Dodając do katalogów dodajecie systematycznie, a czy internauci zwracają na taką rzecz uwagę? fak, że linki nie są indeksowane od razu, ale strony interneutów również.

świeża strona zwyczajnie dostaje bonus w wyszukiwarce. jak pisano już poprzednio - powtórzę się - jest to promocja witryny, która może być wartościowa a nie ma szansy przebicia się.

swoich wniosków nie popieram żadnymi testami, ale logicznym złożeniem w całość waszego opowiadania o bonusie dla młodych stron.

na chwilę obecną tyle ode mnie;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

świeża strona zwyczajnie dostaje bonus w wyszukiwarce. jak pisano już poprzednio - powtórzę się - jest to promocja witryny, która może być wartościowa a nie ma szansy przebicia się.

No właśnie mnie chodzi o ten bonus którego od 1 kwietnia nie widzę na swoich świeżych stronach. Po prostu strony ląduje dalej niż zwykle w serpach.

czyżbym się pomylił?;>

nie twierdzę, że nie ale jak słowo daję, nie mam ochoty wracać już przez cały ten topic;)

jednak skoro liczymy ze FSB trwa jakiś określony czas...

no nic, bo zaraz sam się zacznę gubić:rolleyes:

edit:

"No właśnie mnie chodzi o ten bonus którego od 1 kwietnia nie widzę na swoich świeżych stronach. Po prostu strony ląduje dalej niż zwykle w serpach."

jak rónież pisali już wcześniej, i również się powtórzę - ten bonus przyznawany jest losowo i nie każda nowa witryna go otrzymuje.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Witajcie, chciałbym się odnieść do tego artykułu który właśnie przeczytałem... Mianowicie "produkuje" duże ilości stron i spokojnie mogę powiedzieć że było coś takiego jak FSB i wszystkie świeżo zaindeksowane strony siedziały wysoko w serpach, oczywiście też nie na mocno obstawiane frazy (takie około 300-600 tyś wyników na frazę). Pisze że było, bo dokładnie od 1 kwietnia się coś stało i juz tego nie zauważam, strony są indeksowane lecz w serpach stoją nisko poza pierwszą 50 przeważnie. Mam do Was pytanie, czy zauważyliscie coś podobnego u siebie ?

Tak. Ja zauważyłem i ja jestem autorem tego artykułu. Trochę Ci nie wierzę, bo byłaby to dość ciekawa zbieżność w czasie. Artykuł napisałem 29 marca, aczkolwiek odnosił się on do czegoś, co zauważyłem trochę wcześniej, może tydzień.

Poza tym nadal nie wierzę w dziwny bonus który Google daje nowym stroną. Kłania się logika. Skoro na zachodzie nie wiedzą to dlaczego w Polsce mieliby to zauważyć? Mit słowiański i tyle ;)

Jestem początkujący w temacie, ale mam pewien pomysł jeśli chodzi FSB oparty na moich dotychczasowych doświadczeniach z pozycjonowaniem.

Miałem taki przypadek: postawiłem dwie stronki, kilka podstron każda, unikalny kontent. Jedna na dość łatwą frazę po zaindeksowaniu wylądowała na 15-tym miejscu, potem linkowana po 5 katalogów tygodniowo po trzech tygodniach była na 11, potem 10 w końcu 9 miejscu i jest tak do tej pory. Mimo że strona nowa, unikalna nie dostała żadnego FSB.

Druga strona mniej podstron, tak samo linkowana z miejsca dostała 20-te na dość trudną frazę, przegoniła nawet kilkuletnie domeny. Potem po jakiś 2 tygodniach poleciała w dół. To chyba własnie było to FSB.

Strony różniły się tym że pierwsza wogóle nie miała zoptymalizowanej treści pod kątem słów kluczowych (frazy kluczowe tylko w metatagach). Natomiast druga (ta która dostała FSB) była zrobiona pod frazę kluczową (Tytuł, meta tagi, frazy w <h1>, <b>, alt="", odpowiednio spreparowana treść).

Może to FSB to jakiś sposób zweryfikowania wartości strony który dostaje się za treść dobrze powiązaną z frazami kluczowymi a nie za intensywność linkowania. Weśmy coś takiego: strona ląduje w indeksie wyszukiwarki ma nową unikalną treść dobrze "wysyconą" frazami kluczowymi, a więc pretenduje do bycia wartościową, no ale trzeba jakoś zweryfikować rzeczywistą wartość strony (robią to internauci poprzez linkowanie) tak więc strona na początku dostaje bonusa za treść potem jeżeli zostanie ona poparta wartościowymi linkami z odpowiednim anchorem strona zostaje na miejscu a jeśli nie to spada. Kiedyś wyszukiwarki bazowały głównie na zawartości w treści słów kluczoowych, teraz ważniejsze są linki. No ale jak w przypadku nowej strony zweryfikować wartość na podstawie linków skoro za zbyt intensywne linkowanie na początku można dostać filtra. Może przez pierwsze 2-3 tygodnie istnienia strony na pozycje wpływa ten "stary" algorytm bazujący na analizie treści pod kątem słów kluczowych. A po jakimś okresie kiedy google może już dokonać pomiaru intensywności linkowania i wartości linków "włącza" sie ten ważniejszy algorytm bazujący na linkach.

Niech mnie ktoś ochrzani jeśli głupoty powypisywałem ;)

Moje zdanie o FSB:

Moje wlasne doswiadczenie jest nie wielkie, opieram je na 5-6 stronkach. Roznie to z nimi było na poczatku. Mozna domniemywac ze jedne dostaly FSB inne nie, a jeszcze inne jakis połowiczny FSB.

Jak dla mnie to nie ma zdanego FSB. Poczytjacie co pisza wszysy doswiadczeni pozycjonerzy. Piszą ze młoda domena moze skakac w wynikach, czasem nawet wyleciec z indexu itd. Pisza ze wszelkie skoki sa tu mozliwe i wrecz naturalne. To było o młodych domenach, zatem nowe tym bardziej tak maja.

Jak dla mnie to nie jest FSB tylko zwykle wahania pozycji nowej domeny. Przeciez nie wszyscy wskakuja od razu wysoko i rowno po miesiacu spadaja. Google musi nadac jakies miejsce nowej stronie, a jak wiecie wszelkie zmiany pozycji nie musza dziac sie co 5 minut (czyli osadzenie stronki na wlasiwym miejscu moze potrwac). Widocznie algorytm tej wyszukiwarki jest tak napisany, ze mlode strony maja duze wahania (co jest napisane we wszelkich FAQ itp) i stad te "FSB".

Wiem ze podaje malo konkretow i sie powtarzam, jednak wydaje mi sie ze to wszystko to kwestia algorymu google, ktory nie promuje nowych stron, tylko nie zawsze umieszcza je od razu tam gdzie trzeba. Co innego bym myslal gdyby kazda strona zaczanyala od okreslonej , wysokiej pozycji a po okreslonym konkretnym czasie spadala. A tak nie jest. To wszystko co napisalem wnioskuje po tym ze: jedni maja "FSB" a inni NIE, u kazdego inaczej wyglada ta stabilizacja (no wlasnie stablizacja a nie FSB). Jak przypadkowo ktos uzyskal chwilowa wysoka pozycje to zaraz przypisuje to dzialaniu FSB a nie temu ze domena nowa i niestabilna.

jakis połowiczny FSB.

nie no takiego stwierdzenia jeszcze nie słyszałem;)

a co do tego co piszesz. możesz mieć rację, jednak takich spekujlacji może być dużo więcej. naprawdę.

możemy szukać i gdybyać, jednak pytanie jest jak to sprawdzić?

fakt, może ten zapytajnik odbiega trochę od tematu, ale na pewno z nim się wiąże.

jednak... kontrargument do Twojej wypowiedzi xs400.

gdy strona dostanie FBS(ja jednak w to wierzę) to dlaczego w chwili obecnej utrzymuje w miarę stabilne pozycje? według Twojej opini powinna skakać, raz na 20 raz na 5 a raz na 60 miejsce. Z FBS jakie ja miałem... żadna tak nie skakała. Każda przez około miesiąc siedziała sobie spokojnie wysoko i nie było takich ogromnych skoków, może jedno czy dwa miejsca... a gdy spadła to w ciągu jednego dnia i musiałem czekać kolejny miesiąc aby powróciła;)

michat jak na prawde jest to nie wiem :) , pisalem tylko co mi sie wydaje. Teraz ja dam pewien kontrargument:

jedne strony zachowuja sie jakby mialy FSB a inne nie. Wiec jest FSB czy nie?

No chyba ze jest jakies "losowanie" kto dostanie, jak duzy i na ile czasu... Czyli wystepuje tyle zmiennych, ze trudno by bylo przeprowadzic badania opierajac sie na malej ilosci stron. Jednoczesnie, ta "nierownomiernosc" w obdzielaniu FSB przez google wskazuje mi raczej na zwykla niestabilnosc nowej strony.

2 z moich stron sie zachowywaly jakby dostaly bonsa (byly wzglednie wysoko przez kilka tyg.), choc jedna wybila sie na 5 a druga na 13 miejsce. Jednak inna stronka od poczatku byla bardzo daleko, moze jej google tak chodnie nie obdarowlo?

Dodam, ze te ktore niby mialy tego bonusa, to byly stronki nie majace duzej konkurencji na dane frazy. Natomiast ta co staratowala z dalekiej pozycji ma bardzo silna konkurncje. Moze to jest klucz do rozwiazania tajemnicy FSB? Moze bonus (czyli wg mnie duza niestabilnosc, dla nowcyh domen) wystepuje tylko w przypadku lekkich fraz? No chyba ze ktos z Was zrobil stronke erotyczna i na dobry poczatek wbil sie do top 10 na sex ;)

• 2 tygodnie później...

Wniosek taki, ze stronami jak z dziewczynami, jedne są chojniej obdarzone przez Boga, drugie gorzej. ;)

W pełni się zgadzam z xs400. Mała konkurencja na frazy to możliwe większe wachania SERP nie sądzicie? Sam piszesz, że FSB to bujda, a potem piszesz, że jest jakaś tajemnica FSB. Wg mnie nie ma żadnej a to o czym piszesz ma jak największy sens.

Moze bonus (czyli wg mnie duza niestabilnosc, dla nowcyh domen) wystepuje tylko w przypadku lekkich fraz?
Właśnie przed chwilą czytawszy twoje posty wysnułem ten sam wniosek, co tylko dowodzi słuszności tej tezy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności