Skocz do zawartości

Rozmiar reklam - czy to jest istotne?

Ronin_rs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas tworzenia nowej jednostki reklamowej wybieramy oczywiście rzecz najważniejszą, czyli rozmiar reklamy. Na samym początku są tzw. zalecane rozmiary. Mam przez to rozumieć, że te zalecane rozmiary reklam, tak jak zresztą piszę w "pytajniku" pozwalają na wyświetlanie szerokiego wachlarza typów reklam, czyli po prostu Google ma pod te rozmiary najwięcej klientów i najwięcej gotowych banerów? I teraz moje pytanie, czy ktoś faktycznie doświadczył, odnotował, zauważył, że stosując inny niż zalecany wymiar reklamy Adsense daje nam gorsze wyniki? Wolniej nabijają się kliki, czy reklamy są mniej zróżnicowane? Wszyscy stosujecie zalecane rozmiary czy może wręcz odwrotnie, nie przejmujecie się tym tylko wybieracie to co Wam pasuje do strony i koniec? Ja właśnie chce utworzyć kolejna jednostkę reklamową i zastanawiam się co zrobić. Wziąć inny format, nie zalecany co mi bardziej pasuje, czy jednak wybrać zalecany i jakoś go upchnąć? Apropos upychania, czy nad albo pod reklamą adsense, muszę jakoś we własnym zakresie chociażby małą czcionką dopisać coś w stylu "REKLAMY GOOGLE" ? Bo wtedy już na pewno nie upchnę :)

I tak przy okazji jeśli chodzi o wymiary, jeśli mam daną jednostkę reklamową już utworzoną i klikają mi w nią na stronie od kilku miesięcy czy mogę ją nagle edytować zmienić jej rozmiar i podmienić googlowy kod na mojej stronie? Czy to będzie sprzeczne z regulaminem?

Pozdrawiam

Tak, te rozmiary są najbardziej polecane, bo jest dużo grafik, ale też mieści się dużo reklam tekstowych.

ZAZWYCZAJ w boksach o większych rozmiarach, w których mieści się więcej reklam, jest lepszy CTR i nieco lepszy eCPM (RPM).

Jeśli to nie duży kłopot, zrób sobie od razu test równoległy A/B wariantu z rozmiarem zalecanym i tym, który Ci pasuje najbardziej.

Nie musisz oznaczać reklamy żadnym napisem.

Możesz zmienić jednostkę na stronie. Możesz zamienić jej kod na inny (np. jednostki o innym rozmiarze). Ale możesz też dokonać zmian w już istniejącej jednostce, bez zmiany jej kodu (np. kolory tak się da zmienić).

• 2 tygodnie później...

Wstawiłem 300x600 tylko tam czasem wyswietlaja sie wezsze te wiezowce i to troche slabo wyglada, lizczylem ze caly czas bedzie reklama na 300 szerokosci. A co ciekawe dana reklama wyswietlala sie non stop w wymairze 300x600 a potem wiele razy jako wezszy wiezowiec co mnie troche zdziwilo. Gdyby w ogole reklamujacy sie nie dostarczyl reklamy w formacie 300x600 to byloby zrozumialem ze wyswietlaja sie wezsze, ale skoro byla juz ta sama wyswietlana 300px szerokosci to znaczy ze ona istnieje i na logike ta sama tylko wezsza nei powinna sie wyswietlac. Pewnie cos sie pogubil adsense

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności