Skocz do zawartości

Ip komputera a ip domeny

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

naczytalem sie troche o adresie IP w stosunku do pozycjonowania i troche juz sie pogubilem - co jest wazniejsze lub co przynosi wieksze szkody?

Znalazlem takie zdanie "Każdy kolejny link z tego samego adresu IP będzie zawsze mniej warty od tego poprzedniego, a zamieszczanie piątego-szóstego linku z tego samego IP to już spam." (Link Building – 35 rad jak tworzyć i zdobywać linki)

brzmi to bardzo groznie... i jesli to prawda to moje pozycjonowanie (reczne dodawanie linkow) = nieustanne spamowanie w oczach googla?

1) w jaki sposob linkuja osoby zawodowo zajmujace sie SEO? Czy trzeba zmieniac IP kompa przed kazdym linkowaniem? biegac po kawiarenkach internetowych czy jaki pierun?

2) Zaplecze mam na 1 serwerze www.one.com (ok. 10 stron) czy to bardzo zle? Co w takiej sytuacji mam zrobic?

3) Tak troche z innej beczki - pozycjonowanie w piramidzie. z tego co wyczytalem anchor nie moze juz byc slowem kluczowym. A do tej pory moja piramida opierala sie wlasnie na tym samym anchorze... czy piramida ma dalej sens jesli anchory beda rozne?

Dzieki za uwage i prosze o "pomocne" komentarze.

1) IP kompa, z którego wysyłasz linka a IP, na którym stoi serwis w którym umieszczasz linka to dwie różne rzeczy. Google nie "zagląda" do tego pierwszego - zostawiłeś linka i informacja o Twoim IP przepadła (z dokładnością do tego, że ma ją właściciel serwisu w logach). Chodzi o różnicowanie adresów IP, na których znajdują się serwisy, w których umieszczasz linki.

2) Możesz rozważyć ich "rozrzucenie" po różnych hostingach, pytanie tylko, czy to ma sens, bo Google może i tak pamiętać, że kiedyś były "blisko" (ten sam adres IP lub z tej samej klasy, te same DNSy). Może lepiej zróżnicować zaplecze stawiając dodatkowe serwisy/blogi w innych lokalizacjach (tak na innych hostingach, jak i na darmowych platformach).

3) Jeśli z najwyższego poziomu piramidy prowadzi do Twojej strony jeden MOCNY link to nie widzę powodów, dla których nie miałby być z anchorem (bo szkoda tej mocy moim zdaniem). Poróżnicowałbym anchory i źródła innych linków prowadzących do strony + poróżnicował anchory niższych poziomów piramidy (anchory kręcące się "wokół" główego anchora + luźno związane + różnego rodzaju linki brandowe, czasem też ten docelowy).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

ufff... to dzieki za odpowiedz bo juz zaczalem kombinować z roznymi internetami mobilnymi itp...

moge zadać tu kilka "innych" pytań żeby nie zakladać kolejnych tematów?

pyt 4) Zalozmy ze mam tych 10 stron na jednym IP. a na nich po 3-4 artykuly w wordpresach. to co dalej? już nie powinienem dodawać kolejnych artykułów z linkiem do glownej domeny? czyli tzw. moje zaplecze już jest wykorzystane? przez to ze zaplecze jest na 1 IP?

pyt 5) linki a PR - z wielu poradników wiem że PR nie ma dużego znaczenia jednak każdy w końcu podkreśla że link ze strony z wysokim PR to dużo lepszy link niż niski PR.

Ale nie mam za bardo sprecyzowane czy jest istotny PR domeny czy podstrony gdzie faktycznie bedzie link...

Bo z regóły niemal wszystkie linki które zamieszczam na stronie z wysokim PR (PR strony glownej jest wysoki) to w tej podstronie z linkiem PR linka wynosi 0

czy to oznacza że moc linka bedzie z PR 0 czy mimo wszystko liczy sie PR strony głównej?

pyt 6) pozycjonowanie szwedzkiej domeny... czy nalezy skupic sie glownie na szwedzkich stronach i katalogach z koncowka .se (w mojej branzy jest bardzo bardzo malo tematycznych stron) czy mozna wykozystywac anglojezyczne lub polskie katalogi zamiast szwedzkich?

Dzieki za uwage. pozdro

4. Zauważ też, że zaplecze typu wordpress, a w nim 3-4 artykuły i każdy z linkiem do tej samej domeny wygląda podejrzanie (w szczególności jeśli to są jedyne linki na zewnątrz...).

5. Jeśli umieszczasz linka na podstronie serwisu to prawie zawsze ma ona moc mniejszą, niż ta z domeny głównej (PR też jest jakimś odzwierciedleniem). Bywa tak, że domena główna ma wysoki PR, a dalekie podstrony mają problem, żeby wbić nawet 0. Ale nawet jeśli PR jest słaby to osobiście uważam, że i tak warto mieć linka z dobrego serwisu (nie chodzi mi tu tylko o PR).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności