Skocz do zawartości

Wysyłanie spamów na maila legalne? Tylko w Polsce

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Dostałem ja dzisiaj na maila niezamawiany spamik od jakiejś kancelarii prawnej z ofertą ich usług windykacyjnych a poniżej maila dopisek:

Informujemy, iż w myśl znowelizowanej ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. nr 144, poz. 1204 z późn. zm.), od dnia 21 stycznia 2013 r. dozwolone jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej na publicznie dostępne adresy e-mail.

Zgłupiałem na początek, bo żadnej wzmianki o czymś takim w w/w pozycji nie znalazłem. A może ktoś inny jest bardziej poinformowany?;D

Rzeczywiście nowa ustawa pozwala na wysyłanie spamu na adresy firmowe. Z tym, że dopuszczalne jest wysyłanie na ogólne adresy typu biuro@cośtam.pl. Jak dostałeś na taki to notka jest prawdziwa.

Niedopuszczalne jest wysyłanie na mail typu imie.nazwisko@cośtam.pl

pozdrawiam

Tomek

"Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy będącego osobą fizyczną za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej."

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

A na prywatnego maila, który nie jest firmowy i nie zawiera imienia, nazwiska, ale np. jakiś ciąg znaków, po którym nie można zidentyfikować właściciela?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Skąd ta informacja? Właśnie na taki email dostałem

Ustawa nie jest jednoznaczna, jednak taka interpretacja jest dominująca w artykułach i analizach które czytałem np.:

https://pej.cz/z-powo...ala-spamu-a5333

https://portalproceso...cych-spamu.html

Możesz zgłosić do odpowiednich organów to będzie sprawa precedensowa i będziemy mieli wykładnię :)

Nie widzę różnicy między mailem:

Kup X już za Y zł

a tym jak było do tej pory, czyli:

Jeśli chcesz otrzymać ofertę X, w cenach od Y, prosimy o wyrażenie zgody odpowiadając "TAK"

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

@Veal -> to taka akademicka dyskusja, ty nie widzisz, ja nie widzę ale kilkuset prawników będzie widziało :D innymi słowy nie ma jako takiej obrony prawnej przed spamem, możemy jedynie blokować, rejestrować się na różnych stronach na lipnych mailach i inne cuda wymyślać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności