Skocz do zawartości

dns'y a zaplecze

quss

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy wpis i temat, mam nadzieję, że nie powtarzam wcześniejszych pytań. I cześc wszystkim.

Robię własne zaplecze i myślałem, że to będzie prostsze szczerze mówiąc;) Do rzeczy, problem polega w różnicowaniu serwerów dns. Czytałem o tym, czym są dnsy i jak się nimi obsługiwać, ale dalej mam wątpliwości.

Postawiłem małe zaplecze, wykupiłem hosting seo, więc mogę różnicować ip. Przeczytałem, że dobrym pomysłem jest też zmiana dns. Mam dostęp do strefy dns i różnych rekordów. Tu zaczynają się schody, bo mniej więcej poczytałem o tym, czym są te rekordy, ale nie chcę w to na razie wchodzić głębiej. Na początku myślałem, że należy zmienić rekordy NS na takie, które będą nawiązywać do nazwy strony (cholera, nie mam pojęcia, czy coś jeszcze ruszać) i tak zrobiłem. Hosting seolite, początkowo dnsy były ustawione na d1.nslite.net. i d2.nslite.net., natomiast narzędzia do sprawdzania dnsow wskazują na d3.nslite.net i d4.nslite.net, ale też, w tabelce Answer records d1.nazwadomeny.com czyli to, co ustawiłem. Czy ja czegoś nie wiem? (tj na pewno, ale czego?:D), czy to są całkiem inne rzeczy, czy narzędzia nie zdążyły zarejestrować zmiany od wczoraj? I w końcu, co widzi googlebot? (według naszej najlepszej wiedzy w tym momencie)

Będę wdzięczny za pomoc. Bądźcie wyrozumiali, dopiero zaczynam:)

Zmiany w DNS'ach zajmują czas aby się rozpropagować - nawet do 24 godzin.

Jak chcesz odpowiedź z konkretnego serwera to musisz go podać.

Np. host -a wp.pl pobierze dane z lokalneog serwera nazw lub ustawionego w konfiguracji

ale już host -a wp.pl dns.nask.pl pobierze dane z serwera dns.nask.pl

Dodatkowo w strefie DNS musisz zdefiniować dodatkowe rekordy ns1 i ns2 wskazujące na odpowiednie IP

Swoją drogą - to po co takie zabawy, skoro np. na DNS'ach home czy az stoją tysiące stron i nikt się tym nie przejmuje. IMAO - gra nie warta świeczki.

Polskie hosty seo z tego co mi wiadomo nie mają żadnej wartości dla seo. Robociki łamią je jak chcą. Większość dużych agencji stawia własne serwery albo idzie w zagraniczne narzedzia. Oczywiście mówimy tu o mega profesjnalnce. Radzę nie linkować między zapleczami, powinno być dobrze nawet na słabym hoście.

Nie cierpię spamerów!

różnicowanie wpisów DNS dla zaplecza jest stosunkowo ważne. Jak dla mnie najlepiej jest w przypadku zaplecza na hostingu SEO podpianać domeny pod rekord A. Nie widać wtedy DNSów a adresy IP się różnią od siebie. Jest to oczywiście uciążliwe ale też wszystko zależy od rozmiaru zaplecza. ( Czy będzie to 100 domen , 500 , 1000 , 2000 czy jeszcze więcej..)

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

różnicowanie wpisów DNS dla zaplecza jest stosunkowo ważne. Jak dla mnie najlepiej jest w przypadku zaplecza na hostingu SEO podpianać domeny pod rekord A. Nie widać wtedy DNSów[...]

Co to znaczy nie widać DNSów? Zawsze można sprawdzić jaki DNS obsługuje daną domenę i jeżeli piszemy o różnicowaniu DNSów to powinno to polegać na tym, że korzysta się z różnych serwerów DNS i albo dane abonenta są ukryte albo są różne dla każdej z domen.

@INOMan ukrwanie whois dla większej ilości domen na zapleczu też jest bardzo ważne jednak chodzi o to że jak jest większa ilość podobnych stron zapleczowych gdzie wszystkie są przekierowane na te same adresy DNS to łatwo je wyczaić.. Dlatego czasami lepiej jest nie robić przekierowania DNS a przekierowanie na IP. ( w przypadku mniejszych zaplecz np poniżej 500 domen jeszcze takie coś ujdzie...ale w zapleczach powyżej trzeba dmuchać na zimne..)

Co do różnych serwerów DNS to zazwyczaj hostingi SEO mają tylko 2,3 adresy DNS. Trzeba by było tworzyć swoje własne adresy DNS ale to już więcej zabawy...

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Ja nie mam wątpliwości, że warto uważać z DNSami - kiedyś to zlekceważyłem, przez co przekonałem się o tym na własnej skórze.

Nawet jeśli nie będzie to czynnik decydujący w "agregacji" stron zapleczowych to zawsze może być gwoździem do trumny.

jednak chodzi o to że jak jest większa ilość podobnych stron zapleczowych gdzie wszystkie są przekierowane na te same adresy DNS to łatwo je wyczaić.. Dlatego czasami lepiej jest nie robić przekierowania DNS a przekierowanie na IP.

Mógłbyś wytłumaczyć co to dokładnie to przekierowanie DNS? I jak przekierowanie na IP wpływa na ukrywanie DNS? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem... Tworzy się rekord A, CNAME? Czy jak?

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

• 1 miesiąc temu...

Mógłbyś wytłumaczyć co to dokładnie to przekierowanie DNS? I jak przekierowanie na IP wpływa na ukrywanie DNS? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem... Tworzy się rekord A, CNAME? Czy jak?

Może chodzi o wpisanie ip dnsów zamaist ich adresu? Ale czy to cos da?

Swoją drogą to myśkę, że sensowniejsze będzie miec domeny na różnych kontach u rejestratora domen niż bawić sie w zmaine rekordów dns. W końcu dns danego hostingu ma trysiace domen, ale od różnych rejestratorów i różne osoby są właścicielami.

Sklep z zabawkami gufi.pl Zabawki edukacyjne, klocki, gry, lalki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności