Skocz do zawartości

Linki wychodzące - mit o uciekającej mocy

Rekomendowane odpowiedzi

wielu mówiło i wielu słyszało. I jeszcze wiecej powtarza. Im mniej linków wychodzi z naszej strony tym lepiej, bo moc nie wpyływa poza serwis/strnę.

A tu guzik prawda. Coraz głośniej mówi się o linkowaniu do źródła - a im wyższa jakośc źródła tym większy grzech nie zalinkować. Teorię przypuszczałem od dawna, teraz zdaje się być potwierdzona

https://antyweb.pl/linkujmy-do-wartosciowych-tresci/

Choć google od dawna mówiło, o linkowaniu do źródla - oczywscie mówimy to o linkach follow. Swoją droga, skoro moc nie wycieka, to nofollow nie powinno mocy zabijać - skoro trudno wyrzucić moc poza serwis.

A moze to właśnie ejst tak, ze to nofollow tylko zabija nam moc, a follow nie?

Nie cierpię spamerów!

...Choć google od dawna mówiło...

Opierając się na ich gadaniu na wysokie pozycje nie zajedziesz.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Myślę, że najlepszym podsumowaniem tego artykułu jest jeden z komentarzy:

Prowadzę stronkę o gminie Lipnica Murowana www.lipniczanin.pl mam nadzieję że powyższer informacje nie zaszkodzą mojej stronie a pomogą :)

Sam tekst jest bezgranicznie naiwny (Skąd założenie, że Google stawia na pierwszym miejscu jakość wyników wyszukiwania? Autor zdaje się zapominać, że nie ma do czynienia z projektem prowadzonym przez kółko zainteresowań, tylko przez komercyjnego giganta i monopolistę szukającego sposobu na spieniężenie swojej pozycji rynkowej). Stawiane tezy nie zostały poparte niczym poza "oświadczeniami" i "zaleceniami" ze strony Google...

Martwicie się, że przez linki na zewnątrz „uciekają” Wasi użytkownicy? Zupełnie niepotrzebnie. Jeśli treści zewnętrzne okażą się dla nich wartościowe, to właśnie do Was wrócą po więcej.

Wielce ryzykowna teza, a autor nie podał niczego na jej poparcie. Może czasem to działa, ale czy zadziała w przypadku dopiero raczkującego bloga linkującego do dużego bloga z tej samej branży? Wspaniałe uogólnienie, ale nic na poparcie.

Dla mnie ten tekst to jakaś uduchowiona paplanina i stawianie naiwnych tez bez poparcia.

Co do samego tematu:

Jeśli moc rozumiemy jako PageRank, to moc ucieka z domeny (to wynika z definicji parametru PageRank rozumianego jako prawdopodobieństwo znajdowania się w danym węźle sieci w losowym momencie podczas randomowego spaceru po niej).

Jeśli mocą nazwiemy potencjał do wypozycjonowania danej witryny na jakąś frazę to rzeczywiście, "zaufanie" do naszej strony może wzrosnąć (kosztem PR, którego nie dostaną np. artykuły powiązane tematycznie w naszej domenie). Teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy to "zaufanie" zrekompensuje nam stratę mocy linkowania wewnętrznego z nawiązką, "na zero", czy może nie zrekompensuje?

Nie zajmuję stanowiska w tej kwestii, natomiast nie przypuszczam, żeby można było udzielić odpowiedzi TAK/NIE dla wszystkich domen i rozpatrując ten "parametr" w całkowitym oderwaniu od innych, których jest mnóstwo...

Artykuł stary jak świat (ma 2 meisiące) - od tego czasu wiele się zmieniło :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Antyweb powinien już dawno dać sobie spokój z SEO

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

widziałem testy, gdzie masowo dodawano linki wychodzące do słabych domen i mocnych. W zasadzie wyszło na to, że moc zauważalnie wycieka dopiero przy maksymalnym natłoku linków wychodzących.

Zastanawiam się, czy ktoś w ogóle jest w stanie określić w jakiej skali linki wychodzące osłabiają serwis. i dopiero niedawno przyszła mi pewna myśl. skoro wszyscy zaczną ze sobą linkować (załóżmy że moc nie wycieka) w końcu przy tej metodzie zaczniemy linkować wzajemnie i tu sie może problem zrobić.

Nie cierpię spamerów!

moc zauważalnie wycieka dopiero przy maksymalnym natłoku linków wychodzących

Tyle że ten maksymalny natłok linków mógł spowodować nie wyciekanie mocy, a nałożenie filtra i ucięcie PR w związku z nim. Czy to były wysokiej jakości serwisy powiązane tematycznie z tym, na którym znajdowały się linki?

Z mojej obserwacji myślę że jest tak - jak strona ma zewnętrzny do dobrej strony jako bibliografię czy umocowanie to jest ok ale inaczej to już niekoniecznie. Testy jak to wpływa na strony normalne a nie syntetyczne do tego przeznaczone jest bardzo trudne - więc piszę tylko jak sam myślę a czy tak jest... to nie wiem.

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

A myślałem, że era farm linków juz się skończyła hehe :) Co do wycieku mocy, czy też jak zwą to inni - juice rank, to jeśli to bzdura to po co robic przekierowania z 404 na strone główną czy też blokować strony w obrębie serwisu o niskiej wartości na które "ucieka nam moc".

Nie będę sie rozpisywal na temat teorii autora tematu bo w sumie nie ma tu się o czym rozpisywać. Każdy kto pozycjonuje strony i stawia swoje zaplecze sam widzi jaka jest prawda i żadne artykuły tego typu nie zmienią jego poglądu w tym temacie.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• 4 tygodnie później...

W ostatnim czasie odnoszę wrażenie, że wszystko to co zmienia google jest tak nastawione by strona "pod opieką seowca" która jest pozycjonowana dostała jakiegoś bana lub "bonusy" w postaci obniżki pozycji ... I w efekcie końcowym z konieczności przejście na $$$ AdWords.

Strona zrobiona przez IXińskiego nie dostaniem, bo żadnych seo zasad nie stosuje - jest "naturalna".

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności