Skocz do zawartości

Katalog stron na wordpress w kilka chwil

sh0tek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem napisać jak można zrobić katalog stron oparty o wordpresa ;) może ktoś pokombinuje z tym o czym napisze i wypuści coś naprawdę niezłego.

A więc tak, postawiłem już jedną sztukę czegoś takiego - nie przykładałem się specjalnie, całość zajeła mi coś około godziny.

Efekty można zobaczyć tutaj: klik

A jak to działa ? no to jedziemy

• Całość opiera się na formularzu który wysyła maila (tak, maila ;)) w określonym formacie - jest to formularz dodawania wpisu
    [roboshot url=%%url%% width="500" newpage="TRUE" link="FALSE" refresh="TRUE"]
    <br>
    %%opis%%
    <br>
    <h1><a href="%%url%%">%%anchor%%</a></h1>
    <br>
    tags: %%tag_1%%, %%tag_2%%, %%tag_3%%

Tytuł maila

[%%kategoria%%] %%anchor%%

• Wtyczka Postie pobiera maile z określonego konta i próbuje je dodać jako wpis - link - sama konfiguracja tej wtyczki umożliwia określenie w jakim formacie i gdzie mają znajdować się zmienne takie jak: kategoria, tag, tytuł, opis oraz url
  • Wypiekacz (stary, dobry wypiekacz) puszcza je dalej lub też nie ;) chyba nie muszę tłumaczyć co robi ta wtyczka (i jak działa)

I generalnie na tym opiera się cały prosty system dodawania formularzy, warto tutaj przemyśleć sprawy takie jak:

• Formularz musi ograniczać np. wybór kategorii do listy rozwijanej - aby użytkownik nie wpisał/wybrał czegoś nietypowe - czegoś co nie istnieje
  • Problemem jest adres url - nie wszyscy podają z https:// ... więc tutaj zależy czy link będzie dobrzedziałał, czy też nie.

Można wykorzystać także kilkainnych wtyczek - w moim przypadku dodatkowo mamy 'roboshot' który generuje miniaturę po podaniu adresu url w samym poście.

Jakieś pomysły ? sugestie ? wtyczki które można by wykorzystać ewentualnie ? ja nie mam na to czasu - ale może ktoś podchwyci temat.

W teorii można postawić x takich katalogów, stworzyć panel który będzie mieszał synonimy i wysyłał maile... a później już z górki ;)

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności