Skocz do zawartości

Ilość zaindeksowanych stron

Ronin_rs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W narzędziach dla webmasterów zgłosiłem już daawno temu swoją sitemap'ę z około 900 podstronami mojego serwisu. Dzisiaj z ciekawości zaglądnąłem do narzędzi dla webmasterów i widzę: liczba zgłoszonych stron 990, liczba za indeksowanych: 500. No więc ogólnie kicha... Ale myślę wstukam jeszcze w wyszukiwarce site:www.nazwadomeny,pl i zobacze jak się sprawy maja. Tak też zrobiłem i wyskoczyło mi 3700. No więc wygląda na to, że przez ten około rok od kiedy zgłosiłem sitemapa, google sam indeksował sobie moje kolejne podstrony (głównie z newsami) jakie dodawałem.

No i teraz pytanie, chociaż chyba znam odpowiedź ale chce się upewnić... Otóż najważniejsze, że mam za indeksowanych tych 3500 stron, chrzanić z góry na dół narzędzia dla webmasterów i nie dodawać tam kolejnej zaktualizowanej site map bo to i tak jest nic nie warte z tego co widać???

I przy okazji drugie pytanie, z jakiej strony czy programu korzystacie do tworzenia sitemap'ów? Jakaś fajną kiedyś znalazłem, ale ona za free tylko do około chyba 1000 podstron robi sitemapa a powyżej trzeba płacić... :/

I jeszcze ostatnia sprawa w temacie sitemap'ów którą chciałbym sobie wyjaśnić, a mianowicie gdy wpisałem w wyszukiwarce "site:www.nazwadomeny.pl" to wyszkoczyło mi tych około 3500 za indeksowanych podsron, jednak kiedy wpisałem bez "www" czyli "site:nazwadomeny.pl" to wyskoczyło mi 30 000 za indeksowanych stron. No przepraszam bardzo ale tyle to ja chyba jednak nie mam. O co tu biega? Dlaczego jest taka różnica?

Pozdrawiam

Ronin

• 2 miesiące temu...

W kwestii wyjaśnienia tematu sitemapa służy za taki przewodnik dla robota wyszukiwarki. Robot owszem uwzględnia sitemapę ale ta musi być aktualna. Nie wystarczy raz zgłosić i olać sprawę. Jak się aktualizuje stronę to także sitemapę - nie musi być to za często ale tak raz na miesiąc wystarczy. Wracając do robota dla niego sitemap a to przewodnik ale główne "kierunkowskazy" to nagłówki meta konkretnych stron. To co piszesz o wynikach dla "site:nazwadomeny.pl" to faktycznie robot zindeksował ci tyle stron (trafiły one do indeksu uzupełniającego ale są nadal zliczane). Podpowiedz pewnie masz jakiś skrypt co generuje ci masę stron dynamicznych czyli takich z operatorami ?& itp. Drugi powód to subdomeny - nie ważne czy je masz stworzone czy nie. Jak masz włączoną opcję wildcard na serwerze sudomeny tworzą się niejako same (wystarczą błędne linki do subdomen - ktoś ci możnepodłożyć świnię) choćby takie ww.nazwadomeny.pl czy inne www1.nazwadomeny.pl

Co do strony do generowania stemapy już ktoś podawał ale powtórzę www.auditmypc.com/free-sitemap-generator.asp

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności