Skocz do zawartości

hosting a pozycje w google

gilo2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może to nie do końca post w odpowiednim dziale, ale... ostatnio pokusiłem sie o zrobienie kilku stronek zapleczowych i jedną z nich z oszczędności, do puki nie nabierze mocy, umieściłem na koncie hostingowym na którym jest mój główny portal który będę pozycjonował tymi zaplecówkami. i stała sie rzecz dla mnie nieprzewidziana, ponieważ albo to przypadek albo hosting na którym stoi stronka ma OGROMNE znaczenie dla googla. Otóż ta strona zapleczowa z braku czasu została zrobiona byle jak, ale po dodaniu jej do niewielkiej ilości wp-katów wybiła się na 6-8 pozycję i utrzymuje się tak już ponad 3 miesiące, przy czym mój sklep (pozycjonowany od 3 lat) na to samo hasło jest w tej chwili na 12 pozycji (!!!)

natomiast pozostałe 4 zapleczówki umieściłem na tanich hostingach (Altblue, Unixstorm...) i te strony mimo że linkuje je dosyć intensywnie (głównie katalogami) i sa dużo bardziej dopracowane, nie chcą pojawić się nawet w setce wyników wyszukiwania :(

jeśli hosting na jakim stoi strona ma tak diametralne znaczenie to teraz pytanie co sie stanie jak zainwestuje w lepszy hosting, czy te pozostałe 4 strony awansują? Jeśli tak to w jaki hosting zainwestować, taki za 50-60 zł rocznie wystarczy, czy za minimum 100 zł??

Zależy mi na wysokich pozycjach tych zapleczówek ponieważ w trakcie prac nad nimi okazało się że zrobiłem je na tyle fajnie że z powodzeniem mogą służyć nie tylko jako linki ale jako wsparcie sprzedaży dla głównego serwisu.

Jak na mój rozum, hosting może mieć jedynie takie znaczenie, że twoja główna strona może nie być dostępna przez jakiś % czasu. Mam na myśli częste pady serwera, na które mógł trafić google. Propozycja: monitoruj przez jakiś czas odpowiedzi z serwera.

Ale wydaje mi się, że w twoim przypadku problem leży zupełnie gdzie indziej. Po prostu jedną stronę masz gorzej dostosowaną pod SEO (tytuły, znacnziki itd.).

Cześć,

Ja bym się naprawdę dobrze przyjrzał, czy nie chodzi o coś więcej.

Jeśli jednak nie znajdziesz, to jeden trop to może być to, o czym mówi @tyranka. Drugi trop, który wiąże się nieco z tym, o czym piszesz to jeszcze może być jakieś powiązanie z "sąsiadami" na danym adresie.

Piszę "może być", bo zdania w kwestii, czy "złe" strony na tym samym adresie mogą ciągnąć Twoją stronę w dół czy nie są podzielone. Ja nie zajmuję stanowiska, nie testowałem tego.

Jakich masz "sąsiadów" na danym IP sprawdzisz w bingu:

IP:<adres_ip_na_ktorym_stoi_twoja_strona>

To bardzo luźna propozycja, ale jeśli nie znajdziesz innego podejrzanego czynnika, niż hosting, to rzut oka nie zaszkodzi.

• 4 miesiące temu...

Na kilku blogach mozna znalezc opinie o seo hostingach... poszukaj... a z drugiej strony wystarczy pojsc tropem dzikiego rysia i sprawdzic sobie poszczegolne ip z seohostingow i co na nich stoi - same spamy, czy to ma znaczenie? Moze tak moze nie ktoz to wie:)

Rozmawiamy o pozycjonowaniu, a więc w kontekście pozycjonowania oraz zachowania Google względem określonej strony, hosting nie ma żadnego wpływu

Hosting SEO jest zwyczajnie bez sensu, bo po pierwsze primo syfu wśród syfu nie ukryjesz . Po drugie, gdy zrobisz dobre zaplecze i umieścisz 20 stron na hostingu za 30 zł rocznie, to konsekwencje posiadania takiego zaplecza ,nie będą ani większe ani mniejsze, gdybyś wykupił hosting za 1000 rocznie .

Z tego co obserwuję, to Google nie rozdaje żadnych kar za :sasiedztwo", ale chyba łatwiej jest ukryć 20 stron, wśród 300 dobrych stron na hostingu dzielonym, niż na seohostingu, gdzie nie ma ani jednej dobrej strony ?

Rozmawiamy o pozycjonowaniu, a więc w kontekście pozycjonowania oraz zachowania Google względem określonej strony, hosting nie ma żadnego wpływu

proszę Cie ... zastanów się co piszesz . Masz nawet zakładkę GWT odnośnie indeksowania i czasu dostępu do strony. Jak masz cienki hosting i długi czas ładownia strony to twierdzisz że nie ma to wpływu na pozycję w serpach ?. Może jeszcze napiszesz że niedziałające strony też się świetnie pozycjonuje .

• 4 tygodnie później...

treść się przydaje, ale nie jest niezbędna, ostatnio dla testu wbijałem stronkę (1 strona,12 może 15 wyrazów, darmowy szablon home) na hasło (specjalizacja lekarska) Warszawa, stronka doszła do top 10, po wrzuceniu treści i lekkiej optymalizacji skoczyła dalsze kilka oczek

Co ciekawe, po zmianie szablonu na docelowy, strona miała zablokowany dostęp robotów, tak ze nie indeksowały się treść ani podstrony a i tak była w top.

Kiedys udawalo sie przewidziec wiele efektów w wynikach wyszukiwania Google a dzisiaj mozna powiedziec ze loteria. Wczoraj na "sex" w top10 były 4 podstrony wikipedii a w jednym z testow systemowych blednie zostaly zalinkowane domeny - frazami z tematyki filmowej do domeny z tresciami ogloszeniowymi - efekt tak jak Arkaszka wspomnial - wiekszosc fraz nie znajdujace sie na pozycjonowanje domenie znalazlo sie w topach. Co do hostingu - jeśli działa on w 99,9% czasu doby to jest okey, niestety czesc z nich potrafi w godzinach nocnych byc calkowicie wylaczana na czas wykonywania kopii i takie nalezy z daleka omijac.

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów :: 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków - bezpłatne konta PRO.

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności